Asema 11

Emily St. John Mandel: Asema 11

Hollywood-näyttelijä Arthur Leander kuolee lavalle Kuningas Learin esityksessä. Samaan aikaan puhkeaa tappava influenssapandemia ja ihmiskunta sellaisena kuin sen tunnemme romahtaa. Harvat onnekkaat – vai ovatko he onnekkaita? – henkiinjääneet yrittävät selvitä sivilisaation raunoilla parhaansa mukaan päivästä toiseen. Mutta taide jää: kiertävä sin... Lue koko vinkki »
Mies joka näki kaiken

Deborah Levy: Mies joka näki kaiken

Deborah Levy tunnetaan Suomessa erityisesti elämäkertatrilogiastaan (Mitä en halua tietää, Elämisen hinta, Omistuskirjoituksia). Levyn romaanitkin ovat kuitenkin kiinnostavia. Mies joka näki kaiken on kolmas suomennos, monimutkainen teos, jossa aika on totuttua joustavampi käsite. Romaanin päähenkilö Saul Adler jää auton alle Abbey Roadin suojat... Lue koko vinkki »
Beyond Satisfied

Kenneth Play: Beyond Satisfied

Kenneth Play on ”seksihakkeri”, jonka kirjan kansi lupaa ”loputtomia orgasmeja, tajunnanräjäyttävää yhteyttä ja kestävää itseluottamusta”. Play on seksikouluttaja, jonka näkemys on selkeä: kukaan ei synny hyväksi rakastajaksi ja seksi on taitolaji, jossa voi kehittyä paremmaksi. Kirjan taustalla on henkilökohtainen kasvutarina. Aasialaistaustain... Lue koko vinkki »
Kotikunnaan Rilla

L. M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla

Nyt olemme päässeet Anna-sarjan loppuun. Vuonna 1921 englanniksi ja 1962 suomeksi ilmestynyt Kotikunnaan Rilla on aika tavalla erilainen kuin muut sarjan kirjat. Se on yleisilmeeltään synkähkö, eikä ihme, sillä nuoren Rillan kehittymistä tytöstä naiseksi varjostaa mitä suurimmassa määrin ensimmäinen maailmansota. Tämä aika oli L. M. Montgomerylle h... Lue koko vinkki »
Nelinkontin

Miranda July: Nelinkontin

Nelinkontin-romaanin päähenkilöllä on loistava ajatus. Nelikymppinen taiteilijanainen on tuskastunut siihen, miten häntä eräissä juhlissa luonnehdittiin, joten hän sisuuntuu ja päättää matkustaa kotoaan Los Angelesista New Yorkiin lentokoneen sijasta ajamalla yksin koko mantereen halki. Sillä tavalla hänestä tulee vihdoinkin se rento ja maanläheine... Lue koko vinkki »
Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohen: Vertailkaamme mytologioita

Leonard Cohenin esikoisrunokokoelma oli jo nimeltään tuttu. Alankomaalaisen boutique-pelijulkaisija Splotterin oivallisessa The Great Zimbabwe -lautapelissa kilvoitellaan Suur-Zimbabwen alueella, palvotaan erilaisia jumalia ja jokaisen vuoron lopussa on vaihe, jossa tarkastetaan, voittiko joku pelin. Tämä vaihe on nimetty Cohenin mukaan “Let us com... Lue koko vinkki »
Nämä pienet asiat

Claire Keegan: Nämä pienet asiat

Irlantilainen Claire Keegan tunnetaan Wikipedian mukaan parhaiten novelleistaan. Niitä häneltä ei ole suomennettu, mutta eivät nämä suomennoksetkaan pitkiä ole: Nämä pienet asiat on pienoisromaani ja toinen suomennos Kasvatti on sekin alkujaan The New Yorkerissa ilmestynyt novelli.  Vaan pituus ei ole kirjassa ratkaisevaa; moni painava roma... Lue koko vinkki »
The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Lloyd Llewellyn-Jones: The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Kleopatra ei varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa, mutta moni ei varmaankaan tiedä, että kaikkien tämä tuntema hallitsija oli itse asiassa vasta Kleopatra VII. Häntä edelsi Egyptin hallitsijoiden joukossa paitsi kuusi edellistä Kleopatraa, niin joukko muita Kleopatroja, joiden vaikutusvalta lähi-idän historiassa ei ollut aivan vähäinen. Näiden ... Lue koko vinkki »
Ihmeiden tie

John Irving: Ihmeiden tie

Kirjailija Juan Diego Guerrero – Meksikossa syntynyt, kaatopaikalla kasvanut ja sirkuksen matkasta Yhdysvaltoihin homoparille adoptoitu rampa – lähtee, tai tarkemmin ottaen ajautuu matkalle Filippiineille matkaoppainaan seksihullut äiti ja tytär. John Irvingiä? Kyllä, Ihmeiden tie on John Irvingiä. Romaani kulkee puoliksi nykyhetkessä ja puoliks... Lue koko vinkki »
A First Time for Everything

Dan Santat: A First Time for Everything

Vuosi 1989 oli nuorelle Dan Santatille käänteentekevä. Koulukiusattu ja arka pikkukaupungin poika lähtee koulunsa järjestämälle kolmen viikon matkalle, jonka aikana kierrellään ympäri Eurooppaa. Reissu ei kuitenkaan aiheuta hirveästi innostusta, varsinkin kun mukana matkalla on niitä koulun suosittuja oppilaita. Vastakkainen sukupuoli varsinkin aih... Lue koko vinkki »
Jännite

Zoraida Córdova: Jännite

Zoraida Córdovan Jännite on Star Warsin Uljas tasavalta -sarjan neljäs osa. Tämä sarja sijoittuu ennen jokaista elokuvaa ja kuvaa aikakautta, jolloin kaikki on (ainakin päällisin puolin) hyvin. Kaksi syrjäistä planeettaa ovat käyttäneet viimeiset vuosikymmenet sotimiseen keskenään. Kumpikin osapuoli on juuttunut ajatukseen loputtomasta sodasta, ... Lue koko vinkki »
Missä Hämis?

Emma Drage: Missä Hämis?

Etsi ja löydä -kirjat tuntuvat olevan nyt varsin suuressa muodissa. Esimerkiksi Kustannus-Mäkelä on julkaissut varsin nopeaan tahtiin Missä Vallu? -kirjoja ja Tammelta on tullut etsintäkirjat Star Warsista (Missä Grogu?) ja nyt Hämähäkkimiehestä. Etsintäkirjoissa etsitään yleensä valtaviin väkijoukkoihin piiloutuneita hahmoja. Missä Hämiksen tap... Lue koko vinkki »
Kellotanssi

Anne Tyler: Kellotanssi

Willa Drake on ulkonaisesti melkein kuin kuka tahansa koulutyttö 1960-luvulla: äiti, isä, pikkusisko Elaine, koulutoverit, harrastukset. Mutta pinnan alla kuohuu, sillä äiti on epävakaa, eksentrinen, arvaamaton, ja Willa ajatteleekin: ”Heidän perheessään oli jotain pahasti vialla! Willa oli ainoa normaali koko joukosta.” Ehkä niin. Romaani poimii h... Lue koko vinkki »
Suomaat

Tuomas Myllylä ja Sari Sariola: Suomaat

Suomaat alkaa jämäkästi. Edessä seisoo synkkä englantilainen kartano ja sinne on tulossa palvelupestiin Aisling, jolla alkaa olla vaihtoehdot lopussa. Mitä nuorelle naiselle on aikaisemmin tarkalleen ottaen tapahtunut jää paljastamatta, mutta tunnetusti 1800-luvun Irlannin historia ei ollut hilpeää aikaa, eikä irlantilaisten siirtotyöläisten osa ol... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
The Tower of Babel

Kokopello: The Tower of Babel : Journey to the Heart of Europe

Eurovaalien kunniaksi tuli luettua sarjakuva The Tower of Babel. Teoksen lähtökohta on yksinkertainen. Euroopan unioni ja sen toimintaperiaatteet eivät nähtävästi ole jääneet vieraaksi vain lukuisille suomalaisille, vaan instituutio tuntuu vieraalta myös monille Euroopan sydämessä asuville. Tämä pätee myös ranskalaiseen poliittisista sarjakuvista j... Lue koko vinkki »
Eristysvanki

Freida McFadden: Eristysvanki

Brooke Sullivan aloittaa työn vankilan sairaanhoitajana. Hänen entinen poikaystävänsä ja hänen lapsensa isä Shane Nelson on vankina samassa vankilassa. Shane on tuomittu useasta murhasta ja Brooken murhayrityksestä.  Vankilassa Brooke joutuu hoitamaan entistä poikaystäväänsä, eikä aikaakaan, kun Brooken tunteet sekä epäilykset heräävät: onk... Lue koko vinkki »
Judge Dredd : Kuoleman morsian

Steve Dillon, Ian Gibson, Alan Grant ja muut: Judge Dredd : Kuoleman morsian

Judge Dredd -sarjakuvien voitokas esiinmarssi alkoi 1977 ja on jatkunut AD2000 -lehdessä näihin päiviin asti. Suomeksi sarjakuvia käännettiin ensimmäisen kerran 1980-luvun puolivälissä, ja vuosina 1989–2000 Jalava julkaisi peräti 30 hahmoa käsittelevää suomenkielistä sarjakuva-albumia. Näihin minäkin Mikkelin kirjastossa aikanaan tutustuin, vaikkak... Lue koko vinkki »