Leo Vardiashvili: Suuren metsän reunassa

Suuren metsän reunassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tähän kirjaan tartuin täysin ulkokirjallisista syistä. Teen kirjallista maahaastetta, jossa pyrin lukemaan eri maista kotoisin olevien kirjailijoiden kirjoja. Listalleni kelpaavat myös kirjat, jotka sijoittuvat eri maihin, koska on monia maita, joita on muuten vaikea suorittaa. Georgia puuttui listaltani täysin, joten Leo Vardiashvilin kansainvälinen bestseller Suuren metsän reunassa pääsi siksi lukulistalleni. Uusi maa maahaasteeseen on aina iloinen asia; kun listalla on jo yli 80 maata, uusia tulee vastain harvoin.

Georgialla on maana pitkä historia. Sen lähihistoria on verinen ja sekava: 1990-luvulla Neuvostoliiton romahdettua Georgiassa käytiin valtataisteluja. Sittemmin tilanne on asettunut, mutta maa oli vasta otsikoissa venäläistyylisten lakimuutostensa kanssa. Tilanne Abhasian ja Etelä-Ossetian suhteen on myös edelleen epämääräinen. Kaiken tämän seurauksena georgialaisia on muuttanut paljon ulkomaille. Niin tekivät myös Leo Vardiashvilin perhe ja tämän kirjan henkilöt.

Suuren metsän reunassa kertoo georgilaisesta Sulidzesin perheestä, joka joutuu jättämään maan sisällissodan puhjettua. ”Sota näet vie voiton miltei kaikesta. Arkihuolet unohtunuvat, kun kotikadulla ryhdytään räiskimään AK-47-sarjoja.” Koko perhe ei kuitenkaan päässyt matkaan: uuteen elämään Lontooseen pääsivät vain isä Irakli ja veljekset Sandro ja Saba. Perheen äiti Eka jäi taakse: rahat eivät riittäneet, eikä Ekalla ollut edes passia. Niinpä menneisyys jää vaivaamaan monellakin tapaa. Lupaus perheen yhdistämisestä roikkuu ilmassa, kunnes eräänä päivänä Georgiasta soitetaan ja kerrotaan Ekan kuolleen.

Isä Irakli lähtee lopulta takaisin Georgiaan. Ensin Irakli tutkii Tbilisiin meneviä lentoja, sitten ostaa pari kertaa lipun käyttämättä sitä, sitten käy lentokentälläkin kääntymässä. Lopulta hän saa koottua rohkeutensa ja matkustaa Tbilisiin. Pojat saavat muutaman yhteydenodon, sitten viestit alkavat harveta ja lopulta isä lähettää viimeisen viestinsä, jossa hän kertoo, että hänen on paettava ja kieltää poikiaan seuraamasta hänen jälkiään. Pojat tekevät jotain mitä voivat Lontoosta käsin, mutta Sandro lähtee sitten Georgiaan isän perään.

Ei kestä pitkään kun Sandrokin katoaa. Saballe ei jää muita mahdollisuuksia kuin seurata perässä. Matkan varrella happaman näköinen nahkatakkimies kehottaa Sabaa olemaan matkustamatta Tbilisiin: “Tbilisi ei sovi teille. Löydätte sieltä vain vaikeuksia, ystävä hyvä. Kääntykää takaisin, palatkaa kotiin.” Saba ei tietenkään noudata miehen neuvoa, mutta vaikeuksia, totta tosiaan, niitä Georgia tarjoaa hänelle täysin palkein.

Onneksi tarjolla on myös yllättävää apua. Lentokentältä Saba saa taksikuskikseen Nodarin, jonka luotettava GAZ Volga on ehkä 50 vuotta vanha, mutta toimittaa kyllä matkustajan perille. Nodar houkuttelee Saban asumaan kotiinsa hotellin sijasta ja hänestä tuleekin Saballe arvokas apulainen Georgiassa tehtäviin tutkimuksiin. Nämä tutkimukset vievät lopulta Saban ja Nodarin äärirajoille, monessakin mielessä.

Suuren metsän reunassa on hurja kirja. Siinä tapahtuu kaikennäköistä. Osan voinet kuvitella: millaista entisissä neuvostotasavalloissa nyt on, etenkin niissä vähän köyhemmissä ja syrjäisemmissä. Niissä, joissa vallasta on taisteltu sisällissodissa ja joissa Venäjän kanssa on sodittu alueiden hallinnasta. Saban ja Nodarin tie vie lopulta Etelä-Ossetiaankin. Ihmisten julmuus toisiaan kohtaan ja se, miten sivulliset saavat aina kärsiä sotilaiden kohdatessa, tulee hyvin selväksi tästä kirjasta. Toisaalta myös ihmisten sinnikkyys ja halu uhrautua rakkaidensa puolesta – on tässä kirjassa kaiken rujon ja karun keskellä paljon kaunistakin. Georgiakin vaikuttaa kiinnostavalta ristiriitojen maalta.

Georgialaista kirjallisuutta suomennetaan kovin vähän. Tässä kohtaa on auttanut, että Vardashvili on kirjoittanut englanniksi ja teos on noussut kansainväliseksi menestykseksi. Georgiaa osaavia suomentajia lienee vähänlaisesti; nyt kääntäjä on ollut paljon helpompi löytää. Juha Ahokas on tehnyt oivaa työtä. Jos teet maahaastetta tai epätavalliset tapahtumapaikat kiinnostavat muuten vain, tässä on oiva kirja kirjalliseen matkailuun. Myös pakolaisuuteen ja juuriltaan revityksi tulemiseen liittyvät kysymykset ovat nykymaailmassa kovin ajankohtaisia ja tärkeitä, ja niitäkin tämä kirja käsittelee hienosti. Suuren metsän reunassa on toki lukemisen arvoinen mielenkiintoisena kirjallisuutena, ei vain eksoottisen tapahtumaympäristönä tai tärkeän aiheensa vuoksi.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...