Puhun äänettömien puolesta kirjan kannessa on kohotettu käsi, joka puristuu nyrkkiin piikkilangan ympärillä.

Vladimir Tshernavin: Puhun äänettömien puolesta

– Avatkaa heti! Täällä on GPU. Huoneeseen tuli kolme miestä, kahdella GPU:n sotilaallinen univormu ja aseina revolverit, kolmannen ollessa punakaartilainen, kivääri olalla. Seisoin heidän edessään, ylläni yöpaita ja jalassa kangastohvelit. Vankeuskierre edessä. Tosi tarina, jonka ensimmäisen kerran julkaisi suomeksi Karisto vuonna 1936. Tied... Lue koko vinkki »
Mutta te ette ole äiti -kirjan kannessa on vesivärimaalaus rannassa seisovasta pienestä lapsesta. Selkä katsojaan päin olevalla lapsella on villi musta tukka, ruskea iho ja kirkkaanpunainen paita, ja hän katselee vedessä pois päin lipuvaa pientä kaarnalaivaa.

Linda Bondestam ja Frank Furu: Mutta te ette ole äiti

Aysha on pieni koululainen, joka enimmäkseen sopii joukkoon, mutta toisinaan oma erilaisuus nousee pintaan. Silloin kaikki suututtaa, kuten vaikka se, miten oma koti ei ole Ayshan koti, vaan kaikki on lainattua. Ayshaa saa yrittää auttaa, mutta toisinaan se ei auta. “Saatte tehdä ihan mitä huvittaa, mutta te ette ole äiti. Te ette ole minun äitini.... Lue koko vinkki »
Meidän piti lähteä

Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä

Sanattomat kuvakirjat ovat kiinnostava genre. Kuvakirjoissa kuvitus on aina tietysti merkittävässä osassa, mutta silti kovin harva kuvakirja uskaltaa heittäytyä täysin sanattomaksi. Sanna Pelliccionikin on selvästi kokenut olevansa Meidän piti lähteä -teoksensa kanssa hieman heikoilla jäillä ja on siksi lisännyt kirjansa loppuun sivun verran ohjeit... Lue koko vinkki »
Yön silmä

Cilla Börjlind ja Rolf Börjlind: Yön silmä

Tämänkertainen Olivia Rönningin ja Tom Stiltonin tutkimuksista kertova dekkari alkaa lakonisella kuvauksella merkillisestä kokoontumisesta ja kahdeksan erimaalaisen miehen perverssistä nautinnosta – tämä tosin selitetään tarkemmin vasta tuonnempana kirjassa, mutta kovasti siitä tuli mieleen itsepintainen muistuma jostain takavuosien James Bond -elo... Lue koko vinkki »
Suuren metsän reunassa

Leo Vardiashvili: Suuren metsän reunassa

Tähän kirjaan tartuin täysin ulkokirjallisista syistä. Teen kirjallista maahaastetta, jossa pyrin lukemaan eri maista kotoisin olevien kirjailijoiden kirjoja. Listalleni kelpaavat myös kirjat, jotka sijoittuvat eri maihin, koska on monia maita, joita on muuten vaikea suorittaa. Georgia puuttui listaltani täysin, joten Leo Vardiashvilin kansainvälin... Lue koko vinkki »
Sodan viemät elämät

Katerina Gordeeva: Sodan viemät elämät : Kohtaloita Ukrainasta

Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut... Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin. - Katerina Gordeeva Paljon on tapahtunut sitten helmikuun 24. päivän 2022, kun Venäjä aloitti Ukrainan valloituksen. Luke... Lue koko vinkki »
Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Maija Louhio: Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Toisen maailmansodan aikaan Suomesta evakuoitiin kymmeniätuhansia lapsia turvaan muihin Pohjoismaihin, erityisesti Ruotsiin. Näiden lasten kokemukset olivat usein riipaisevia. Monet unohtivat kielensä ja suomalaisen perheensä tyystin, eikä sodanjälkeinen paluu ollut välttämättä lainkaan niin ilontäyteinen tapahtuma kuin voisi kuvitella. Sopeutumist... Lue koko vinkki »
Rita : Sitruunapuiden varjoista Suomeen

Leena Lukkari: Rita : Sitruunapuun varjoista Suomeen

Rita Kostama syntyi Ruandassa varakkaaseen kymmenlapsiseen perheeseen. Hän kertoo lapsuudessaan kaiken olleen hyvin ja onnellista. Se kaikki loppui, kun vuonna 1994 maassa riehunut sisällissota äityi kansanmurhaksi. Oli pakko paeta. Rita seikkaili milloin missäkin, paperittomana sukulaisten luota sukulaisten luokse. Oli Zairea, Kongoa, Keniaa, ... Lue koko vinkki »
Hakim's Odyssey 2

Fabien Toulmé: Hakim’s Odyssey: Book 2: From Turkey to Greece

Fabien Toulmén journalistinen matka jatkuu. Ensimmäisessä osassa Syyrian pakolaisen Hakimin kertomys päätyi ihan positiivisissa merkeissä Turkkiin. Antalyasta löytyi pitkästä aikaa toivoa: rakkaus ja jopa jonkinnäköisiä töitä. Perheen perustaminen on merkki uudesta alusta, mutta eipäs nuolaista en­nen kuin tipahtaa. Elannon raapiminen kasaan kä... Lue koko vinkki »
Katrin kahdet kengät

Päivi Taussi: Katrin kahdet kengät

Tämä kirja on sanalla sanoen kaunis, kaikin tavoin, sillä jo sen ulkonäkö on sellainen, että siinä silmä lepää. Kun sitä lukee, niin tarina on lempeästi ker­rot­tu ja sen lukemisesta tulee lämmin olo. Päivi Taussi on kotkalainen toimittaja, joten senkin takia teksti on napakkaa ja selkeää, silti sydämellisesti maustettua. Hän kertoo isoäitinsä ... Lue koko vinkki »
Hakim's Odyssey

Fabien Toulmé: Hakim’s Odyssey : Book 1 : From Syria to Turkey

Vuonna 2015 Germanwingsin lento iskeytyi vuoren rinteeseen, kun itsetuhoinen pilotti päätti viedä 150 matkustajaa mukanaan kuolemaan. Uutinen aiheutti ansaitusti huomiota, mutta samaan aikaan Välimerellä tapahtunut 400 pakolaisten hukkuminen ei aiheuttanut samanlaista kauhua. Sarjakuvataitelija Fabien Toulméa tämä jäi häiritsemään. Miksi uutinen 40... Lue koko vinkki »
Ennen Auschwitzia

Atso Haapanen: Ennen Auschwitzia : Suomen juutalaisten tarina

Atso Haapanen on kirjoittanut aikaisemmin peräti 25 tietokirjaa Suomen sota- ja ilmailuhistoriasta sekä sotaromaaneja ja eräkirjoja. Täytyy kuitenkin häpeäkseni myöntää, etten ollut kuullutkaan hänestä ennen tätä uutta juutalaisvainoista kertovaa kirjaa; ehkäpä sota- ja ilmailukirjat eivät koskaan ole olleet minulle kovin läheisiä, mutta juutalaisu... Lue koko vinkki »
Tuhon lapset

Pierre Lemaitre: Tuhon lapset

Keväällä 1940 Saksa hyökkäsi Ranskaan, ja sai salamasodallaan Ranskan nopeasti polvilleen. Kaoottisissa oloissa valtavat joukot ihmisiä lähti pakoon Pariisista etelää kohti. Joukkoon liittyi siviilien lisäksi pakolaisia naapurimaista sekä hajaannuksessa olevien Ranskan omien asevoimien väkeä rintamalinjojen eri osista. Pierre Lemaitren sotatrilo... Lue koko vinkki »
Matkalla islamilaisessa Suomessa

Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa

Islam, maahanmuutto, gettoutuminen ja palavat autot; siinäpä keskustelun aiheita ja monella on herännyt kysymys voisiko meillä Suomessa olla edessä sama kehityskulku kuin Malmössa tai Kööpenhaminassa? Keskustelu maahanmuutosta ja lähiöiden segregaatiosta käy todellakin kiivaana, ja vaarana tällaisessa keskustelussa on taipumus polarisaatioon. Matk... Lue koko vinkki »
Hukkuneet

Anna Autola ja Taina Tervonen: Hukkuneet

Kirja on pysäyttävä! Sitä on jo kirjan kansi – sitten kun hoksaa, mitä kannen täyttävä pieni teksti tarkoittaa. Se on listaa Välimereen hukkuneista ja kadonneista pakolaisista. Vuonna 2019 arvioitiin kuolleiden pakolaisten määräksi 40 000, kun lasku aloitetaan 1990-luvulta. Mukana on vain löydetyt, hukkuneista suurin osa painuu meren pohjaan ja kat... Lue koko vinkki »

Jussi Adler-Olsen: Uhri 2117

Eipä luulisi, että Välimereen hukkunut vanha pakolaisnainen herättäisi koko Euroopassa kovin suurta tapahtumaketjua, mutta näin vain käy tässä tapauksessa, jossa uhri nostetaan anonymiteetistä numeroksi 2117. Jussi Adler-Olsenin kirja kuvaa tätä tragediaa ja sen seurannaisvaikutuksia monesta eri näkökulmasta: on tuottoisaa juttua väijyvä espanja... Lue koko vinkki »
Vapaan miehen raamattu

Gao Xingjian: Vapaan miehen raamattu

Kiinalainen nobelisti Gao Xingjian kuvaa Vapaan miehen raamatussa elämää Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana. Kulttuurivallankumouksen on oltava yksi hurjimmista mullistuksista, sen verran tehokkaasti siinä sekoitettiin kokonaisen ison valtion ihmisten elämää ja asemia poliittisella vainoharhaisuudella ja väkivaltaisella terrorismilla. Vuos... Lue koko vinkki »