Leena Lukkari: Rita : Sitruunapuun varjoista Suomeen

Rita : Sitruunapuiden varjoista Suomeen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rita Kostama syntyi Ruandassa varakkaaseen kymmenlapsiseen perheeseen. Hän kertoo lapsuudessaan kaiken olleen hyvin ja onnellista. Se kaikki loppui, kun vuonna 1994 maassa riehunut sisällissota äityi kansanmurhaksi. Oli pakko paeta.

Rita seikkaili milloin missäkin, paperittomana sukulaisten luota sukulaisten luokse. Oli Zairea, Kongoa, Keniaa, Senegalia… Mistään ei herunut lupaa jäädä. Se odottelu oli tuskastuttavaa, Rita kun oli tottunut opiskelemaan ja aina tekemään jotain, niin sitten ei ollut mitään: ei rahaa, ei työtä ja yksinäisyyskin vaivasi.

Lopulta hän päätyi kiintiöpakolaisena Suomeen. Kaikki oli niin erilaista ja ihan kaikki piti aloittaa alusta. Suomen kieli oli vaikeaa, mutta Ritaa oli siunattu periksiantamattomuudella ja sitkeästi hän vaan opiskeli, opetteli, ja taas opiskeli ja opetteli. Kyllä – tätä lukiessa voin ihan käsi sydämellä myöntää, etten mitenkään olisi kyennyt samaan.

Leena Lukkari on osannut erittäin hyvin kuvata sen, millaista Ritan elämä on ollut. Kun hän saapui Suomeen, ensin Turkuun, niin jos meistä jotkut ulkomaalaiset ovat outoja, niin mitäpä Rita ajatteli meistä suomalaisista, ihan samoin. Vaan ajan myötä sopeutui ja on jopa opetellut suomalaisia tapoja, jotka ovat kovin erilaisia kuin Ruandassa.

Tällä hetkellä vuonna 2016 vuoden pakolaisnaiseksi valittu Rita on naimisissa Jarin kanssa ja heillä on kaksi lasta. Hän on yrittäjä, kotoutumisasiantuntija ja kaupungin- ja kirkkovaltuutettu. Tästä kirjasta tuli niin hyvä mieli, se avarsi mieltä ja antoi paljon tietoa. Jokaisen kannattaa lukea tämä ja saada samalla selville, mikä on Giorgio Gaslinin asema Ritan elämässä!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kinin haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...