Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Rita : Sitruunapuiden varjoista Suomeen

Leena Lukkari: Rita : Sitruunapuun varjoista Suomeen

Rita Kostama syntyi Ruandassa varakkaaseen kymmenlapsiseen perheeseen. Hän kertoo lapsuudessaan kaiken olleen hyvin ja onnellista. Se kaikki loppui, kun vuonna 1994 maassa riehunut sisällissota äityi kansanmurhaksi. Oli pakko paeta. Rita seikkaili milloin missäkin, paperittomana sukulaisten luota sukulaisten luokse. Oli Zairea, Kongoa, Keniaa, ... Lue koko vinkki »
Pimeän risteys

Leena Lehtolainen: Pimeän risteys

Leena Lehtolainen on tavattoman tuottelias kirjailija. Onhan hän aloittanut uransa jo 12-vuotiaana ja jatkanut sitä sitten lavean tasaiseen tahtiin: Pimeän risteys on jo kuudestoista Maria Kallio -sarjan osa, ja lisäksi hän on kirjoittanut hieman erityyppistä henkivartija Hilja Ilveskerosta kertovaa sarjaa, muuta proosaa, tietokirjoja etenkin taito... Lue koko vinkki »
Flora

Lois Armas: Flora

Flora on nuori nainen, joka on muuttanut Suomeen poikaystävän perässä jostain Karibian suunnalta. Millaiseksi muodostuu uusi elämä kaukana kotoa? Yhteys entiseen elämään kutistuu viikottaisiksi Skype-puheluiksi vanhempien kanssa. Flora alkaa rakentamaan uutta elämää itselleen Helsingissä: poikaystävä ja koti on jo, mutta entäs kielitaito, ystävät j... Lue koko vinkki »
Bisnesleidien Lappi

Maria Paldanius: Bisnesleidien Lappi

Maria Paldaniuksen edellinen kirja Naiset, jotka valitsivat porot löysi naisia ammatissa mistä heitä ei ensiolettamalla uskoisi löytyvän. Bisnesleidien Lappi jatkaa tavallaan samaa teemaa. Tällä kertaa henkilökuvien kohteeksi on valikoitunut maahanmuuttajia, jotka ovat päätyneet perustamaan Lappiin oman yrityksen. Tämä on sikäli ajankohtainen aihe,... Lue koko vinkki »
Kadonneiden lasten arkisto

Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto

Kadonneiden lasten arkisto on Yhdysvalloissa asuvan meksikolaisen kirjailijan Valeria Luisellin viides teos ja ensimmäinen, jonka hän on kirjoittanut eng­lanniksi. Kirja sijoittuu yhdysvaltoihin. Se kuvaa siirtolaistaustaisen uusper­heen matkaa New Yorkista kohti maan eteläosia. Siinä sivussa kuvataan lapsi­pakolaisiin liittyvää kriisiä Yhdysvalloi... Lue koko vinkki »
Ilmatilaa

Kashmeera Lokuge ja Hyppe Salmi: Ilmatilaa

Ilmatilaa on kuvaus parikymppisenä Shehanin elämästä ja pyristelystä erilaisten ristikkäisten paineiden keskellä. Opinnot ovat pahasti jumissa, työelämässä tarjolla on osa-aikaisia aspahommia, deittailuelämä on yhtä pettymysten sarjaa. Sri Lankassa asuva äiti painostaa avioliittokysymyksillä, Suomessa asuva länsimaistunut isä haukkuu luuseriksi, ra... Lue koko vinkki »
Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim: Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim tarjoaa tuoreimmassa kirjassaan kaksi pienoisnovellia. Eliaksen seikkailut Isis-maassa kertoo nimensä mukaisesti Eliaksesta, jonka Isis on kaapannut joukkoihinsa. Nuorukainen työskentelee kokin apulaisena Isisin päämajassa Mosulissa. Päämaja sijaitsee vanhassa dominikaanien kirkossa – koska Yhdysvallat ei halua tehdä iskuja kirkkoi... Lue koko vinkki »
Mitä meistä jää

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Yhdysvaltalaisen Bryan Washingtonin esikoisromaani kertoo perhesuhteista, saaduista ja itse luoduista. Sen pääosassa on Houstonissa asuvat Benson ja Mike, ja alkuasetelma on vähintäänkin epätavallinen. Benson on tummaihoinen ja Mike japanilainen. Miken vanhemmat asuivat aikoinaan Houstonissa, mutta ensin Japaniin lähti isä ja sitten äiti, eikä Mike... Lue koko vinkki »
Varjo ja viileys

Quynh Tran: Varjo ja viileys

On hienoa, kuinka suomalainen kirjallisuus moniäänistyy. Tässä kirjassa ääneen pääsevät Pietarsaaren ruotsinkieliset vietnamilaiset, kertojana Quynh Tran, jonka vanhemmat muuttivat Suomeen vuonna 1989, samana vuonna kun Tran syntyi. Kirjan keskiössä on kolmihenkinen perhe. Äiti Má tekee töitä ja haaveilee vaurastumisesta, isoveli Hieu on kiinnos... Lue koko vinkki »
Em : rakasta

Kim Thúy: Em : Rakasta

Kim Thúy hurmasi yleisön vuonna 2019 Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla. Hänestä huokuva positiivinen elämänasenne kosketti. Hymyillen, ilman katkeruutta hän kertoi kokemistaan kauheuksista Vietnamin sodan aikaan. Kim Thúy pakeni kommunistihallintoa vuonna 1968 kymmenvuotiaana muiden venepakolaisten mukana.  Myös hänen romaaninsa Em : Rakas... Lue koko vinkki »
Dropsie Avenue

Will Eisner: Dropsie Avenue : Katu Bronxissa

Kaikki muuttuu, mutta mikään ei muutu. Dropsie Avenuen naapurusto on vuonna 1870 vielä muutaman hollantilaisen suvun hallussa, mutta pian tontteja kärkkyvät epätoivotut englantilaiset, sitten vuorostaan halveksitut irlantilaiset, jotka saavatkin vuorostaan paheksua naapurustoon muuttavia saksalaisia, jotka puolestaan eivät voi sietää alueelle myöhe... Lue koko vinkki »
Ettet unohtaisi nimeäsi

Anne Tarsalainen: Ettet unohtaisi nimeäsi

Käsissäni oli muistelmateos, joka ajallisesti käsittelee 1980-1990-lukuja. Tässä kirjassa Anne Tarsalainen kertoo siitä, kun on naimisissa venäläisen miehen kanssa ja tämän Antin kotouttamisesta Suomeen. Kaikenlaisia ongelmia on vastassa, mutta Annen ja Antin suhde on niin vahva, että sen varaan voi varata ihan rauhassa ja tulee heti sellainen ... Lue koko vinkki »
Kolmella jaollinen mies

Mikael Bergstrand: Kolmella jaollinen mies

Myönnetään heti – Mikael Bergstrandin Kolmella jaollinen mies ei varmaan ikinä olisi osunut kirjatutkalleni, ellen olisi sitä sattumalta käsiini napannut kirjastossa. Otsikko kiehtoo matemaatikkoa. Minkälainen mies on Ingemar Modig? Kolmella jaollinenko? Miten? Ingemar kärsii pahoista pakko-oireista, ja hänen arkensa on piinaavien rutiinie... Lue koko vinkki »
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Brittiläinen toimittaja Reni Eddo-Lodge kyllästyi puhumaan valkoisille rasismista, joten hän kirjoitti aiheesta blogikirjoituksen, jonka seurauksena hän on päätynyt puhumaan todella paljon valkoisille rasismista. Käytännöllistä! No, kaikesta tästä seurasi tämä oivallinen kirja, joka toivon mukaan vähentää tarvetta vääntää valkoisten kanssa rakentee... Lue koko vinkki »
Varotoimia

Nelli Hietala: Varotoimia

Taimi on mielikuvituksekas ja varovainen vakuutusmyyjä, jolle on tärkeää olla aina tilanteen tasalla ja riittävän varautunut mahdollisiin ongelmiin ja uhkiin. Hän on hyvä kuvittelemaan mitä kaikkea voisi sattua:  ”Jos he syöksyisivät ojaan, kahdeksankymmentä kiloa painava eläkeläinen sinkoutuisi Taimin päälle. Kolaritilanteessa irrallaan ol... Lue koko vinkki »
Almost American Girl

Robin Ha: Almost American Girl

Etelä-Korealainen Robin Ha on tottunut matkustamaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa lomilla ympäri maailmaa. Niinpä äidin ilmoitus lomamatkasta Yhdysvaltoihin Alabamaan ei herätä niin paljon kummastusta kuin saattaisi. Robinin tyrmistykseksi tämä "lomamatka" osoittautuu kuitenkin aivan muuksi kuin mitä on luvattu. Perillä odottaa äidin yllätys-miesystä... Lue koko vinkki »