Kadonneiden lasten arkisto

Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto

Kadonneiden lasten arkisto on Yhdysvalloissa asuvan meksikolaisen kirjailijan Valeria Luisellin viides teos ja ensimmäinen, jonka hän on kirjoittanut eng­lanniksi. Kirja sijoittuu yhdysvaltoihin. Se kuvaa siirtolaistaustaisen uusper­heen matkaa New Yorkista kohti maan eteläosia. Siinä sivussa kuvataan lapsi­pakolaisiin liittyvää kriisiä Yhdysvalloi... Lue koko vinkki »
Ilmatilaa

Kashmeera Lokuge ja Hyppe Salmi: Ilmatilaa

Ilmatilaa on kuvaus parikymppisenä Shehanin elämästä ja pyristelystä erilaisten ristikkäisten paineiden keskellä. Opinnot ovat pahasti jumissa, työelämässä tarjolla on osa-aikaisia aspahommia, deittailuelämä on yhtä pettymysten sarjaa. Sri Lankassa asuva äiti painostaa avioliittokysymyksillä, Suomessa asuva länsimaistunut isä haukkuu luuseriksi, ra... Lue koko vinkki »
Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim: Kelloja ja vieraita

Hassan Blasim tarjoaa tuoreimmassa kirjassaan kaksi pienoisnovellia. Eliaksen seikkailut Isis-maassa kertoo nimensä mukaisesti Eliaksesta, jonka Isis on kaapannut joukkoihinsa. Nuorukainen työskentelee kokin apulaisena Isisin päämajassa Mosulissa. Päämaja sijaitsee vanhassa dominikaanien kirkossa – koska Yhdysvallat ei halua tehdä iskuja kirkkoi... Lue koko vinkki »
Mitä meistä jää

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Yhdysvaltalaisen Bryan Washingtonin esikoisromaani kertoo perhesuhteista, saaduista ja itse luoduista. Sen pääosassa on Houstonissa asuvat Benson ja Mike, ja alkuasetelma on vähintäänkin epätavallinen. Benson on tummaihoinen ja Mike japanilainen. Miken vanhemmat asuivat aikoinaan Houstonissa, mutta ensin Japaniin lähti isä ja sitten äiti, eikä Mike... Lue koko vinkki »
Varjo ja viileys

Quynh Tran: Varjo ja viileys

On hienoa, kuinka suomalainen kirjallisuus moniäänistyy. Tässä kirjassa ääneen pääsevät Pietarsaaren ruotsinkieliset vietnamilaiset, kertojana Quynh Tran, jonka vanhemmat muuttivat Suomeen vuonna 1989, samana vuonna kun Tran syntyi. Kirjan keskiössä on kolmihenkinen perhe. Äiti Má tekee töitä ja haaveilee vaurastumisesta, isoveli Hieu on kiinnos... Lue koko vinkki »
Em : rakasta

Kim Thúy: Em : Rakasta

Kim Thúy hurmasi yleisön vuonna 2019 Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla. Hänestä huokuva positiivinen elämänasenne kosketti. Hymyillen, ilman katkeruutta hän kertoi kokemistaan kauheuksista Vietnamin sodan aikaan. Kim Thúy pakeni kommunistihallintoa vuonna 1968 kymmenvuotiaana muiden venepakolaisten mukana.  Myös hänen romaaninsa Em : Rakas... Lue koko vinkki »
Dropsie Avenue

Will Eisner: Dropsie Avenue : Katu Bronxissa

Kaikki muuttuu, mutta mikään ei muutu. Dropsie Avenuen naapurusto on vuonna 1870 vielä muutaman hollantilaisen suvun hallussa, mutta pian tontteja kärkkyvät epätoivotut englantilaiset, sitten vuorostaan halveksitut irlantilaiset, jotka saavatkin vuorostaan paheksua naapurustoon muuttavia saksalaisia, jotka puolestaan eivät voi sietää alueelle myöhe... Lue koko vinkki »
Ettet unohtaisi nimeäsi

Anne Tarsalainen: Ettet unohtaisi nimeäsi

Käsissäni oli muistelmateos, joka ajallisesti käsittelee 1980-1990-lukuja. Tässä kirjassa Anne Tarsalainen kertoo siitä, kun on naimisissa venäläisen miehen kanssa ja tämän Antin kotouttamisesta Suomeen. Kaikenlaisia ongelmia on vastassa, mutta Annen ja Antin suhde on niin vahva, että sen varaan voi varata ihan rauhassa ja tulee heti sellainen ... Lue koko vinkki »
Kolmella jaollinen mies

Mikael Bergstrand: Kolmella jaollinen mies

Myönnetään heti – Mikael Bergstrandin Kolmella jaollinen mies ei varmaan ikinä olisi osunut kirjatutkalleni, ellen olisi sitä sattumalta käsiini napannut kirjastossa. Otsikko kiehtoo matemaatikkoa. Minkälainen mies on Ingemar Modig? Kolmella jaollinenko? Miten? Ingemar kärsii pahoista pakko-oireista, ja hänen arkensa on piinaavien rutiinie... Lue koko vinkki »
Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista

Brittiläinen toimittaja Reni Eddo-Lodge kyllästyi puhumaan valkoisille rasismista, joten hän kirjoitti aiheesta blogikirjoituksen, jonka seurauksena hän on päätynyt puhumaan todella paljon valkoisille rasismista. Käytännöllistä! No, kaikesta tästä seurasi tämä oivallinen kirja, joka toivon mukaan vähentää tarvetta vääntää valkoisten kanssa rakentee... Lue koko vinkki »
Varotoimia

Nelli Hietala: Varotoimia

Taimi on mielikuvituksekas ja varovainen vakuutusmyyjä, jolle on tärkeää olla aina tilanteen tasalla ja riittävän varautunut mahdollisiin ongelmiin ja uhkiin. Hän on hyvä kuvittelemaan mitä kaikkea voisi sattua:  ”Jos he syöksyisivät ojaan, kahdeksankymmentä kiloa painava eläkeläinen sinkoutuisi Taimin päälle. Kolaritilanteessa irrallaan ol... Lue koko vinkki »
Almost American Girl

Robin Ha: Almost American Girl

Etelä-Korealainen Robin Ha on tottunut matkustamaan yksinhuoltajaäitinsä kanssa lomilla ympäri maailmaa. Niinpä äidin ilmoitus lomamatkasta Yhdysvaltoihin Alabamaan ei herätä niin paljon kummastusta kuin saattaisi. Robinin tyrmistykseksi tämä "lomamatka" osoittautuu kuitenkin aivan muuksi kuin mitä on luvattu. Perillä odottaa äidin yllätys-miesystä... Lue koko vinkki »
Young heroes of the Soviet Union

Alex Halberstadt: Young heroes of the Soviet Union : A Memoir and a Reckoning

Ylisukupolviset traumat eivät ole muistelmissa mikään harvinainen teema, mutta Alex Halberstadtin kokemuksissa on silti jotain hyvin tuoretta. 70-luvuun lopussa Neuvostoliitosta New Yorkiin muuttanut Alex pyrki lapsena kaikin mahdollisin tavoin sulautumaan uuteen kotimaahansa ja jättämään vanhan elämän taaksensa. Vanhaan elämään kuului myös Neuvost... Lue koko vinkki »
Nimeni on Itohan

Kristiina Markkanen ja Itohan Okundaye: Nimeni on Itohan

Kirjan kannessa komeilee nimi Itohan Okundaye, mutta tarinan alussa nuoren nigerialaisen naisen nimi on vielä Osita Otisasa. Se on se nimi, joka Itohanille annettiin hänen saapuessaan korkein toivein Eurooppaan, jonka nimisenä hän joutui myymään itseään, ja jonka alle hän joutui piilottamaan todellisen minänsä. Osita Otisasa oli myös se nimi, jonka... Lue koko vinkki »
Jälkikaiku

Leena Lehtolainen: Jälkikaiku

Kylläpä oli tämän uuden Maria Kallio -romaanin alku kuin suoraan David Lynchin elokuvasta: pihalta löytyy ihmisen korva. Ei tällä kertaa ruohonleikkuussa, vaan nyt yksi Marian rakastetuista kissoista kantaa sen hyvänä saaliina lumihangesta sisään emännälleen syntymäpäivälahjaksi. Korvatutkimuksen aikana tapahtuu kuitenkin murha, kuinkas muuten: kuo... Lue koko vinkki »
Maa ja taivas

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Ghanalais-yhdysvaltalaisen Yaa Gyasin esikoisteos Matkalla kotiin teki vaikutuksen, jonka johdosta uusi Maa ja taivas löysi helposti tiensä lukulistalle. Tämäpä olikin erilainen tarina, joka kieputti yhteen muutaman mielenkiintoisen langan jälleen kerran varsin taidokkaalla tavalla. Kirjan pääosassa on Gifty, Ghanasta Yhdysvaltoihin muuttaneen ä... Lue koko vinkki »
Matkalla islamilaisessa Suomessa

Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa

Islam, maahanmuutto, gettoutuminen ja palavat autot; siinäpä keskustelun aiheita ja monella on herännyt kysymys voisiko meillä Suomessa olla edessä sama kehityskulku kuin Malmössa tai Kööpenhaminassa? Keskustelu maahanmuutosta ja lähiöiden segregaatiosta käy todellakin kiivaana, ja vaarana tällaisessa keskustelussa on taipumus polarisaatioon. Matk... Lue koko vinkki »
Hukkuneet

Anna Autola ja Taina Tervonen: Hukkuneet

Kirja on pysäyttävä! Sitä on jo kirjan kansi – sitten kun hoksaa, mitä kannen täyttävä pieni teksti tarkoittaa. Se on listaa Välimereen hukkuneista ja kadonneista pakolaisista. Vuonna 2019 arvioitiin kuolleiden pakolaisten määräksi 40 000, kun lasku aloitetaan 1990-luvulta. Mukana on vain löydetyt, hukkuneista suurin osa painuu meren pohjaan ja kat... Lue koko vinkki »