Mikael Bergstrand: Kolmella jaollinen mies

Kolmella jaollinen mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Myönnetään heti – Mikael Bergstrandin Kolmella jaollinen mies ei varmaan ikinä olisi osunut kirjatutkalleni, ellen olisi sitä sattumalta käsiini napannut kirjastossa. Otsikko kiehtoo matemaatikkoa. Minkälainen mies on Ingemar Modig? Kolmella jaollinenko? Miten?

Ingemar kärsii pahoista pakko-oireista, ja hänen arkensa on piinaavien rutiinien täyttämää, kunnes hän tapaa Dalian. Pakolaisena maahan saapuneen tytön nimessä on onneksi kolme vokaalia ja hän on satumaisen hyvä jalkapalloilija. Ingemar uskaltautuu kurkottamaan omien rajojensa ulkopuolelle.

Toinen heistä oli yksitoistavuotias syyrialaistyttö, joka kuljetti palloa kuin jumala ja kiroili kuin merimies, toinen puolestaan sairaseläkkeellä oleva sekopää, joka kävi kylvyssä yllään pienillä aurinkokuvioilla varustettu suihkumyssy ja siivosi sairaalloi sen tarkaasti Elvis Presleyn tahdissa. Kuka olisi ikinä voinut aavistaa, että tällaiset vastakohdat löytävät toisensa?

Ingemarin ja Dalian ystävyys kannattelee romaania, jossa on muutamia muitakin keskeisiä hahmoja – huonosta suhteesta kärsivä grillikioskiyrittäjä, natsisympatioistaan irti pyristelevä nuorimies, paikallislehden tympääntynyt toimittaja ja niin edelleen. Vaikka Mikael Bergstrand kirjoittaa surullisista ja ristiriitaisistakin asioista ja dramaattisista tapahtumista, on ote koko ajan humaani: kyllä tässä hyvin käy.

Kirjan lopuksi Bergstrand kertoo itse kärsivänsä Ingemarin tapaan pakko-oireista. Parhaimmillaan Kolmella jaollinen mies onkin niissä osuuksissa, joissa mennään Ingemarin omiin tuntemuksiin ja kuvaillaan hänen vaikeuttaan kohdata oikeastaan mitään omia rutiinejaan rikkovaa. Ehkä vähän epätasainen romaani jättää lopulta hyvän maun. Kannattaa kokeilla.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...