Kim Thúy: Em : Rakasta

Em : rakasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kim Thúy hurmasi yleisön vuonna 2019 Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla. Hänestä huokuva positiivinen elämänasenne kosketti. Hymyillen, ilman katkeruutta hän kertoi kokemistaan kauheuksista Vietnamin sodan aikaan. Kim Thúy pakeni kommunistihallintoa vuonna 1968 kymmenvuotiaana muiden venepakolaisten mukana. 

Myös hänen romaaninsa Em : Rakasta on yhdistelmä positiivista hyvää ja kauheaa. Em on Thúyn kolmas suomeksi ilmestynyt romaani. Kaksi aikaisempaa olivat Ru ja Vi ja ilmestyivät vuonna 2019. Em oli myyntimenestys heti ilmestyessään, ja Kanadassa romaania myytiin yli 50 000 kappaletta ensimmäisen kuukauden aikana. Romaani on saanut Scotiabank Giller Prize -palkintoehdokkuuden.

Em on koskettava, pysäyttävä. Vastakkaisten teemojen toinen suunta on rakkaus, välittäminen, ihmisyyden katkeamaton elämänlanka. Toinen: elämää ja ihmisyyttä rikkova julmuus – sota. Kantava teema on kuitenkin rakkaus.  

Ensimmäisessä luvussa ”Totuuden alku” kirjailija lupaa, että odotettavissa on pysähdyttäviä hetkiä ja tunteiden vuoristorataa, totuus Vietnamin sodasta ja sen seurauksista tulee olemaan katkonainen, epätäydellinen ja vajaa. Mutta sellaisenaankin koskettava. Kirjailija pudottelee Vietnamin sodan järkyttäviä faktoja, kuten: 24 prosenttia Vietnamin maaperästä kasteltiin läpimäräksi 80 miljoonalla litralla kasvimyrkkyä; kolme miljoonaa ihmistä sai myrkytyksen, osa kuoli heti, osa sairastui kaksikymmentä vuotta myöhemmin maksasyöpään, sydänsairauteen tai melanoomaan; syntyi miljoona epämuodostunutta; neljä sukupolvea myöhemmin myrkyt vaikuttavat ihmisissä yhä heidän geeneissään, kromosomeissaan, soluissaan…  58177 amerikkalaissotilasta kaatui ja 153 303 haavoittui, henkiset vammat näkyvät sotilaissa ja heidän jälkeläisissään vielä nykypäivänä. 

Positiivista ja kaunista Em : Rakasta -romaanissa on kuvaukset pitkistä tai vain hetken kestävistä rakkaustarinoista Vietnamin sodan varjossa, äidinrakkaudesta, kadulla asuvista lapsista, jotka muodostavat väliaikaisia perheitä pitäen huolta toinen toisistaan. Ihmiset auttoivat toisiaan ja keksivät mitä ihmeellisimpiä keinoja selviytyä sodan kauheuksien keskellä. Positiivista on myös esimerkiksi presidentti Fordin aloittama operaatio Babylift, joka evakuoi vuonna 1975 tuhansia orpolapsia Etelä-Vietnamista länsimaihin.

Kirjan ulkoasusta erityiskiitos! Kansi on kaunis, fontti siroa, taitto on hengittävä, sivuilla on paljon tyhjää, luvut lyhyitä. Lukijalle se antaa tilaa ja mahdollisuuden pysähtyä, hengittää, sulatella ennen seuraavaan lukuun siirtymistä. 

Vietnamin kielessä em tarkoittaa ensisijaisesti pikkuveljeä tai pikkusiskoa. Sana ääntyy samoin kuin ranskan aime: Rakasta. Rakastakaamme. Rakastakaa! Kirjaa varten Kim Thúy haastatteli lukuisia ihmisiä. Niiden pohjalta hän kirjoitti kuin olisi kutonut taideteoksen poistamalla osan ja jättämällä osan langoista. Hän poisti tuhansia sanoja ja lauseita, jotta olisi kuullut hiljaisia hetkiä sotilaiden, taistelijoiden ja taisteluista kieltäytyneiden kertomusten väleissä. Ja jotta ”en hukkaisi sitä herkkää tasapainoa, joka auttaa pitämään meidät rakastavina ihmisinä. Elossa.”

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...