Dan Carlinin on tunnettu huippusuositusta Hardcore history -podcastistaan. Loppu on aina lähellä on miehen ensiaskel kirjalliseen maailmaan ja sen lähtökohta on kieltämättä kutkuttava. Pidämme yhteiskuntaamme itsestään selvyytenä, ja kaikkea sitä mikä nyky-yhteiskuntaamme pyörittää. Olemme niin ikään tottuneet ajattelemaan kehitystä yksisuuntaisen...
Lue koko vinkki »
Nimen vedetön maa on Arizonan kuiva territorio 1890-luvulla ja erityisesti Amargon kyläpahanen, jota kuivuus piinaa pahemman kerran.
Kirjan tapahtumia tarkastellaan kahdesta näkökulmasta. On Amargossa asuva Nora, sinnikäs rajaseutujen nainen, joka koittaa selvitä kuivuuden keskellä. Nora odottaa miestään takaisin vedenhakumatkalta, mutta miehes...
Lue koko vinkki »
Kadotettujen kahvila on kirja, jossa tapahtuu todella paljon. Päähenkilö on Katherine Schulz, lempinimeltään Kathi. Nuori Kathi asuu Itävallassa, käy koulua ja työskentelee isänsä kahvilassa, on ihastunut Matthiakseen. Sitten ajat muuttuvat, tulee ilmi, että juutalaisia aletaan vainota ja muutenkin ilmassa on vaikeita asioita.
Lopulta kahvilaan...
Lue koko vinkki »
Miksi lähes kaikki naiset selviytyivät hengissä kesällä vuonna 1918 kolmisen kuukautta kestäneeltä Santahaminan vankileiriltä? Kirja kartoittaa punavankien selviytymisen syitä.
Aika monta keskitysleirikuvausta on tullut luetuksi, mukana myös suomalaisleiriltä, kuten Heinäveden seudulta Joni Joutjärven Valvojana naisten erityistyöleirillä -kirja...
Lue koko vinkki »
Armonvuosi on dystooppinen kuvaus äärimmäisen patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa naiset ovat miesten omaisuutta ja kaikin tavoin miesten vallan alaisina.
Päähenkilö Tierney on teinityttö, joka valmistautuu armonvuoteensa. Armonvuoden ajaksi naiset karkotetaan erämaahan, jotta he voivat vapauttaa taikavoimansa turvallisesti miehiä vaar...
Lue koko vinkki »
Tunne ultrakevyellä varustuksella vaeltaessa on uskomaton, mikäli on tottunut vaelluksiin raskaan rinkan kanssa. Kevyt varustus saattaa tuntua jopa huijaamiselta, etenkin jos reissukaverin varusteet painavat paljon enemmän.
Mielikuva Lapin erämaassa vaeltavasta retkeilijästä on useimmille se, että hänellä on selässään valtava rinkka, joka on pullo...
Lue koko vinkki »
Riina Mattila joutui kaverinsa raiskaamaksi 13-vuotiaana. Tästä jäi pysyvä trauma, joka on vaikuttanut Mattilan elämässä monin tavoin sen jälkeen. Eloonjäämisoppi kertoo siitä, millaista elämä tällaisen trauman jälkeen on ja millaista työtä selviytyminen näin brutaalista vahingonteosta vaatii.
Mattila kuvaa tapoja, joilla trauma on hänen elämään...
Lue koko vinkki »
Äiti meidän oli kirja, jonka nappasin jotenkin hetken mielijohteesta, jonkinlaisen intuition vallassa, ja hyvä niin. Heti alusta asti olin mukana lähes henkeä haukkoen. Kun nuori tyttö on menettänyt äidin ja saanut äitipuolen, joka osoittautuukin melkeinpä hirviöksi, ja isästä ei saa tukea.
Kerkesin kyllä miettiä, että jos tätä tahtia mennään, r...
Lue koko vinkki »
Tosikertomus Auschwitzin keskitysleiriltä. Juutalaislääkäri Eddy de Wind kirjoitti tarinan kaksivuotisen vankeutensa loppuaikoina. Aluksi minua hämäsi, että omasta selkänahasta revitty kertomus ei olekaan minä-muotoon kirjoitettu dokumentti, vaan jonkinlaiseen romaanimuotoon kirjoitettu teos, jossa Eddy on Hans ja hänen oma vaimonsa kulkee nimellä ...
Lue koko vinkki »
Kun äidillä oli takki päällä, pakotin itseni ylös. Kävelin eteiseen, kiedoin käteni äidin ympärille. Äidin silmät olivat sammuneet elämästä. Niskaani särki syyllisyydestä, ohut yöpaitani oli hiestä märkä. Palaisimmeko aiheeseen enää koskaan? Palaisimmeko ennallemme joskus?
Nuori perheenäiti ei yllättäen enää näe kuin toisen puolen puolisonsa kasvo...
Lue koko vinkki »
Maailman viimeiset tyypit : Painajaiskuningas on Max Brallierin nuortenkirjasarjan kolmas osa. Kuvituksia ja tekstejä yhdistelevää teossarjaa voisi kokonaisuutena kuvata Jeff Kinneyn Neropatti-sarjan ilmaisukeinon siirtämisenä selviytymistarinaan. Tuloksena on komediallinen hirviöiden metsästys, jossa jatkuvasti pohditaan ystävyyden merkitystä. Sar...
Lue koko vinkki »
Artemis Kelosaari tarttuu kirjassaan aiheeseen, josta Suomessa ei ole aikaisemmin julkaistu kirjan kirjaa. Aiheena ihmissyönti kuulostaa niin groteskilta, että kenties joku jopa miettii, miksi näin kamalasta aiheesta kannattaa mitään kirjoittaakaan. Mutta jos asiaa ajattelee, niin kannibalismi aiheena herättelee koko joukon mielenkiintoisia kysymyk...
Lue koko vinkki »
Nälänhätä 1800-luvun jälkipuoliskolla ja myöhemmin poliittinen tilanne (punaisten pakeneminen) 1900-luvun alkupuoliskolla ajoivat suomalaisia Muurmannin seuduille, Jäämeren rantamille. Hengen säilymisestä kummassakin tapauksessa oli kysymys.
Pohjoisessa – Kuolan niemimaalla, Tuulomassa, Uurassa, Petsamossa – etupäässä Muurmannin rannoilla, asui ...
Lue koko vinkki »
Ikääntymisen hyviin puoliin kuuluu se, että oman sukupolven aikakausiromaaneja ilmestyy enemmän. Westendin Elina on minua muutaman vuoden vanhempi, valmistuu lukiosta ja siirtyy korkeakouluun samoihin aikoihin kun minä lukio-opintoni aloitin.
Westend kuvaa 1980-luvun kasinotalouden nousuvuosia ja niitä seurannutta lamaa. 1990-luvun IT-kuplan vil...
Lue koko vinkki »
Laivauutisista minulle tulee mieleen Lasse Hallströmin elokuva, jota en kuitenkaan ole nähnyt. Nyt kun olen kirjan lukenut, en taida katsoakaan – ainakin kuvauksen perusteella se ottaa melko reippaita vapauksia kirjan sisällön suhteen ja on hyvin vaikea kuvitella Kevin Spacey kirjan nuhjuisen päähenkilön Quoylen paikalle.
Quoyle on melkoinen kön...
Lue koko vinkki »
Netflix-sarjanakin käynnistyvä Maailman viimeiset tyypit -nuortenkirjasarja on rantautunut suomeen. Zombiparaati on sarjan toinen osa.
Maailman viimeisissä tyypeissä maailma on loppunut. Valtaosa ihmisistä on muuttunut zombeiksi. Pieni joukko toistensa löytäneitä nuoria kuitenkin on yhä elossa ja ajautunut seikkailemaan. Päähenkilö on Jack Sulli...
Lue koko vinkki »
Kuopio-sarjan kuudes osa vie meidät elokuisiin tunnelmiin vuonna 1943 – sattuipa siis hyvään hetkeen luettavaksi, kun elokuuta nytkin eletään. Parin edeltäjänsä tavoin Hietakehto kurkistaa lyhyen tuokion verran päähenkilöidensä elämään. Aivan yhdenpäivänromaanista ei ole kyse, mutta eipä huvilalla kovin paljon pidempääkään aikaa viivähdetä.
Lyhy...
Lue koko vinkki »
Kuopio-sarjan viides osa on edeltäjänsä tavoin yhdenpäivänromaani. Nyt ollaan kesäkuun yhdeksännessä vuonna 1942. Jatkosota on yhä käynnissä, kaupunki ja kaupunkilaiset sinnittelevät eteenpäin nälkätalven jälkeen. Kesä alkaa vihdoin koittaa ja elämä kenties sittenkin myös siinä sivussa.
Ravintola Tatrassa järjestetään illaksi suurta juhlaa kaupu...
Lue koko vinkki »
Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan kolmannessa osassa eletään välirauhan aikaa. Elämä on työteliästä ja toimeliasta ja se näkyy myös Tuomen perheessä. Anna päätyy palkkatyöhön ja saa hieman omaa vapautta ja itsenäisyyttä kodin ulkopuolella. Lassi alkaa pikkuhiljaa toipua sodan kauhuista ja palautua elävien kirjoihin ja Hildakin hakee sijaansa maailmassa ...
Lue koko vinkki »
Minua jotenkin arvelutti tämän kirjan aloitus, uskallanko lukea, haluanko edes? Jostain syystä silti olin innokas ja niin se minun, Mikon ja Tiinan suhde alkoi! Sanon suhde, koska niin syvälle uppouduin, että alkoi tuntua siltä, että me tunnemme toisemme.
Tiina on kirjan sankaritar, nainen joka sairastuu rintasyöpään ja ihan niin kuin siinä ei o...
Lue koko vinkki »