Sodan viemät elämät

Katerina Gordeeva: Sodan viemät elämät : Kohtaloita Ukrainasta

Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut... Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin. - Katerina Gordeeva Paljon on tapahtunut sitten helmikuun 24. päivän 2022, kun Venäjä aloitti Ukrainan valloituksen. Luke... Lue koko vinkki »
Viimeinen metsäveli

Misku Välimäki: Viimeinen metsäveli

Andrein isä Juhan lymyilee yhä veljensä kanssa metsissä, koska ei halua alistua Neuvostoliiton komentoon. On vuosi 1979 eli metsäpakoilua on kestänyt vuosikymmeniä. Tämä on viimeinen vuosi dramaattisine loppuineen. Viidentoista ikäinen Andrei käynnistää tapahtumat itseään puolustaessaan – samalla paljastaen isän ja sedän maanalaisen oleskelupaik... Lue koko vinkki »
Seelanti

Kirsti Kuronen: Seelanti

”Hei, tahdotko olla kuuluisa? Toivotko, että mielipiteitäsi kuunnellaan ja arvostetaan?” Kun nuorelta kysyy näin, moni epäilemättä vastaisi kyllä. Niin käy Seelanti-kirjassakin. Joukko nuoria saa salaperäisen kutsun mukaan kansainväliseen tosi-tv-formaattiin. Se on niin salaperäinen, että kaikki yksityiskohdat ovat salaisuuden verhoamia. Kuusi n... Lue koko vinkki »
Sudenluola

Elodie Harper: Sudenluola

"Hässin joukoittain tyttöjä täällä!" "Kesäkuun viidentenätoista Hermeros, Phileterus ja Caphisus kävivät pukilla täällä." Seinäraaputuksia Amaran kammiossa. Elämää orjana Pompejin halvassa bordellissa. Historiaan matka siis, aikaan ennen Jeesusta. On vähän rajumpi meno, kieleltäänkin suorasukaisempaa, kuin Mart Sanderin Litsideissä, herr... Lue koko vinkki »
Ulos baarikaapista

Leena Valmu: Ulos baarikaapista

Mielenkiinnollahan tuota baarikaapista ulospyrkivää henkilöä tutkaili ja tunnisteli, vaikkei itsellä alkoholin kanssa ole ollut hädänpäivää. Peukut pystyssä luetutti alkoholfree-päiväkirjaa: - Ai että kun tieteilijä onnistuisi omassa ihmiskokeessaan! Onhan moni onnistunut, kuten Mertaranta, ja yhtä moni epäonnistunut, kuten... Puolessa välissä k... Lue koko vinkki »
Palavaa lunta

Eve Hietamies: Palavaa lunta

Yleensä kun Eve Hietamies kirjoittaa, se on hyvää ja jopa hauskaa. Nyt on vaan hyvää, sillä Palavaa lunta on kirja, jossa ei ole mitään hauskaa. Se on dokumenttiromaani Riikka Tuomesta, jonka elämä ei ole mitenkään auvoista ollut. Riikka oli vasta 9-vuotias, kun jo otti viinaa, eikä kukaan koulussa kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Pilveä Ri... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Auschwitzin tanssija

Edith Eger: Auschwitzin tanssija

"Mitä ikinä kerrottekaan, olen luultavasti kuullut – ja nähnyt – pahempaa." Noin sanoo keskitysleirin läpikäynyt kirjan kirjoittaja kunniamerkkien koristamassa univormussaan vastaanotolle tulleelle everstille. Olemme siis elämää suuremman asian parissa: kuoleman kimpussa. – Niitä keskitysleiritarinoitako taas, kuuluu tuhahdus, nehän on tuha... Lue koko vinkki »
Clementine : Book One

Tillie Walden: Clementine : Book one

Tillie Walden on tämän hetken kiinnostavimpia sarjakuvantekijöitä. Häneltä ei oikein koskaan tiedä mitä odottaa, jokainen hänen sarjakuvansa on ottanut rohkean askeleen aivan uuteen suuntaan, ja tämä koskee myös Waldenin uusinta sarjakuvaa. Clementine on yllättäen spinoff-sarjakuva, joka sijoittuu Robert Kirkmanin luomaan The Walking Dead -zomb... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Pasi Kaunisto : Elävän laulajan sielu

Milja Kaunisto: Pasi Kaunisto : Elävän laulajan sielu

Oikeastaan voisi kuitata kirjan samoin kuin monen muunkin iskelmälaulajan tarinan: raskaat ovat laulajan laulujenlunnaat, pitkä tie viinan viemänä. Olavi Virran ajoilta aloitettu laulajan taival. Kevyen musiikin esittäminen kaikkine kiemuroineen on lopulta kaikkea muuta kuin kevyttä. No, Pasi Kaunisto (s. 1950) on kuitenkin selvinnyt kaikesta ku... Lue koko vinkki »
Trauma ja luonto

Harri Virtanen: Trauma ja luonto

Kertoja on tyypillinen suomalainen mies, joka pitää autoista ja kuluttaa surutta niin rahojaan kuin sitä myöten myös luonnonvaroja. Hän on kirjan kirjoittaja Harri Virtanen, jonka hetki metsäaukiolla herättää lopulta pohtimaan itseään ja sitä voiko viisikymppinen äijä muuttaa elämäntapaansa? Juuri henkilökohtaisuus tekee kirjasta entistä mielenk... Lue koko vinkki »
Meitä vastaan rikkoneet

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet

Tartuin kirjaan ensisijaisesti siksi, että jotenkin minua aina kiehtovat tarinat siitä, miten ihmiset ovat selviytyneet jonkin uskonlahkon aiheuttamista ongel­mista. Meitä vastaan rikkoneet kertoo Siljasta, joka haluaa olla mahdollisimman hyvä Jehovan todistaja. Hän haluaa pärjätä koulussa ja miten selvitä, kun täytyy kirjoittaa joulusta, jota h... Lue koko vinkki »
Laahus

Paula Havaste: Laahus

Paula Havaste on tehnyt jo pitkän uran historiallisten romaanien parissa. Olen itse lukenut Saarenmaa-sarjan, neljän kirjan mittaisen kertomuksen elämästä Neuvosto-Viron Saarenmaalla. Pidin sarjan elämänmyönteisestä tavasta kuvata vaikeuksientäyteistä elämää siinä määrin, että uutuuskirja Laahus pääsi helposti lukulistalle. Laahus sijoittuu 1500... Lue koko vinkki »
Mieli hoidossa

Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa

”Turhaa jauhantaa, ajan hukkaan heittämistä ja hulluille tarkoitettua soopaa.” Näin ajatteli nimimerkki Helmi psykoterapiasta, ennen kuin joutui itse hakeu­tumaan hoitoon. Hänellä – kuten itse asiassa monella muullakin kirjan haasta­telluista – oli taustanaan alkoholihuuruinen koti, jossa oli opittu lapsuuden ja nuoruuden ajan selviytymään miellytt... Lue koko vinkki »
Vaaleanpunainen kirje

Joonas Berghäll: Vaaleanpunainen kirje

Ensi tuntuma Joonas Berghälliin oli se, kun kävin elokuvissa katsomassa dokumentin Miehiä ja poikia. Se oli Joonas Berghällin ohjaama erittäin koskettava katsaus, jossa erilaiset miehet kertovat heille tärkeistä asioista ja etenkin asioista, jotka voivat olla todella vaikeitakin. Muistan, miten menin elokuviin yksin, sillä jotenkin halusin kokea se... Lue koko vinkki »
Koski

Heidi Jaatinen: Koski

Melkoinen kirja, tämä Koski. Sen tapahtumat alkavat vuodesta 2015, kun kirjailijan isä saa syöpädiagnoosin. Siitä syöksytään vuoteen 1912, kiuruveteläiseen Kosken taloon, jossa niin ikään on kuolemaa käsillä: talon emäntä Hilma on kuolemassa lapsivuoteeseen. Yhdestoista lapsi koitui kohtaloksi. Isäntä Tuure on aikoinaan tullut taloon isäntärengi... Lue koko vinkki »
Suvanto

Heidi Jaatinen: Suvanto

"Mutta supusta auennut suu kävi, rukinpyörä suihki, langan saattoi jo erottaa lepereestä ja tarina kiehnäytyi korviin minkään estämättä." On siinä Kilpeä, on siinä sen verran sananhehkua, ettei sitä saata sen nopeammin lukea kun mitä luin: kuukaudenpäivät. Jos lukee nopeammin, löytää ainoastaan tapahtumat ja juonet, ja silloin kadottaa taiteen, ... Lue koko vinkki »