Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Pidä puolesi, Swiv

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus.

Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä nimeltään Fight Night, kertoo kolmesta naissukupolvesta. Pääosassa on yhdeksänvuotias Swiv, joka on hiljattain väliaikaisesti erotettu koulusta. Swivin äiti, lempinimeltään Mooshie, on raskaana oleva näyttelijä (”Äiti on kolmannella kolmanneksella. Se romahtaa kohta. Vauva, Gord, on jumissan sen sisällä. Kysyin äidiltä, mitä se haluaa synttärilahjaksi, ja äiti sanoi että kylmän IPAn ja loman.”). Kotona asuu myös mummi, Elvira, joka on vanha, vaihtelevan huonossa kunnossa, mutta erittäin eloisa tapaus.

Ruoan jälkeen minä ja mummi autettiin äitiä vuorosanojen opettelussa ja äiti nauroi niin kovaa että pissasi housuun ihan vähän, teelusikallisen verran. Mummi joi kaksi lasillista Williamin kotiviiniä. Pelkäsin, että viini panisi mummin puhumaan lääkäreistä jotka tappaa kaikki ihmiset, mutta mummi rupesikin muuten vain dramaattiseksi.

Kolmikon elämä on vauhdikas, värikästä ja levotonta. Swivin isä on kadoksissa, Swiv ei tiedä missä. Kirja rakentuu Swivin isälleen kirjoittamista kirjeistä, joissa hän kertoo perheen sekavasta arjesta. Äiti kamppailee töidensä ja raskautensa kanssa, mummi touhottaa menemään enemmän kuin terveys antaisi myöten ja Swiv yrittää pitää kaikkea kasassa tavalla, jonka ei oikeastaan pitäisi olla yhdeksänvuotiaan tehtävä.

Kirjassa alkaa tapahtua, kun mummi saa päähänsä lähteä Kaliforniaan tapaamaan sukulaisia ja Swiv passitetaan mummin matkaseuraksi. Matkalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta mummi ja Swiv myös puhuvat paljon asioista ja mummi muun muassa kertoo Swiville – ja lukijalle – miksi Swivin isä lähti lätkimään.

Toewsilla on tapana hyödyntää kirjoissaan runsaasti omaelämäkerrallista ainesta. Niin tässäkin. Mooshien elämän traumaattisissa tapahtumissa on yhteyksiä Toewsin omaan elämään ja mummi, Elvira, on saanut nimensä Toewsin äidiltä. Toewsin sukukin on mennoniittamaahanmuuttajia, kuten Swivin perhekin. Mummin ystäviensä kanssa puhuma ”salakieli” on mennoniittojen plautdietschiä.

Pidä puolesi, Swiv on monien tunteiden kirja. Siinä on ilonsa ja surunsa. Kirja on kaunis kuvaus siitä, miten omannäköistään elämää voi rakentaa. Se on paikoin myös melkoista tapahtumien ja ajatusten vyörytystä, Swiv kun on paitsi vähän levoton, myös lopulta vain yhdeksänvuotias, eikä ihan ymmärrä kaikkea kokemaansa. Sekin tunnelma Toewsin tekstistä välittyy.

Toivottavasti Toewsin teosten suomentamista jatketaan. Ainakin A Complicated Kindness ja All My Puny Sorrows vaikuttaisivat mielenkiintoisilta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...