36 uurnaa

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa : väärässä olemisen historia

Tämä kirja on pieni aarre, jota olen vaalinut yöpöydälläni. Kun katse on kohdistunut siihen, ihaillut sen kantta ja tullut ajatus siitä, miten mukavaa on mennä nukkumaan ja toivoa, ettei uni tulisi, koska haluaisi vaan viettää aikaa tämän kirjan parissa. Olen aina ollut kiinnostunut sukupolvia käsittelevistä romaaneista, sillä miten pieni aika ... Lue koko vinkki »
Kuumaa maitoa

Deborah Levy: Kuumaa maitoa

Olimme aloittaneet uuden luvun äidin jalkojen historiassa, ja se oli tuonut meidät Etelä-Espanjan puoliaavikolle. Äiti, Rose, sairastaa outoa jalkasairautta; hän ei kykene seisomaan, ja kivut ja kolotukset ovat ainaisena seurana. Tytär, kirjan minäkertoja, on 25-vuotias Sofia, joka on koko ikänsä joutunut seuraamaan Rosen sairautta, sen epämäär... Lue koko vinkki »
Pohjoisessa kahvi on juotu mustana

Ella-Maria Nutti: Pohjoisessa kahvi on juotu mustana

Kirjan nimi on minusta ihana ja halusin heti ottaa selvää, miksi kirjalla on sellainen nimi. Huvittavaa on sekin, että alkuteoksen nimi on Kaffe med mjölk! Tässä kirjassa ei tapahdu oikein mitään, mutta kuitenkin on jotain koukuttavaa. Agneta on keski-ikäinen nainen, joka on elämänsä elänyt ja pärjännyt omillaan ja tehnyt lapsen, Tildan, joka on... Lue koko vinkki »
Ilon ja itkun kirjaimet

Mervi Pakkanen: Ilon ja itkun kirjaimet

Tämä kirja on todella ilon ja itkun kirjaimia. Kertojana on Mervi, joka valottaa äitinsä Ansun elämää syntymästä kuolemaan ja siltä väliltä. Ansu syntyy 1930-luvulla ja elää lapsuutensa sota-aikana. Sota-aikana pyrittiin urheilemaan, että pysyisi kunto hyvänä ja ajatukset muualla. Kirjoja sensuroitiin epäsiveellisinä ja niitä piilotettiin. K... Lue koko vinkki »
Kuinka rakastaa tytärtään

Hila Blum: Kuinka rakastaa tytärtään

Mitä tulee mieleen israelilaisesta kirjallisuudesta? Minulle ensimmäisenä David Grossman ja Lavie Tidhar, miksei myös Amos Oz tai Yuval Noah Harari. Vähänlaisesti kaunokirjallisuutta Israelista kuitenkin tulee Suomeen, joten Hila Blumin Kuinka rakastaa tytärtään kiinnitti huomion kustantajan kuvastossa jo siksi. Oli ilo myös havaita, että Minna Tuo... Lue koko vinkki »
Annie John

Jamaica Kincaid: Annie John

Annie John on uusintapainos: kirja ilmestyi alunperin vuonna 1985 ja seuraavana vuonna Sinikka Buckley suomensi sen ja Kirjayhtymä julkaisi sen nimellä Katoava paratiisi. Nyt S&S on palannut Jamaica Kincaidin tuotannon pariin ja suomennos Kincaidin toisesta romaanista Lucy on saanut seurakseen uuden painoksen tästä Kincaidin esikoisteoksesta al... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Muamo

Karoliina Niskanen: Muamo

Muamo on kirjailija, näyttelijä, rap-artisti Karoliina Niskasen toinen romaani. Ensimmäinen, vuonna 2020 ilmestynyt Tilhi oli Tiiliskivi-palkintoehdokas. Vaikka Muamo sijoittuu historiaan, toisen maailmansodan aikoihin, se tuntuu juuri nyt hyvin ajankohtaiselta. Muamossa oman kotinsa ja kotiseutunsa joutuivat jättämään sadattuhannet karjalaiset, ny... Lue koko vinkki »
Oli myös onnellisia kuukausia

Katariina Hakaniemi: Oli myös onnellisia kuukausia

Tämä kirja osui ja upposi! Kuuntelin sen yhtä soittoa, kaiken aikaa pala kurkussa ja vedet silmissä. Kun kirjasta oli vielä jokunen luku jäljellä, puin päälleni, oli pakko mennä metsään kävelemään. Kävelin, kuuntelin ja saatoin vain toivoa, ettei ketään tule vastaan, sillä niin oli naama kosteana. Oli myös onnellisia kuukausia kertoo Anusta ja J... Lue koko vinkki »
Haava

Oksana Vasjakina: Haava

Saimme taannoin kuulla siitä, miten nyky-Venäjän vallanpitäjät laativat moskovalaisille kirjastoille listan aiheeltaan epäsopivista kirjoista, jotka oli tuhottava. Tämä runoilija Oksana Vasjakinan esikoisromaani on yksi niistä. Syynä lienee kirjan arkinen mutta hyväksyvä ja normaalina pitämä suhtautuminen minäkertojan lesbouteen. Eräs kirjan sivuhe... Lue koko vinkki »
Ehdin rakastaa häntä

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

”Joskus tuntuu, että tässä perheessä onnistumiseksi riittää, että elää yli 41-vuotiaaksi. Tuleeko minusta koskaan mitään sinusta irrallista vai metsästänkö arvoitustasi lopun elämääni? Mikset ole täällä seuranani, äiti? Eikö se olisi velvollisuutesi, pitää minusta huolta? Äiti saatana! Minä olen niin yksinäinen, että kuolen. Tältäkö se tuntui si... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Haava

Jarkko Tontti: Haava

Jeminan, narkomaanin, lyhyt traaginen elämä päättyy yhtä traagiseen kuolemaan junanraiteille. Hänen eronneet vanhempansa, Greta ja Johannes, joutuvat vaikeiden tunteiden äärelle. Jemina, heidän ainoansa, on ollut murheenlapsi koko nuoruus- ja aikuisikänsä: hän on ollut syvälle vaipunut huumeidenkäyttäjä, hän on päässyt aina välillä kuiville ja sitt... Lue koko vinkki »
Kadonneet sydämemme

Celeste Ng: Kadonneet sydämemme

Amerikkalainen Celeste Ng tuli suomalaisille lukijoille tutuksi toisella romaanillaan Tulenarkoja asioita, jonka Gummerus julkaisi suomeksi 2019. Reese Witherspoonin suosioon päässyt romaani on Ngin suosituin teos tähän asti. Seuraavana vuonna suomeksi saatiin Ngin esikoisteos Olisi jotain kerrottavaa vuodelta 2014. Nyt Ng on tehnyt uuden romaanin,... Lue koko vinkki »
Paha äiti

Karin Fossum: Paha äiti

Paha äiti oli hyytävä kirja. Suorastaan jäätävän hyytävä, mitä määrettä ainakin urheiluselostajat tapaavat nykyään käyttää. Kaukana kaikesta hyvän mielen lukemisesta, mutta psykologisesti tavattoman oivaltava ja uskottava kaikessa karuudessaan. Aksel ja Ellinor Adelson ovat eläneet lapsuutensa ja nyt sitten myös aikuisuutensa kamalassa perheessä... Lue koko vinkki »
Harmaja luode seitsemän

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän

Tämä nuortenkirja sai virua hyllyssä jonkun tovin ennen luettavaksi pääsyä. Sitten sattui sopiva hetki kohdalle lukea jotain lyhyempää, joten nappasin Harmaja luode seitsemän luettavaksi. Vain parinsadan sivun mittainen kirjahan on nopeaa ja kepeää luettavaa, eikö? Kyllä ja ei. Onhan tämä tosiaan nopeasti etenevä ja tyyliltään kepeä kirja, mutta... Lue koko vinkki »
Iggy 4-ever

Hanna Gustavsson: Iggy 4-Ever

Palkittu Yölapsi esitteli Iggyn, murrosiän aallokossa kamppailevan teinin, joka kaikessa rujoudessaan tuntui kuitenkin omituisella tavalla samaistuttavalta hahmolta. Tässä itsenäisessä jatko-osassa oikeastaan hyvin vähän on muuttunut Iggyn elämässä. Jos koulu oli ennenkin perseestä, niin nyt se on sitä kaksin verroin. Vapaa-aika on edelleen näköala... Lue koko vinkki »
Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Tämä lastenkirja päätyi lukulistalleni jonkun suosituksen kautta, mistä lienee tullut, mutta luettavaksi sen nosti – kirjastolainan eräpäivänä – teoksen edellisenä iltana voittama lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto, jonka Ernest Lawson kirjalle myönsi. Pitihän Finlandia-voittaja lukea, kun se kerran hyllystä löytyy! Kirahvin syd... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »