Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän

Harmaja luode seitsemän

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä nuortenkirja sai virua hyllyssä jonkun tovin ennen luettavaksi pääsyä. Sitten sattui sopiva hetki kohdalle lukea jotain lyhyempää, joten nappasin Harmaja luode seitsemän luettavaksi. Vain parinsadan sivun mittainen kirjahan on nopeaa ja kepeää luettavaa, eikö?

Kyllä ja ei. Onhan tämä tosiaan nopeasti etenevä ja tyyliltään kepeä kirja, mutta sisältö on aika riipivää. Kirja kertoo 16-vuotiaasta Eetusta, joka on juuri aloittanut lukio-opinnot. Eetu on todella taitava kilpapurjehtija, joka voisi kisata aivan huipputasolla, mutta elämä on mullistunut edellisenä keväänä täysin. Eetun äiti lähti tavalliseen tapaansa merelle uimaan, eikä koskaan palannut.

Tragedia on repinyt perheen hajalle. Eetun isä Mikko on muuttunut aivan kyvyttömäksi hoitamaan asioita ja kärsiä saa Eetun lisäksi ekaluokkalainen pikkusisko Isla, joka kaipaa äitiään pahasti. Eetua vaivaa, ettei äidin katoamiselle ole saatu selitystä. Poliisit pitävät katoamista vain hukkumisena ja isä nielee nämä selitykset sellaisenaan; Eetu kaipaisi varmuutta ja näkee äidin katoamisessa epäilyttäviäkin piirteitä.

Elämässä on muutenkin kaikenlaista pyöritystä. Purjehduspuolella pahin kilpakumppani Rasmus on aivan sietämätön pappa betalar -menestyjä, joka tuntuu kadehtivan Eetun purjehdustaitojen lisäksi tämän lämmintä suhdetta purjehduskaveri Sallaan. Suhde Sallaan onkin toinen mietityttävä juttu: onko kyse ystävyydestä vai jostain muusta? Lukion alun uudet ihmissuhteet aiheuttavat muutenkin päänvaivaa, samoin yllättävä tilaisuus päästä purjehduskilpailuihin Tukholmassa. Samalla pitäisi huolehtia Islasta ja tehdä tämän elämästä mahdollisimman siedettävää, kun isä ei siihen pysty.

Harmaja luode seitsemän onkin moneen suuntaan tempova kirja. Kokonaisuus pysyy kuitenkin varsin näppärästi kasassa. Tunnelma on kovin merellinen, tapahtumat sijoittuvat Espoon rannikolle ja kilpapurjehduksen minulle täysin vieras maailma on vahva osa kirjan tarinaa. Se on raikasta. Ihmissuhdepyörityksen ja surun käsittelyn lisäksi kirjaan rakentuu pikkuhiljaa trillerijuoni, kun Eetulle paljastuu epäilyttäviä yksityiskohtia hänen äitinsä katoamiseen ja työkuvioihin liittyen.

Nämä trillerikuviot jäävät tässä kirjassa täysin kesken. Jatko-osa Bengtskär itä kahdeksan ilmestyy keväällä 2023 ja napsahti kyllä saman tien kirjastosta varaukseen. Pakkohan tämä tarina on loppuun lukea! Näin näppärää nuortenkirjaa suosittelisin kyllä laajalla otteella nuorille lukijoille. Lyhyehkö mitta ja jännittävät trillerikäänteet pitänevät vähän heikommatkin lukijat kääntämässä sivuja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...