Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta

Irene Kajo: Yhdellä meistä on kokemus epäasiallisesta kohtelusta

Iso säätiö antaa monivuotisen rahoituksen teatteria, kuvataidetta ja kirjallisuutta yhdistelevälle hankkeelle, jossa kirjan kertoja on mukana. Ruumiillisuutta käsittelevään työryhmään otetaan mukaan H, taiteilija, joka vaikuttaa aiheen asiantuntijalta. Kertoja alkaa ystävänsä ja H:n kanssa työstää taidetta, mutta pian taiteellinen työ saa seksuaali... Lue koko vinkki »
Lupaus

Friedrich Dürrenmatt: Lupaus

Kun lapsi murhataan raa'asti partaveitsellä, haluaa poliisi saada tekijän nopeasti vastuuseen. Epäilty löydetään ja ennen kuin väkijoukko ehtii lynkata hänet, hän tunnustaa tekonsa ja hirttää itsensä. Se siitä? Kantoninpoliisin yliluutnantin Matthäin piti olla jo siirtymässä urallaan eteenpäon, mutta tämä juttu ja surmatun tytön vanhemmille annettu... Lue koko vinkki »
Se pikkuinen Lotta

Astrid Lindgren: Se pikkuinen Lotta

Se pikkuinen Lotta on toinen Astrid Lindgrenin Lotta-tytöstä kertova kirja ja alun perin vuodelta 1961. Lotta on Nykäsen perheen kuopus, vallaton ja suunnattoman itsepäinen, lapsi jota ei ihan heti uskoisi vasta viisivuotiaaksi. Ainakaan tällä kertaa, kun Lotta päättää muuttaa omilleen. Yhtenä aamuna Lotta herää kiukkuisena. Vaikka kiukku oikeas... Lue koko vinkki »
Sisunin maailma

Chung Serang: Sisunin maailma

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vu... Lue koko vinkki »
Myrskyn anatomia

Sinikka Vuola: Myrskyn anatomia

Sinikka Vuolan teosta kutsutaan takakannessa mosaiikkiromaaniksi. Se ei tunnu ihan oikealta: mosaiikkiromaanissa kai pitäisi olla kyse irrallisista osista, joilla on yhteinen asetelma tai yhteisiä henkilöitä, jolloin niistä muodostuu monipuolinen kuva tapahtumista. Tässä tapauksessa kerrotaan kuitenkin suhtkoht lineaarinen tarina alusta loppuun. On... Lue koko vinkki »
Pitkä ikävä

Katja Kaukonen: Pitkä ikävä

Tässä olikin sitten todella kaunis kirja, kaunis ja mukaansatempaava, aivan kuin kirjailijan edellinenkin teos Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan. Silloin tapahtumat sijoittuivat mitä ilmeisimmin Seilin mielisairaalasaarelle, nyt tarina kulkee Örön saarella. Sain jo viime kesänä tietää ikään kuin etiäisenä, että tällä saarella on todellakin kak... Lue koko vinkki »
Joku menee aina ensin

Anja Erämaja: Joku menee aina ensin

Joskus tulee hauskoja yhteensattumia. Nyt sellainen oli, kun luin lähes peräjälkeen kaksi runokokoelmaa, joiden taustalla on vanhemman menetys. Tällä kertaa se ensin mennyt oli Tuija Välipakan Saari josta olen poissa, jonka ytimessä oli isän poismeno. Anja Erämajan Joku menee aina ensin taas on saanut alkusysäyksensä äidin haurastumisesta, hapertum... Lue koko vinkki »
Hälytysajossa : Pelastajien matkassa

Lauri Ronkanen ja Reijo Ronkanen: Hälytysajossa : Pelastajien matkassa

Kun tästä kirjasta kuulin, olin heti, että pakko saada, koska jo edellinen Hälytysajossa -kirja oli vaan niin jännittävä. Kun kerrotaan ammatista, johon ei itse olisi kuunaan kyennyt, niin on se vaan hienoa, että on ihmisiä, jotka kykenevät ja joiden työ on niin tarpeellista. Voisi sanoa, että he ovat sankareita. Tässä kirjassa Reijo Ronkonen ja... Lue koko vinkki »
Lightfall: Viimeinen liekki

Tim Probert: Lightfall : Viimeinen liekki : Kirja 1

Siltä se vain näyttää, että mikään ei voi pysäyttää laadukkaan lastensarjakuvan ryntäystä Suomeen. Tim Probertin Lightfall : Viimeinen liekki on viimeisin tulokas ja tällä kertaa on luvassa mukavan eeppistä fantasiaa. Tarinan alku on tosin pienimuotoinen. Bea elää Suurmetsän keskellä possuvelhon kanssa, joka adoptoi hänet kun Bea oli pieni. Mukava ... Lue koko vinkki »
Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Sängyssä tupakoimisen vaarat

Mariana Enriquez: Sängyssä tupakoimisen vaarat

Suomalaislukijat pääsivät tutustumaan argentiinalaiseen Mariana Enriqueziin ensin novellien myötä, kun WSOY julkaisi Mitä liekit meiltä veivät -kokoelman Sari Selanderin suomentamana. Argentiinan lähihistoriasta ammentavat kauhunovellit olivat vaikuttavia ja herättivät monen lukijan mielenkiinnon. Seuraavaksi Enriquezilta saatiin upea Yö kuuluu mei... Lue koko vinkki »
Animalia

Eeva Kilpi: Animalia

Eeva Kilven päiväkirjojen myötä heräsi mielenkiintoa tarttua myös runoihin. On toki kootut runot, mutta jotenkin on mukavampaa tutkailla yksittäisiä kokoelmakokonaisuuksia sellaisenaan, se on jotenkin helpommin sisäistettävä annos runoutta. Ainoana kirjaston hyllystä löytyi Animalia-kokoelma vuodelta 1987, joten aloitetaan siitä. Nimi herättää t... Lue koko vinkki »
Boxtrot

Ilpo Tiihonen: Boxtrot

Ilpo Tiihosen runous on kummitellut mielessä taka-alalla siitä asti, kun ihastuin ensituttavuuteeni, Largo-kokoelmaan. Largo edusti melko myöhäistä osaa Tiihosen tuotannosta, tämä Boxtrot on vähän varhaisempi. Kokoelma on ilmestynyt vuonna 1998 ja kannen graafinen suunnittelu viekin suoraan teinivuosiini, tämä 1990-luvun lopun tyyli on läpeensä tut... Lue koko vinkki »
Naraka

Elina Pitkäkangas: Naraka

Elina Pitkäkankaan huikea fantasiaromaani Sang oli vuoden 2022 iloisimpia yllätyksiä: se tarjosi vauhdikkaan ja jännittävän seikkailun omaperäisessä fantasiamaailmassa, jossa taustalla vallitsevan tuhoisan sodan seurauksena teknologia oli kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa, fantasiaa ja scifiä. Mukana oli myös yliluonnollisia elementtejä ja perintei... Lue koko vinkki »
Kaksi tätiä nimeltä Veera

Anna Elina Isoaro ja Mira Mallius: Kaksi tätiä nimeltä Veera

Esterin ja Viljamin vanhemmilta menee hermot toisiinsa. Kiistelemisen lopettamiseksi vanhemmat päättävät toimittaa itsensä viikonlopuksi huoltoon. Lapset täytyy saada siksi aikaa yökylään – tietysti Veera-tädin luokse! Mutta kas, Veera-tätejä on kaksi, sillä sekä isällä että äidillä on Veera-niminen sisko. Kumpikin vanhemmista on järjestänyt lapset... Lue koko vinkki »
Kaarna

Tommi Kinnunen: Kaarna

Laina ei koskaan halunnut, että hänen kaksostyttärensä jäisivät lähellekään Kuusamoa aikuistuttuaan. Martti jäi. Nyt Laina on kuolinvuoteellaan, jo käytännössä tämän maailman jättäneenä, kun Eeva ja Marja viimein saapuvat vuosien jälkeen Koillismaalle järjestelemään asioita. Mutta miksi Laina halusi ajaa tytöt pois itärajan pinnasta? Tommi Kinnunen... Lue koko vinkki »