Chung Serang: Sisunin maailma

Sisunin maailma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vuotta Sisunin kuoleman jälkeen, sukulaiset päättävät kuitenkin järjestää muistojuhlan.

Vanhin sisaruksista, Myunghye, sanelee: juhla pidetään Havaijilla. Hän on miettinyt koko jutun läpi, juhlasta tulee vähän epätavallinen eikä aivan perinteinen muistojuhla, jollaista äiti olisi inhonnut. Juhla pidetään Havaijilla, koska Sisun asui siellä vuosia ja se on myös sopivasti Korean ja Kalifornian puolivälissä, jotta paikalle saadaan myös Kaliforniassa asuva lapsenlapsi. Idea on yksinkertainen: suku kokoontuu Havaijille ja jokainen saa viettää aikaa miten haluaa, mutta lopuksi kokoonnutaan muistojuhlaan. Sinne jokainen tuo jotain Havaijilta löytämäänsä, joka muistuttaa häntä Sisunista.

Sisun oli värikäs ihminen, jolla oli värikäs elämä. Siitä elämästä jokainen lapsista ja lapsenlapsista on nähnyt oman siivunsa, jokaisella on oma käsityksensä äidistä tai isoäidistä. Jokaisella on myös elämässään omat murheensa ja huolensa, oma tapansa olla ja elää. Kun kirja seuraa perheenjäseniä Havaijilla, Chung Serang piirtää jokaisesta perheenjäsenestä lämminhenkisen muotokuvan. Siinä sivussa lukijalle tulee tutuksi myös Sisun ja jonkun verran kirja käy läpi Korean lähihistorian kipupisteitäkin.

Sisunin maailma on leppoisa ja lämminhenkinen kirja, joka kuvaa hienosti perhesuhteiden tärkeyttä olematta liian siirappinen. Perheen kesken voidaan riidellä ja kinastella, mutta lopulta perhe on kuitenkin keskenään samalla puolella. Maailma on täynnä pahuutta, sitä perheenjäsenetkin ovat saaneet kohdata eri tavoin, mutta myös toivoa, rakkautta ja välittämistä löytyy runsain mitoin.

Sisunin maailma on Chungin kansainvälinen läpimurto. Pääasiassa scifi- ja fantasiakirjailijana tunnetun Chungin kirjoja ei ole juuri länsimaisille kielille käännetty ennen tätä (eikä tätäkään ilmeisesti vielä kuin suomeksi ja ranskaksi). Netflixistä löytyy Chungin romaaniin perustuva The School Nurse Files -sarja. Sisunin maailman suomennos on Janne Tynkkysen ja Riina Vuokon taiten tekemä. Olisi mielenkiintoista lukea lisääkin Chungin teoksia, esimerkiksi 50 yliopistosairaalan ympärille kietoutuvaa elämäntarinaa kertova 피프티 피플 voisi olla mielenkiintoinen. 

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...