Päivä jona Nils Vik kuoli -kirjan kannessa on ruskeanharmaan sävyinen piirros vuonosta, jossa pieni vene lipuu poispäin.

Frode Grytten: Päivä jona Nils Vik kuoli

Seuraavana pitkässä listassani lukupiirimme helmiä on norjalaisen Frode Gryttenin Päivä jona Nils Vik kuoli. Arvasitte oikein: se on yllättävä täysosuma kirjailijalta, josta en ollut koskaan ennen kuullut ennen kuin se valikoitui luettavaksemme. Kaikki lukupiirimme jäsenet antoivat kirjalle täydet viisi tähteä. Nils Vik on vanha kyytiveneen kulj... Lue koko vinkki »
Tie luoksesi kirjan kannessa on piirrokset pyöräilevästä miehestä ja naisesta.

James Bailey: Tie luoksesi

Jos pidät pyöräilystä ja pitkistä retkistä, miltä tuntuisi ajatus sellaisesta pyöräretkestä ulkomaille, että määränpäähän pääsee vasta monen vuosikymmenen jälkeen? James Baileyn Tie luoksesi on kirja muistoista ja unelmista, elämänvaiheista ja elämän pienistä arvoituksista, jotka onneksi ratkeavat parhain päin, kuten lajityyppiin kuuluu. Simo... Lue koko vinkki »
Perätilassa-kirjan kannessa on piirros väsyneen ja huolestuneen näköisen naisen kasvoista.

Soili Pohjalainen: Perätilassa

Melkomoisen solmun, sen tuhansista säikeistä kootun, on Soili Pohjalainen (s. 1980) punonut avattavaksemme. Ei tuota väkivalloin kannata aukaista, vaan ajan kanssa nautiskellen vedellä solmun säikeitä, ja huomata: pikkuhiljaa solmu onkin avattuna pöydällä. Noin tunsin, kun tähän aikatasoissa liitelevään romaaniin turhan huolehtivan, pahinta pelk... Lue koko vinkki »
Korvapuustikesä-kirjan kannessa on taustalla punainen puutalo ja metsänreunaa ja kaunis pilvinen auringonlaskutaivas. Reunalla on koivunoksia ja keskellä on perinteisen mummopyörän päällä olevan naishahmon siluetti.

Maija Kajanto: Korvapuustikesä

Kustantamojen uutuusluetteloita lukenut ei ole voinut välttyä viihdekirjallisuuden tulvalta. Viime vuosina likimain jokaisen kustantamon kuvastoon on ilmestynyt oma osastonsa viihdekirjallisuudelle. Tyylilaji on helposti tunnistettava ja useissa sarjoissa on samankaltaisia piirteitä. Kirjallisuudenlaji on selvästi suosittu, joten olen vähän kaipail... Lue koko vinkki »
Vaasan prinsessa

Lars Sund: Vaasan prinsessa

Kesken kuuman kesän 2018 tanssija Alexandra Schalin-Holm saa lomamatkallaan tiedon kummitätinsä vakavasta sairastumisesta. Hänen on lähdettävä pikavauhtia Kokkolaan, valvomaan Iris-tädin sairaalavuoteen luo. Alexandran isä, säveltäjä Alf Holm, on puolisoineen matkalla Itä-Suomessa, kun tieto Iriksen sairaudesta saavuttaa hänet. Myös Alf palaa länsi... Lue koko vinkki »
Tämä kaikki on liikaa

Satu Erra: Tämä kaikki on liikaa

Satu Erran toinen runokirja siteeraa motokseen Marie Kondoa. Mikäpä ettei – tavarasta molemmat kirjoittavat. Tässä runokokoelmassa “esineet asettuvat taloksi, ovat ympäriinsä ja valloillaan”. Tavaroita järjestellään ja siinä sivussa käydään myös kahden ihmisen välistä rajapintaa. Runoissa M puhuu filosofisuuksia Kondolta kuulostavalla äänellä, mutt... Lue koko vinkki »
Päiväretki varjojen maahan

Pirjo Hassinen: Päiväretki varjojen maahan

Olen jo kauan pitänyt kovasti Pirjo Hassisen kirjoista, ja mahtava tuotanto hänellä onkin: vuonna 1991 julkaistun esikoisteoksen Joel jälkeen häneltä on ilmestynyt parin vuoden välein mainioita romaaneita, eikä tämä Päiväretki varjojen maahan tuota edelleenkään pettymystä. Sen ulkoiset tapahtumat sijoittuvat vuorokauden sisään, mutta muistot ulo... Lue koko vinkki »
Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Pirkka-Pekka Petelius: Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Ensin tekijän ikä selville: syntynyt 1953. Siis: on mitä muistella – mikäli muistaa ja juolahtaa mieleen. Pirkka-Pekka Petelius muistelee kotilapsuuttaan Kuusankoskella ja Kouvolassa sekä mummolassa Torniossa. Lämmöllä. Ei mitenkään aikajärjestyksessä, mikä taas tekee kertomuksen palaset, muistamispätkät tuoreentuntuisiksi, eläviksi. Ikään kuin ... Lue koko vinkki »
Vedestä ja surusta

Salli Kari: Vedestä ja surusta

Nainen saapuu Islantiin pieneen ja hiljaiseen Laugarvatnin kylään, jossa ei ole juuri mitään. Siellä on kuitenkin Gullkistan, taiteilijaresidenssi, johon nainen on päässyt kahdeksi kuukaudeksi. Tavoitteena oli viettää aikaa syrjässä, vailla tapahtumia. Siihen Laugarvatn vaikuttaisi olevan juuri oikea paikka. Taustalla on traumaattinen kokemus se... Lue koko vinkki »
Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Sanaka Hiiragi: Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Mitä on elämän jälkeen? Yhden vastauksen siihen antaa Unohdettujen muistojen valokuvaamo, jossa ihmiset päätyvät kuoltuaan pieneen valokuvaamoon. Siellä heitä odottaa yksi valokuva jokaisesta eletystä päivästä. Niistä on tarkoitus valita yksi jokaista elettyä vuotta kohden ja näistä kuvista valokuvaamon pitäjä herra Hirasaka kokoaa sitten kuvalyhdy... Lue koko vinkki »
Sisunin maailma

Chung Serang: Sisunin maailma

Shim Sisun oli monipuolinen ihminen, joka teki uraa taiteilijana, kirjailijana, mielipidevaikuttajana ja oli myös kolmen oman ja yhden avioliiton kautta saadun lapsen äiti ja viiden lapsen isoäiti. Hän oli monella tapaa omaperäinen ja perinteitä vastaan, joten hänelle ei myöskään pidetty kuolemansa jälkeen perinteistä muistojuhlaa. Nyt, kymmenen vu... Lue koko vinkki »
Leipää ja maitoa

Karolina Ramqvist: Leipää ja maitoa

Ruoka ja syöminen – elintärkeät asiat meille kaikille, mutta kuinka paljon tunteita niihin voikaan kietoutua! Enkä tällä tarkoita suinkaan mitään pinnallisia naistenlehtien laihdutus- ja ravitsemusjuttuja, vaan ihmisen psyyken syvyyksiä. Ajatellaanpa vaikka useimpien mieltymystä makeaan: eiköhän se lähde jo jostain evoluution varhaisvaiheista, siit... Lue koko vinkki »
Saari josta olen poissa

Tuija Välipakka: Saari josta olen poissa

Sanotaan se heti: Tuija Välipakan Saari josta olen poissa on hieno runokokoelma. Välipakka on pitkän linjan runoilija, jonka esikoiskokoelma ilmestyi jo 2003; tämä on Välipakan kuudes kokoelma. Saari josta olen poissa kuvaa hienolla tavalla menetystä ja menneisyyttä.  Kuoleman aikamuoto ei ole perfekti.Ei, vaikka minulle soitetaan sairaala... Lue koko vinkki »
Kaarna

Tommi Kinnunen: Kaarna

Laina ei koskaan halunnut, että hänen kaksostyttärensä jäisivät lähellekään Kuusamoa aikuistuttuaan. Martti jäi. Nyt Laina on kuolinvuoteellaan, jo käytännössä tämän maailman jättäneenä, kun Eeva ja Marja viimein saapuvat vuosien jälkeen Koillismaalle järjestelemään asioita. Mutta miksi Laina halusi ajaa tytöt pois itärajan pinnasta? Tommi Kinnunen... Lue koko vinkki »
Kalmankuu

Ilkka Auer: Kalmankuu

Kalmankuun tarina alkoi seitsemän vuotta sitten Anastasia-romaanissa, jossa nuorisokolmikko päätyi keskellä kalmankesää Friggesbyssä Porkkalassa. Alueen neuvostohistoriasta seurasi vielä 70 vuotta tapahtuneesta kuolemantapauksiin ja katoamisiin johtavia kauhoja, joista nuoret kuitenkin selvisivät. Kalmankuun tapahtumat alkavat seuraavana keväänä... Lue koko vinkki »
Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

Tõnu Õnnepalu: Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

"Autuus, hyvinvointi, maaseutu, muistelmat, onni, tapahtumattomuus". Noilla tageilla määrittelin tältä kirjailijalta lukemani edellisen kirjan Paratiisi. Tekijä Tõnu Õnnepalu (s. 13. 9.1962) on virolainen kirjailija, runoilija ja kääntäjä, joka on julkaissut teoksia myös salanimellä Emil Tode. Noilla samoilla tunnisteilla voisi määritellä tämän Pa... Lue koko vinkki »
Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Maija Louhio: Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Toisen maailmansodan aikaan Suomesta evakuoitiin kymmeniätuhansia lapsia turvaan muihin Pohjoismaihin, erityisesti Ruotsiin. Näiden lasten kokemukset olivat usein riipaisevia. Monet unohtivat kielensä ja suomalaisen perheensä tyystin, eikä sodanjälkeinen paluu ollut välttämättä lainkaan niin ilontäyteinen tapahtuma kuin voisi kuvitella. Sopeutumist... Lue koko vinkki »
Unia sodasta

Arvi Perttu: Unia sodasta

Unia sodasta on romaani inkeriläisistä, inkeriläiskulakkiperheen ja suvun vaiheista Stalinin vainon ajoilta näihin Putinin päiviin. Aikajana on pitkä, sata vuotta, muutama sukupolvi. Arvi Perttu ottaa kansiinsa tarinan Mummon, pikku-Helmin kautta. Teos on Petroskoissa syntyneen ja Lieksassa asuvan Pertun kahdestoista. Perttu palkittiin Pohjois-Kar... Lue koko vinkki »
Kolmas valhe

Ágota Kristóf: Kolmas valhe

Unkarissa syntyneen (1935-2011) ja kansannousua 1956 Sveitsiin paenneen Ágota Kristófin omaelämäkerrallisesti sävyttynyt trilogia kertoo kaksospoikien elämästä toisen maailmansodan ja sitä seuranneen totalitaarisen kommunismivallan aikana. Kristóf kirjoitti ranskaksi ja sai uudessa kotimaassaan Sveitsissä useita kirjallisuuspalkintoja. Trilogian hä... Lue koko vinkki »
Tyttö, 1983

Linn Ullmann: Tyttö, 1983

Norjalaisen kirjailija Linn Ullmannin romaaneja on ilmestynyt melko harvakseltaan, mutta ainakin minulle kyseessä on joka kerta ollut jonkinmoinen kirjallinen tapaus. Ullmannin tyyli on hyvin omaleimainen, herkkä ja samalla hyvin havainnoiva. Hän tuo esiin kuvaamistaan henkilöistä ja miljöistä merkillisesti vaikuttavia yksityiskohtia ja onnistuu ni... Lue koko vinkki »