Daniel Keyes: Kukkia Algernonille

Osta kirja itsellesi

Jälkeenjäänyt Charlie Gordon pääsee koehenkilöksi uraauurtavaan tutkimukseen, jolla hänen aivonsa operoidaan uuteen uskoon. Charliesta tulee nopeasti nero, joka ohittaa älykkyydessään tutkimuksen tehneet professorit.

Vaan eihän se koskaan niin yksinkertaista ole. Myös Algernon-hiiri on käynyt läpi saman operaation ja ennen pitkää havaitaan, että Algernon alkaa rapistua ja taantua. Nerona Charlie ymmärtää, että sama kohtalo odottaa myös häntä.

Kukkia Algernonille on kirjoitettu Charlien edistymisraporttien muotoon. Niistä näkyy, miten Charlie aluksi osaa hädin tuskin kirjoittaa, mutta kehittyy nopeasti. Kaikki kehitys ei vain kulje samassa tahdissa ja Charlie joutuu painimaan etenkin tunne-elämän kanssa.

Kirja herättää paljon hyviä kysymyksiä tieteen etiikasta ja moraalista. Merkittäviksi teemoiksi nousevat myös koekaniinien asema, henkisesti jälkeenjääneiden ihmisten kohtelu, järjen ja tunteen ristiriita ja menneisyyden tapahtumien vaikutus ihmisen myöhempään elämään. Kirjassa on paljon purtavaa, eikä se ole vanhentunut pahasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Ah, ravisuttavan hieno kirja. Tähän tutustuin joskus aikoinaan radion kautta, kirja luettiin siellä kai kokonaan jatkokertomuksena, itse kuulin vain jonkin osan mutta sen verran mieleenpainuvaa tekstiä oli että piti käydä lainaamassa ja lukemassa kirja itse.

  2. Luin tuon joskus nuoruudessa ja on tosiaan hyvä kirja, leffanakin näkyi tulleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...