Daniel Keyes: Kukkia Algernonille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jälkeenjäänyt Charlie Gordon pääsee koehenkilöksi uraauurtavaan tutkimukseen, jolla hänen aivonsa operoidaan uuteen uskoon. Charliesta tulee nopeasti nero, joka ohittaa älykkyydessään tutkimuksen tehneet professorit.

Vaan eihän se koskaan niin yksinkertaista ole. Myös Algernon-hiiri on käynyt läpi saman operaation ja ennen pitkää havaitaan, että Algernon alkaa rapistua ja taantua. Nerona Charlie ymmärtää, että sama kohtalo odottaa myös häntä.

Kukkia Algernonille on kirjoitettu Charlien edistymisraporttien muotoon. Niistä näkyy, miten Charlie aluksi osaa hädin tuskin kirjoittaa, mutta kehittyy nopeasti. Kaikki kehitys ei vain kulje samassa tahdissa ja Charlie joutuu painimaan etenkin tunne-elämän kanssa.

Kirja herättää paljon hyviä kysymyksiä tieteen etiikasta ja moraalista. Merkittäviksi teemoiksi nousevat myös koekaniinien asema, henkisesti jälkeenjääneiden ihmisten kohtelu, järjen ja tunteen ristiriita ja menneisyyden tapahtumien vaikutus ihmisen myöhempään elämään. Kirjassa on paljon purtavaa, eikä se ole vanhentunut pahasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...