Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Haava

Jarkko Tontti: Haava

Jeminan, narkomaanin, lyhyt traaginen elämä päättyy yhtä traagiseen kuolemaan junanraiteille. Hänen eronneet vanhempansa, Greta ja Johannes, joutuvat vaikeiden tunteiden äärelle. Jemina, heidän ainoansa, on ollut murheenlapsi koko nuoruus- ja aikuisikänsä: hän on ollut syvälle vaipunut huumeidenkäyttäjä, hän on päässyt aina välillä kuiville ja sitt... Lue koko vinkki »
Palmikko

Anne Tyler: Palmikko

En ole varsinaisesti mitenkään mindfulnesshenkinen, mutta täytyy sanoa, etten lukenut Palmikko-romaania henkeäni pidätellen, vaan tietoisesti ja rauhallisesti hengittäen, sillä sellaisen lukutavan se minusta vaati. Anne Tyler on yksi monia nykyajan mielikirjailijoitani, kenties samassa sarjassa kuin Carol Shields ja Elizabeth Strout.  Palmikko k... Lue koko vinkki »
Hullut ihanat linnut

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut

Tämän merkillisen seremonian jälkeen hän avasi suunsa ja kertoi, että äidin hoitolaitoksessa oli käynnissä hoitajien lakko. Hän vilkaisi vielä metsänpuoleisesta ikkunasta ulos, totesi että pikkulinnut ne söivät jyviä linnunruokintalaudalla. Ja sitten hän sanoi rauhallisesti: "Äitinne on kuollut, nukkui aamupäivällä pois." Hullut ihanat linnut j... Lue koko vinkki »
Kuokkavieraana kotona

Sophie Kinsella: Kuokkavieraana kotona

Sophie Kinsella on kirjoittanut kymmenkunta Himoshoppaaja-romaania ja Becky Brandonin seuraan istahtaa kuin vanhan hyvän ystävän. Myös monien Kinsellan itsenäisten romaanien henkilöitä jää viimeisen sivun jälkeen ikävä ja heistä kuulisi mielellään uudemmankin kerran. Kuten tämä Effie Talbot, lämmin ja neuvokas, perhedynamiikan ristiriitojen keskell... Lue koko vinkki »
Vuorten laulu

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Vietnamin historia on monille suomalaisille tuttua lähinnä amerikkalaisista Vietnamin sodan kuvauksista. Vietnamilaista näkökulmaa maan historiaan on ollut tarjolla vähemmän, huomattavimpana poikkeuksena Kim Thúyn kauniin runolliset kirjat. Nyt uutta näkökulmaa antaa Nguyễn Phan Quế Mai, jonka romaani Vuorten laulu kuvaa yhden vietnamilaissuvun ... Lue koko vinkki »
Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Kadonneiden lasten arkisto

Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto

Kadonneiden lasten arkisto on Yhdysvalloissa asuvan meksikolaisen kirjailijan Valeria Luisellin viides teos ja ensimmäinen, jonka hän on kirjoittanut eng­lanniksi. Kirja sijoittuu yhdysvaltoihin. Se kuvaa siirtolaistaustaisen uusper­heen matkaa New Yorkista kohti maan eteläosia. Siinä sivussa kuvataan lapsi­pakolaisiin liittyvää kriisiä Yhdysvalloi... Lue koko vinkki »
Numeroruuhka

Eve Hietamies: Numeroruuhka

Numeroruuhka jatkaa Antti ja Paavo Pasasen tarinaa, mitä onkin jo odotettu. Tämä jo viides kirja jatkaa samalla tutun huumorin sävyttämällä tyylillä ja silti vakaviinkin asioihin paneutuen. Antti Pasanen on toimittaja ja Paavon isä, yksinhuoltaja. Arki on sitä, että yritetään selviytyä ja se olisikin helppoa, jollei kaiken aikaa tapahtuisi jota... Lue koko vinkki »
Crossroads

Jonathan Franzen: Crossroads

Eletään vuoden 1971 joulunalusaikaa chicagolaisessa esikaupungissa. Hildebrandtin perheenjäsenet elävät kukin omien kriisiensä ytimessä. Isä, pastori Russ, on kyllästynyt asemaansa seurakunnassaan nuoremman polven painostuksen alaisena; lisäksi hän on tyytymätön avioliittoonsa älykkään mutta eksentrisen Marionin kanssa ja havittelee seurakuntalaist... Lue koko vinkki »
Hollantilainen talo

Ann Patchett: Hollantilainen talo

Amerikkalainen Ann Patchett on pitkän linjan kirjailija, jonka esikoisromaani The Patron Saint of Liars ilmestyi jo 1992. Patchettin aikaisempaa tuotantoa ei ole suomennettu; tämä uusin romaani vuodelta 2019 on ensimmäinen suomennos. Minun luettavakseni se osui vähän sattumalta. Kustantamon kuvastosta se oli mennyt ohi, mutta törmäsin kirjaan sattu... Lue koko vinkki »
Oikeaa elämää

Adeline Dieudonné: Oikeaa elämää

On tavallinen belgialainen ydinperhe: isä, äiti, kertojana toimiva isosisko ja pikkuveli Gilles. Isä työskentelee huvipuiston kirjanpitäjänä, mutta ennen kaikkea isä on metsästäjä, joka on oikeasti elossa vain metsästäessään suurriistaa jossain kaukana. Perheensä parissa isä on kuin häkkiin suljettu eläin, joka kerryttää raivoa sisäänsä, kunnes se ... Lue koko vinkki »
Toisten maa

Leïla Slimani: Toisten maa

Kun Leïla Slimani on aikaisemmin kirjoittanut esikoisteoksessaan nymfomaani Adèlesta ja menestyneessä Kehtolaulussa modernin psykologisen jännitysromaanin, Toisten maan sijoittuminen Marokkoon toisen maailmansodan jälkeen oli pieni yllätys. Marokkolais-ranskalainen Slimani kirjoittaa elämästä Ranskan protektoraattina olleessa Marokossa puoliksi ran... Lue koko vinkki »
Rakkauden ja tulehduksen oireita

Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita

Pihalla kaikki tietävät äidin ostamasta Pöly-Esteri-sohvasta, koska isä on huutanut siitä niin paljon. Mutta jo seuraavassa hetkessä äiti makaa sohvalla ohuena ja keltaisena, ja pian hän on poissa. Jäljellä ovat Anni, Isko ja isä. Äiti on poissa ja hänestä ei puhuta, mutta elää pitää, mennä eteenpäin. Tarina alkaa kuitenkin vuodesta 1972 ja h... Lue koko vinkki »
Elämä on karavaaniseralji

Emine Sevgi Özdamar: Elämä on karavaaniseralji

Tämä turkkilainen tarina on tytön kasvutarina äidin kohdusta siihen, kun tyttö aikanaan muuttaa Saksaan. Matkan varrelle mahtuu monenlaista elämää eri puolilla Turkkia: tyttö asuu perheineen niin Istanbulissa, Anatolian syrjäseuduilla kuin arolla Ankaran lähistöllä. Tapahtumat ovat suurin piirtein omaelämäkerrallisia, kirjan tytöllä on paljon yhtym... Lue koko vinkki »
Kieli jota puhuimme

Natalia Ginzburg: Kieli jota puhuimme

Hullua italialaista perhe-elämää tulee täyslaidallinen, kun Natalia Ginzburg päästelee menemään tässä omaelämäkerrallisessa teoksessaan, jota pidetään Ginzburgin pääteoksena ja italialaisen kirjallisuuden klassikkona. Vuonna 1916 perheensä kuopuksena syntynyt Ginzburg kuvaa juutalais-katolisen perheensä elämää. Isä vaikuttaa raivoisalta räyhääjä... Lue koko vinkki »
Virtaavan veden sukua

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua

Virtaavan veden sukua on afrikkalainen tarina. Se kertoo Adista, joka on kirjan alussa kuusivuotias ja asuu perheineen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Perhe on tullut Tansaniaan alunperin Zairesta, isä on jonkinlainen diplomaatti, eikä perhe ole ihan täysin sopeutunut Tansaniaan. Isä pitää ankaraa uskonnollista kuria, isoimmat sisarukset ovat jo muu... Lue koko vinkki »
Tyttölapsi

Eila Pennanen: Tyttölapsi

Tyttölapsi saattaa loppuun Eila Pennasen kuusiosaiseksi venyneen kirjasarjan. Alkuperäinen trilogia valmistui jo 1970-luvulla, mutta Pennanen palasi vielä kolmen kirjan verran äitiinsä pohjautuvan Himmun elämään. Tässä viimeisessä osassa pääosassa onkin sitten Pennanen itse sekä Aila-tyttönä 1920-luvulla että kirjailija Marjatta Pätösenä 1990-luvun... Lue koko vinkki »
Celestial Bodies

Jokha Alharthi: Celestial Bodies

En enää muista, mistä tähän kirjaan törmäsin, mutta maahaasteosumasta oli kuitenkin kyse. Oman ei ole ihan tavanomaisin maa kirjallisuuden kartalla: suomenkielinen Wikipedia tuntee vain yhden omanilaisen kirjailijan, englanninkielinen jopa parikymmentä. Suomeksi ei taida olla mitään. Tämä Jokha Alharthin teos on kuitenkin hyvin noteerattu, sillä se... Lue koko vinkki »
Muistista piirretty kaupunki

Jelena Tšižova: Muistista piirretty kaupunki

Tässäpä oikein elegantti muistelmateos, jossa käydään läpi henkilökohtaista historiaa, sukuhistoriaa ja Pietarin kaupungin historiaa neljän sukupolven ajalta. Venäjällä se tarkoittaa hyvin monipuolista ajanjaksoa tsaarinvallasta varhaisen kommunismin ja Stalinin vainojen kautta Neuvostoliiton hajoamiseen. Kaupunkiin liittyvistä historiallisista ... Lue koko vinkki »