Kuningatar Mab

Emilia Karjula: Kuningatar Mab

Kuningatar Mab on Shakespearen Romeossa ja Juliassa esiintyvä ”keijujen kätilö”, nukkujille kepposia tekevä miniatyyrikokoinen olento, joka on sittemmin esiintynyt monessa asussa ja muodossa muissa teoksissa, usein keijujen kuningattarena. Sellaisessa roolissa Mab esiintyy Emilia Karjulan esikoisromaanissakin, jossa päähenkilö Julia – tietenkin Jul... Lue koko vinkki »
Signe

Pirkko Soininen: Signe

Tämä kirja oli oikea toiveiden täyttymys, sillä olen aina ihaillut Signe Branderin kuvia, käynyt näyttelyissä ja törmännyt niihin useissa teoksissa. Nyt Pirkko Soininen on kirjoittanut Signestä kirjan. Se on kuitenkin elämäkertaromaani, koska Signestä ei ole niin paljon tietoa, että hänestä voisi ihan oikean elämäkerran kirjoittaa. On kuitenkin... Lue koko vinkki »
Hölmö rakkaus

Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus

Akwaeke Emeziltä on suomennettu jo muutama teos, jotka ovat olleet tyyliltään vaihtelevia ja kovin omaperäisiä ja persoonallisia. Hölmö rakkaus on tähän asti suomennetuista teoksista kenties tavanomaisin, mutta kyllä siinäkin perinteiseen rakkaustarinaan muutama kierre saadaan. Rakkausjutusta on kuitenkin kyse, kuten nimikin kertoo. Pidin suomen... Lue koko vinkki »
Viime ajat

Katja Raunio: Viime ajat

Katja Raunio on kiinnostava kirjailija, jonka toinen romaani Sinun päiväs koittaa teki vaikutuksen. Samassa huumassa luettu esikoisromaani Käy kaikki toteen ei sitten niin osunutkaan, joten Viime ajat saapui luettavaksi ristiriitaisin odotuksin. Kyseessä on pienoisromaani: vähän reilut sata pienikokoista sivua. Teksti virtaa sivuilla vapaasti; k... Lue koko vinkki »
Lasta et minulta vie

Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Eva Frantzin Anna Glad -sarja on päässyt neljänteen osaansa. Anna Glad jatkaa poliisintyötä niukkien resurssien keskellä. Edellisessä osassa Anna oli raskaana, nyt kotona on pieni lapsi, jota puoliso hoitaa Annan ollessa töissä. Pikkulapsiaika kuormittaa ja väsyttää, mutta Annan on jaksettava tehdä töitä, sillä rikoksia on selvitettävänä. Koulus... Lue koko vinkki »
Radium Girls

Cy: Radium Girls

On vuosi 1918 New Jerseyssä ja radium on päivän sana. Hohtavalla tulevaisuuden ihmeaineella markkinoidaan vaikka minkälaisia tuotteita, ja monelle naiselle työpaikka radium-maalia hyödyntävässä kellotehtaassa tuntuu kaikin puolin hyvältä ja vaarattomalta diililtä. Harva kadunmies vielä ymmärtää radiumin todellisen luonteen ja mitä radioaktiivine... Lue koko vinkki »
Rita : Sitruunapuiden varjoista Suomeen

Leena Lukkari: Rita : Sitruunapuun varjoista Suomeen

Rita Kostama syntyi Ruandassa varakkaaseen kymmenlapsiseen perheeseen. Hän kertoo lapsuudessaan kaiken olleen hyvin ja onnellista. Se kaikki loppui, kun vuonna 1994 maassa riehunut sisällissota äityi kansanmurhaksi. Oli pakko paeta. Rita seikkaili milloin missäkin, paperittomana sukulaisten luota sukulaisten luokse. Oli Zairea, Kongoa, Keniaa, ... Lue koko vinkki »
Tyttö, 1983

Linn Ullmann: Tyttö, 1983

Norjalaisen kirjailija Linn Ullmannin romaaneja on ilmestynyt melko harvakseltaan, mutta ainakin minulle kyseessä on joka kerta ollut jonkinmoinen kirjallinen tapaus. Ullmannin tyyli on hyvin omaleimainen, herkkä ja samalla hyvin havainnoiva. Hän tuo esiin kuvaamistaan henkilöistä ja miljöistä merkillisesti vaikuttavia yksityiskohtia ja onnistuu ni... Lue koko vinkki »
Varpu

Tuuli Salminen: Varpu

Varpu on kertomus naisesta, joka saa tietää, että aviopuoliso on pettänyt. Tulee ero ja Varpu muuttaa pikkukaupungista Helsinkiin. Hän joutuu jättämään puutarhansa ja kaiken sen, mihin on tottunut. Työstään hänet on irtisanottu ja koko kirjan ajan mukana kulkee se salaisuus, että miksi saksan maikka sai potkut. Kun Varpu muuttaa Helsinkiin, hän... Lue koko vinkki »
Uusi alku, Cassandra

Holly Smale: Uusi alku, Cassandra

Romanttinen viihdekirjallisuus ei ole kovin usein minun juttuni, mutta silloin tällöin kyllä. Uusi alku, Cassandra tarjosi vetävän houkuttimen: kirja kertoo Cassandrasta, joka huomaa päätyneensä jonkinlaiseen aikasilmukkaan. Hänet jätetään aamulla ja hän saa potkut, jonka jälkeen hänen poikaystävänsä Will vie hänet ravintolaan ja Cassandra tajuaa o... Lue koko vinkki »
Flawless

Elise Hu: Flawless : Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital

Nykykulttuurissa ulkonäön merkitys korostuu enemmän kuin ehkä koskaan, mutta millä hinnalla? Etelä-Koreassa työskennellyt toimittaja Elise Hu tarkastelee tätä kysymystä maan kulttuurin kautta, joka on varoittava esimerkki jota kohti saatamme olla marssimassa muuallakin maailmassa. Kirjan aihe herättää tietysti heti kysymyksen: miksi juuri Etelä... Lue koko vinkki »
Puhdas intohimo

Annie Ernaux: Puhdas intohimo

”Annie Ernaux on meillä melko tuntematon ranskalainen kirjailija”, aloittaa J. P. Roos jälkikirjoituksensa tähän kirjaan. Näin varmasti olikin: vuonna 1996, kun tämä teos ilmestyi, Annie Ernaux oli julkaissut Ranskassakin vasta kuusi kirjaa ja suurin suosio antoi vielä odottaa itseään. Se koitti vuonna 2008 ilmestyneen Les Années -teoksen myötä.... Lue koko vinkki »
Peto irti

Terhi Tarkiainen: Peto irti

Tartuin pari vuotta sitten Terhi Tarkiaisen vampyyrikirjaan Pure mua, joka paljastui ratkiriemukkaaksi huumorin, vampyyriromantiikan ja kotimaisen historian sekoitukseksi. Niinpä ilahduin kovasti, kun sain kuulla Tarkiaisen kirjoittavan paitsi 1700-luvun tieteellisromanttisia viihdekirjoja, myös jatkoa vampyyritarinoille. Jatko-osa Peto irti jat... Lue koko vinkki »
Movements & Moments

Movements and moments

Muutama vuosi sitten lukemani Etelän ääniä: Vastarinnan ja toivon jäljillä Etelä-Amerikassa jäi mieleen siitä, miten alkuperäiskansoihin kuuluvat aktivistit tekevät paljon tärkeää työtä, mutta miten heidän tarinoitaan harvemmin kerrotaan eteenpäin. Tämän on ymmärtänyt myös Jakartan Goethe-Institut, joka järjesti muutamia vuosia sitten kongressin, j... Lue koko vinkki »
Kuinka rakastaa tytärtään

Hila Blum: Kuinka rakastaa tytärtään

Mitä tulee mieleen israelilaisesta kirjallisuudesta? Minulle ensimmäisenä David Grossman ja Lavie Tidhar, miksei myös Amos Oz tai Yuval Noah Harari. Vähänlaisesti kaunokirjallisuutta Israelista kuitenkin tulee Suomeen, joten Hila Blumin Kuinka rakastaa tytärtään kiinnitti huomion kustantajan kuvastossa jo siksi. Oli ilo myös havaita, että Minna Tuo... Lue koko vinkki »
Kansallispuvun kulttuurihistoria

Leena Elina Valkeapää: Kansallispuvun kulttuurihistoria

Kansallispuvut ovat asia, johon minulla ei ole minkäänlaista henkilökohtaista kosketusta, ja oikeastaan juuri se oli se syy, jonka vuoksi tämä kirja päätyi lukulistalle. Miksi kansallispuvut nousivat aikanaan niin suureen suosioon? Pohjautuvatko kansallispuvut oikeasti kansan pitämiin vaatteisiin, vai ovatko ne pikemminkin romantisoituja näkemyksiä... Lue koko vinkki »