Euroopan esiäidit

Karin Bojs: Euroopan esiäidit : 43 000 vuotta nykyihmisen historiaa

Karin Bojsilta ilmestyi muutamia vuosia sitten erinomainen Homo europaeus : Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia, joka perehtyi eurooppalaisten alkuperään sekä uusimpaan DNA-tutkimukseen. Euroopan esiäidit on Homo europaeukselle henkinen jatko-osa, joka edelleen kysyy mistä oikein tulemme ja mitä voimme oppia menneisyydestämme, mutta hieman eri nä... Lue koko vinkki »
Flawless

Elise Hu: Flawless : Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital

Nykykulttuurissa ulkonäön merkitys korostuu enemmän kuin ehkä koskaan, mutta millä hinnalla? Etelä-Koreassa työskennellyt toimittaja Elise Hu tarkastelee tätä kysymystä maan kulttuurin kautta, joka on varoittava esimerkki jota kohti saatamme olla marssimassa muuallakin maailmassa. Kirjan aihe herättää tietysti heti kysymyksen: miksi juuri Etelä... Lue koko vinkki »
Kansallispuvun kulttuurihistoria

Leena Elina Valkeapää: Kansallispuvun kulttuurihistoria

Kansallispuvut ovat asia, johon minulla ei ole minkäänlaista henkilökohtaista kosketusta, ja oikeastaan juuri se oli se syy, jonka vuoksi tämä kirja päätyi lukulistalle. Miksi kansallispuvut nousivat aikanaan niin suureen suosioon? Pohjautuvatko kansallispuvut oikeasti kansan pitämiin vaatteisiin, vai ovatko ne pikemminkin romantisoituja näkemyksiä... Lue koko vinkki »
Kohtu

Leah Hazard: Kohtu : Sieltä me kaikki tulemme

Kätilö Leah Hazard on ottanut asiakseen selvittää, mistä kohdussa on kyse. Se onkin erinomainen aihe tietokirjalle: kohdusta jokainen ihminen on lähtöisin. Tämä hyvin ainutlaatuinen ja monipuolinen elin on sitä paitsi tavattoman kehnosti tunnettu ja historiallisesti monenlaisten väärinkäsitysten kohde. Naiserityiset aiheet jäävät herkästi katveesee... Lue koko vinkki »
Bisnesleidien Lappi

Maria Paldanius: Bisnesleidien Lappi

Maria Paldaniuksen edellinen kirja Naiset, jotka valitsivat porot löysi naisia ammatissa mistä heitä ei ensiolettamalla uskoisi löytyvän. Bisnesleidien Lappi jatkaa tavallaan samaa teemaa. Tällä kertaa henkilökuvien kohteeksi on valikoitunut maahanmuuttajia, jotka ovat päätyneet perustamaan Lappiin oman yrityksen. Tämä on sikäli ajankohtainen aihe,... Lue koko vinkki »
Peilisalissa

Liv Strömquist: Peilisalissa

Liv Strömquistiin tutustuin vuonna 2019, kun jostain syystä innostuin lukemaan Strömquistin siihen asti suomeksi ilmestyneet albumit. Niiden yhdistelmä melko yksinkertaista sarjakuvakuvitusta ja raskaita tekstimassoja toimi minulle, koska asia – feministinen kulttuurihistoria, sosiologia ja filosofia – toimii. Uuden Peilisalissa-albumin kannessa... Lue koko vinkki »
Kuuden Katariinan jäljillä

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Turun linnan historiasta puhuttaessa mainitaan usein Katariinat, joista myös C. J. Gardberg on kirjoittanut kuuluisan kirjan Turun linnan kolme Katariinaa. Tähän kolmikkoon kuului Kaarina Hannuntytär, Kustaa Vaasan pojan Juhana Vaasan pitkäaikainen jalkavaimo ja Turun linnan emäntä vuosina 1556-1561. Hänet lopulta "korvasi" asemaltaan ylhäisempi Ka... Lue koko vinkki »
Naisten kaupunki

Sara Kärpänen: Naisten kaupunki : Työkaluja oman tilan valtaamiseen

Kenelle kaupunkitila kuuluu? Kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria on tehty perin­teisesti varsin rajallisen ihmisjoukon ehdoilla. Tämä on nyt muuttumassa, mikä näkyy esimerkiksi pyöräilijöiden aikaisempaa parempana huomioi­mi­sena. Yhä edelleen kaupunkitilojen kehittämiseen liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kaupungissa liikkuvien ihmisten näkeminen yksi... Lue koko vinkki »
Päivien valo

Judy Batalion: Päivien valo : Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Historiasta puhuttaessa herää aina kysymys keiden tarinoita oikein kerromme ja ketkä puolestaan jäävät syystä tai toisesta unohduksiin. Suurmieshistoria sivuuttaa lukemattomien tavallisten ihmisten kokemukset, siinä missä miesten kokemukset muistetaan useammin kuin naisten. Holokaustista puolestaan muistetaan pikemminkin keskitysleirit kuin vastari... Lue koko vinkki »
Agentti Sonja

Ben Macintyre: Agentti Sonja : äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

Toissa vuonna ilmestyi Ben Macintyren tietokirja kirja Vakooja ja petturi, joka oli oikein erinomainen. Jos mahdollista, Agentti Sonja on kuitenkin vieläkin parempi. Itse asiassa mietin tätä lukiessani, että on ihme jos aiheesta ei jossain vaiheessa ilmesty televisiosarjaa tai elokuvaa sillä Sonjan, oikealta nimeltään Ursula Kuczinskin, elämä sopis... Lue koko vinkki »
Naiset jotka valitsivat porot

Maria Paldanius: Naiset, jotka valitsivat porot

Näin etelän ihmisenä poromiehen ammatti kuulostaa varsin eksoottiselta, ja miehiseltä myös. Toimittaja Maria Paldanius saakin kokea aikamoisen yllätyksen etsiessään haastateltavaksi naispuoleista poromiestä, sillä ehdokkaista ei yllättäen olekaan minkäänlaista pulaa. Silti, alasta puhuttaessa kuuluu lähinnä miesten ääni. Miksi näin? Yhdestä juttuke... Lue koko vinkki »
Katri Vala

Minna Maijala: Katri Vala : Kulkuri & näkijä

Katri Vala kuuluu niihin menneen ajan naisiin, jotka ovat olleet aina kiinnostavia. Jo nuorena sain tietää, että on eräs talo, missä hän on toiminut opettajana ja aina kun ajan siitä ohi, muistan Katri Valaa. Vala kuului Tulenkantajiin ja kappas, hänkin oli nainen, johon Olavi Paavolainen mielistyi. Olavi Paavolainen on ollut aikansa hurmuri, j... Lue koko vinkki »
Omat huoneet

Suvi Ratinen: Omat huoneet : Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten

Oma huone – se oli minullekin lapsena ja nuorena haave, joka toteutui vasta kun muutin pois kotoa. Miten tärkeää se oli, vaikka en ollutkaan kirjailija, mutta kirjoitin kirjeitä ja päiväkirjaa ja jotenkin se oma rauha oli aika antoisa olotila. Luin silloin myös Virginia Woolfin kirjan Oma huone. Nyt käsissäni on ainutlaatuinen kirja monesta, ky... Lue koko vinkki »