Tiina Käpylä ja Anna-Elena Pääkkölä: Lailasta Almaan : Suomalaisten naisten populaarimusiikin historia

Lailasta Almaan

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja oli ihan pakko ottaa lukulistalle, koska halusin tietää millaista on olla naisena musiikin maailmassa. Miten naiset otetaan vastaan, miten heitä kohdellaan ja ovatko he uskottavia.

Vaikka elämme nykymaailmassa, jossa naisen asema on mukamas ihan tasaveroinen miesten kanssa, niin ehei, ei ole. Ihmisinä meillä pitäisi olla yhtäläiset oikeudet toteuttaa itseään tai ylipäätään elää.

Tässä kirjassa esitellään monta naisartistia musiikin saralta, miten loistavia he ovat, kuinka upeaa musiikkia he esittävät, kaikki se taito ja karisma on todella mahtavaa. Vaan miten sitten siellä taustalla kohdellaan, niin ei aina mitenkään hyvin.

Lailasta Almaan -teoksessa käydään pitkällä aikavälillä läpi lukuisat suomalaiset naisartistit, heidän tuotantonsa ja sitä glamouria, mutta myös sitä vähättelyä ja polkemista. Olin ihan järkyttynyt, kun luin miten naisräppäreitä on kohdeltu! Räppääminen on muka niin maskuliinista, etteivät naiset siihen kykene. Kun on kyse musiikista, luovasta taiteesta, niin on hämmästyttävää, miten siitä on noustava barrikadeille huutelemaan kaikkea ikävää.

Koko kirja on niin tuhti paketti ja sitä lukiessa taas muisti monta hyvää artistia ja miten on heistä tykännyt. Kaikki on esitelty hyvässä järjestyksessä, tiedolla ja taidolla. Vaan jos on muka kuvitellut, että naiset ja miehet olisivat samalla viivalla musiikin saralla, niin kyllä napsahti paha nakki.

Jäin kyllä ihan vakavasti miettimään, miten se voisi olla keneltäkään pois, tekeekö musiikkia mies vai nainen? Onko ihan pakko heittää sitä kuraa niskaan – on, juu se on tätä nykyaikaa ja kaikilla siihen oikeus, mutta mitä sillä voitetaan?

Kirjassa on kuvaliite, missä upeita kuvia upeista artisteista!

Tää kirja kannattaa lukea ja miettiä omaa käytöstään, että jos ei jonkun musiikista tykkää, niin onko sitä kuulutettava kaikille. Jokaiselle kuitenkin on jotain, mistä tykkää ja siitä voisi kertoa.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 170 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...