Kun sain tietää, että tämmöinen kirja on tekeillä, olin siitä heti kiinnostunut ja varasinkin sen ja jäin odottamaan sen valmistumista. Vaan kuinkas sitten kävikään!?
Kirjan piti olla Pauli Mustajärven testamentti siitä, mitä hän oli tehnyt ja kuinka voisi sitten heittää jäähyväiskeikat 70 vuoden virstanpylvään myötä, mutta Paulin lähtö tuli sitä ennen – kaikkea sitä ennen ja niin nopeasti, ettei sitä oikein vieläkään käsitä.
Pauli Mustajärvi teki tätä kirjaa yhdessä vaimonsa Tiinan kanssa, kunnes sen tekeminen hyytyi siihen, ettei ollut enää Paulia ja Tiinalla ei vain ollut voimia saattaa kirjaa päätökseen. Siinä vaiheessa Pasi Kostiainen saatiin hätiin ja niin on kirja meillä luettavana ja kuunneltavana.
Kirjassa on paljon Paulin juttuja, mutta myöskin monia haastatteluja Paulin lähipiirin ihmisiltä, jotka ovat päässeet kertomaan siitä, millaisena tunsivat Paulin. Ovat aivan mahtavia ja ihanan persoonallisia aikamatkoja milloin mihinkin, mutta ennen kaikkea sellaisia, joissa ilmenee, millainen oli Pauli Mustajärvi, joka oli ihan erilainen kuin Pate Mustajärvi.
En jaksanut odottaa painetun kirjan saapumista, vaan kuuntelin sen heti äänikirjana, kun se äänikirjapalveluun ilmestyi. Olin tavattoman ihastunut Matti Mikkosen (Arvo Mikkosen poika) ääneen ja siitä Tiinalle mainitsinkin, miten kuulosti minun korvissa aika lailla Paulille, mutta se olikin sitten vaan se tamperelaisuus. Silti, aivan ihan kokemus se kuuntelukin.
Kirja on kuitenkin kirja ja siinä ovat ne lukuisat kuvat, joita muuten piisaa. Jokainen haastateltava oli saanut valita sen kuvan, missä on Paulin kanssa, joten sitenkin haastattelu ja sen sisältö tulevat jotenkin lähelle. Lisäksi on kuvaliite, jossa on kuvia Paulin elämän poluilta.
Monen monta kertaa olin kaikenlaisissa fiiliksissä tämän kirjan kanssa ja päällimmäisenä se herkkyys ja tunteikkuus, sillä niin hienoja muistoja Paulin kanssa tässä kirjassa kerrotaan. Kaikki lööpit, joita tästä kirjasta oli esillä, voi laittaa roskiin sillä tuntuu, että kukaan niiden tekijöistä ei ole kirjaa edes lukenut.
Tiinan oma osuus on sitäkin, että hän on sanoittanut alkusanat, kun hän kertoo, miten kirja oli saanut alkunsa. Loppusanat ovatkin sitten sellaiset, että jos joku pystyy ne herkistymättä lukemaa, niin on tehty kivestä.
Koko kirja on aivan mahtava, ihana lukukokemus kaikin puolin. Se kertoo ihmisestä, joka antoi niin paljon, oli niin taitava kaikin puolin, mahdottoman kiltti ja toiset huomioon ottava. Olkoonkin, että juuri hän oli se kaikkien tietämä Pate Mustajärvi, mutta tässä kirjassa hän on Pauli!
Minulla tämä kirja menee hyllyyni, josta voin sen aina ottaa uudelleen käsittelyyn!