Jonna Björnstjerna: Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä : Setä Surkeus

Setä Surkeus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä on ruotsalaisen Jonna Björnstjernan hurmaava lastenkirjasarja, jonka huomasin jääneen vaille huomiota täällä Kirjavinkeissä. Tähän on ilman muuta tehtävä muutos. Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä on nimittäin huippu. Suomennoksia sarjan kirjoista on ehtinyt ilmestyä jo neljä, viidettäkin parhaillaan odottelemme ilmestyväksi, mutta aloitetaan arviot silti ensimmäisestä, Setä Surkeudesta.

Kaniperhe on lähdössä mustikkaan, äitikani on pukenut päähänsä jopa erityisen mustikkahattunsa. Aamukahvin lomassa hän silmäilee sanomalehteä, kun esiin pomppaa sarja epäonnisia uutisia. Kuinka ollakaan, Setä Surkeus lymyilee joka kuvassa. Lasten ihmetellessä kuka tämä setä oikein on, äiti kertoo, että hän ilmestyy aina, kun jotain ikävää on tapahtumassa. Perheen mustikkaretki Satumetsässä ei kuitenkaan suju ihan toivotulla tavalla ja äidin on lähdettävä käymään merkillisellä purolla. Aika kuluu, äitiä ei kuulu takaisin, Pikkuveli ja Pikkusisko alkavat kummastella. Sitten kaikeksi epäonnekseen he törmäävät Setä Surkeuteen. Miten huono tuuri! Setä Surkeus ei kuitenkaan ole mitään verrattuna peikkoon ja siihen isoon pataan, joka heitä seuraavaksi odottaa. Miten todella huono tuuri!

Jättääkseni teidät jännitykseen en aio paljastaa koko tarinaa, mutta sen verran kuitenkin, että Setä Surkeus ei taidakaan olla ihan sitä, mitä hänestä luullaan. Kun tarinaan pomppaa mukaan vielä Täti Tuuri, onkin jo vähän vaikea päättää, tietääkö tämä hyvää vai huonoa onnea. Ehkä vähän molempia.

Jonna Björnstjernan sarjassa heti alkuun huomion kiinnittää tavallisesta poikkeava kuvitus. Myös kirjan tunnelma on omalaatuinen; tavallaan jännittävä, tavallaan tosi kummallinen. Syntyy kokonaisuus, joka miellyttää niin lasta kuin aikuistakin – varmasti eri syistä, mutta pääasia tietysti, että miellyttää. Meillä sarjan suurin fani on viisivuotias, mutta on kirja päätynyt niin ikään ekaluokkalaisen iltasatukirjavalinnaksi. Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä on sarja, jonka kirjat kestävät lapsille tyypillistä uudestaan, uudestaan -kulutusta eli nämä kannattaa hankkia vaikka hyllyyn asumaan.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...