Reetta Pekkanen: Pieniä kovia nuppuja

Pieniä kovia nuppuja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Takaperoinen tutkimusmatkani Reetta Pekkasen runouteen tulee toistaiseksi päätökseensä tämän esikoiskokoelman myötä. Vuonna 2014 ilmestynyt Pieniä kovia nuppuja on palkittu teos: se sai Katri Vala -palkinnon, Tiiliskivi-palkinnon ja Silja Hiidenheimon muistostipendin. Se oli myös ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. 

Esikoiskokoelma muistuttaa tyylillisesti myöhemmin tulleita. Teksti on niukkaa, mutta vaikka Poesian julkaisusta on kyse, aivan niukimpien aforistikoiden tasolla ei olla. Luontokuvastoa löytyy tässäkin heti nimestä alkaen. Yhdeksi teemaksi nousee maailmanloppu: kokoelman sivuilla tulvii, viranomaiset kuuluttavat kovaäänisillä, syyllisiä etsitään tuloksetta. Lauseet alkavat keskeltä ja katkeavat.

mutta nyt se voi tulla kyseeseen: analytiikka on kehittynyt
ja löydettiin uusia rikkeitä: on siis sellaisiakin syyllisiä
joita ei vielä lainkaan ole etsitty

Nyt kun kaikki kolme kokoelmaa olen lukenut, nostan suosikikseni tuoreimmat, Katkaistut tulppaanit. Se puhutteli eniten. Tämä runsaimmin palkittu esikoinen taas jää kolmikosta etäisimmäksi. Ei kuitenkaan epämiellyttävällä tavalla; kyllä sen sivuilla viivähtää, ja miellyttää, miten tietyt toistuvat elementit luovat kokoelmaan yhtenäisyyttä ja jopa jonkinlaista tarinan kaarta rivien välistä poimittavaksi.

Kokonaisuutena Reetta Pekkasen tuotanto on ehdottomasti tutustumisen arvoista. Kaikki kokoelmat käsittelevät nykyään suosittua ja ajankohtaista luontoyhteystematiikkaa mielenkiintoisella tavalla.

Pieniä kovia nuppuja löytyy Poesian sivuilta ilmaiseksi PDF-muodossa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...