Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus

Hölmö rakkaus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Akwaeke Emeziltä on suomennettu jo muutama teos, jotka ovat olleet tyyliltään vaihtelevia ja kovin omaperäisiä ja persoonallisia. Hölmö rakkaus on tähän asti suomennetuista teoksista kenties tavanomaisin, mutta kyllä siinäkin perinteiseen rakkaustarinaan muutama kierre saadaan.

Rakkausjutusta on kuitenkin kyse, kuten nimikin kertoo. Pidin suomennoksen nimeä ensialkuun kovin latteana: alkuteos on nimetty Florence and the Machinen kappaleesta lainatun säkeen mukaisesti You Made a Fool of Death With Your Beauty. Alkuperäisessä nimessä on enemmän potkua, mutta on suomennoskin omalla tavallaan osuva.

Kirjan pääosassa on Feyi, jonka elämää on määritellyt trauma: Feyi oli naimisissa nuoruudenrakkautensa Jonahin kanssa, mutta viisi vuotta sitten nuori avioliitto päättyi onnettomuuteen, jossa Jonah kuoli. Nyt viiden vuoden jälkeen Feyi on päättänyt taas elää. Kirja alkaakin reipasotteisella tapaamisella, jossa Feyi kohtaa bileissä miehen, vie tämän vessaan ja panee antaumuksella.

Seksikäs tapaaminen tutustuttaa Feyin uusiin ihmisiin, joiden joukosta löytyy elämään uusia mahdollisuuksia. Eräs unelmakumppani kuskaa Feyin viettämään kesäänsä kotiinsa luksusoloihin trooppiselle saarelle. Siellä päästään siihen hölmöön rakkauteen: Feyi kohtaa ihmisen, joka vie häneltä jalat alta, ja edessä on vaikeita valintoja. Seuratako sydäntään ja kuinka pitkälle?

Hölmö rakkaus on melkoinen luksusromanssi. Feyi ajautuu rikkaiden ihmisten maailmaan: trooppisella saarella odottaa isolla rahalla rakennettu palatsi, äärimmäisen varakkaiden ihmisten vaivatonta elämää ja myös hienoja työmahdollisuuksia: Feyi on taiteilija ja pääsee uusilla suhteillaan kohtaamaan oikeita ihmisiä.

Kaikki tällainen on niin helppoa, vaivatonta ja ylellistä, ettei sillä ole tavallisten ihmisten elämän kanssa mitään tekemistä. Toisaalta se ei myöskään ole millään tapaa tavatonta, mitä romanttiseen viihdekirjallisuuteen tulee. Tällä kertaa on sentään se ero tavallisesta, että henkilöistä kukaan ei taida olla valkoinen. Lisäksi vaikka romanttisia kuvioita miehen ja naisen välille viritelläänkin, yleissävy on silti queer ja seksuaalisesti avoin.

Hölmö rakkaus on siis ihana romanttinen satu, jossa on mukavan moderneja sävyjä, vaikka se toisaalta on myös perinteille uskollinen. Feyi on mielenkiintoinen päähenkilö, jonka menneisyyden haavojen vaikutus uuden potentiaalisen suhteen edessä aiheuttaa sopivasti jännitystä romaaniin. Ulkoisia esteitäkään onnelle ei tarvita yhtä paljon, kun pahimmat vaikeudet ovat oman pään sisällä. Toisaalta ne ulkoiset tekijätkin ovat sitten kovin herkullisia.

Akwaeke Emezi jatkaa yhä mielenkiintoisena kirjailijana, jolta sopii näemmä odottaa monenlaisia kirjoja. Suomennokset ovat tähän mennessä menneet puoliksi Sari Karhulahden ja Kaisa Katteluksen kesken; tämä on Katteluksen käsialaa ja oikein sujuvaa ja intohimoista suomea. 

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...