Kohtalokas kotiinpaluu

Louise Penny: Kohtalokas kotiinpaluu

Armand Gamachen tarina jatkuu; Kohtalokas kotiinpaluu on jo sarjan kymmenes osa. Kaksi osaa vuodessa -tahti on ollut tasainen, kiitos vaihtuvien suomentajien ja sen, että alkuperäisteoksia on riittänyt hyvin. Niitä riittää edelleen: tätä kirjoittaessani Penny on kirjoittanut sarjaan jo 18 osaa. Ollaan siis vähän yli puolessa välissä tähän asti ilme... Lue koko vinkki »
Hölmö rakkaus

Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus

Akwaeke Emeziltä on suomennettu jo muutama teos, jotka ovat olleet tyyliltään vaihtelevia ja kovin omaperäisiä ja persoonallisia. Hölmö rakkaus on tähän asti suomennetuista teoksista kenties tavanomaisin, mutta kyllä siinäkin perinteiseen rakkaustarinaan muutama kierre saadaan. Rakkausjutusta on kuitenkin kyse, kuten nimikin kertoo. Pidin suomen... Lue koko vinkki »
Artist

Yeong-shin Ma: Artist

Muutama vuosi sitten käännettiin englanniksi Yeong-Shin Man loisteliaan hauska sarjakuva Moms. Teoksen myötä oli selvää, että sarjakuvataiteilijan tulevat sarjakuvat tulevat olemaan pakkolukemista, ja näin Artist päätyi pikapikaa myös omalle lukupöydälle. Artist kertoo kolmen keski-ikäisen taiteilijan ja ystävän tarinan. Chun Jongseop on muusikk... Lue koko vinkki »
Good night stories for rebel girls

Jess Harriton ja Maithy Vu (toim.): Good Night Stories for Rebel Girls : 100 Inspiring Young Changemakers

Joitakin vuosia sitten julkaistiin myös suomeksi kaksi ensimmäistä osaa suositusta kirjasarjasta Iltasatuja kapinallisille tytöille. Kirjasarja esittelee inspiroivia naisia, joiden elämä ja saavutukset ovat tavalla tai toisella olleet poikkeuksellisia. Iso osa kirjojen viehätystä on niiden upea toteutustapa: yksi aukeama sisältää aina yhden naisen ... Lue koko vinkki »
Sitten menin kotiin

Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin

Jana Kippo on nyt yksin. Bror-veli on hänet jättänyt: kuollut, muttei vielä kuopattu, eikä varsinkaan unohdettu. Tuntuu, että kaikki muutkin kuolevat Janan ympäriltä. Mistä hän löytää rauhan? Jo lapsena haavoitettu nainen ei löydä paikkaansa maailmassa ja ajautuu koko ajan vääränkaltaisten ihmisten seuraan, myrkyllisiin suhteisiin. Jokin uhka on ko... Lue koko vinkki »
Vitutuksen voima

Timo J. Tuikka: Vitutuksen voima : Suomalaisen katkeruuden historia

Noni, nyt oli käsissäni aivan huikea katsaus historiaan. Nimenomaan asioihin ja tapahtumiin, missä on vituttanut ja raskaasti ja mitä siitä on seurannut. Voisin ihan äkkiä kuvitella, jopa olettaa, kuinka moni kavahtaa, kun puhutaan vitutuksesta, ettei voisi tarttua kirjaan ollenkaan. Silti tiedän, että on porukkaa, jotka juuri sen takia kiinnostuva... Lue koko vinkki »
Itä on itä

Kimmo Kirves ja Suonna Kononen: Itä on itä : Itä-Suomea etsimässä

Minkälainen paikka on Itä-Suomi, entä millaista on itäsuomalaisuus? Mielikuvissa lännen on katsottu katsovan eteenpäin, siinä missä itä katsoo taakse. Idässä on nähty jotain kaaottista, suuripiirteistä ja jopa mystistä, on lupsakoita savolaisia ja kieroja karjalaisia ja mitä muuta. Pitivät mielikuvat totta tai ei, Suomessa joka tapauksessa kulkee i... Lue koko vinkki »
Petollinen valo

Louise Penny: Petollinen valo

Petollinen valo on jo seitsemäs suomeksi ilmestynyt Armand Gamache -dekkari. Englanniksi sarjassa ilmestyy tänä vuonna ilmestynyt 18. osa, joten suomennoksissa riittää vielä työmaata, vaikka näitä kaksi vuodessa ilmestyy­kin. Toivotaan, että Bazarilla jaksetaan jatkaa sarjan parissa, sen verran mai­niona sarja edelleen jatkuu. Three Pinesin pikk... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani

Tuula Karjalainen: Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani

Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani on kattava kuvaus taidegraafikko ja akateemikko Outi Heiskasesta sekä taiteilijana että ihmisenä. Taidehistorioitsija, kuraattori ja tietokirjailija Tuula Karjalainen tuntee työuransa perusteella perin pohjin Heiskasen taiteen, ja siitä hän kirjoittaa loistavasti. Karjalainen tuntee Heiskasen myös pitkäaika... Lue koko vinkki »
Signaali

Pirkko Saisio: Signaali

Koska vuoden 2021 kiistatta paras romaani on Pirkko Saision Passio, ja koska Saision edellinen teos Epäröintejä (2019) oli myös mielestäni julkaisuvuotensa suuri kohokohta, olen antanut itseni ymmärtää, että kirjallisessa sivistyksessäni on vielä melko iso Pirkko Saision mentävä aukko, jota on pikimmiten täydennettävä. Olkoon hänen tuotantonsa laaj... Lue koko vinkki »
On syytä muistaa

M. A. Numminen: On syytä muistaa : Muistelmat II

M.A. Nummisen muistelmien toinen osa On syytä muistaa kattaa miehen uran vuodet 1990-luvun alusta nykypäivään saakka. Kaukana väijyy ystäviä -muistelma-avauksen tavoin myös tässä kirjassa tempo ja detaljien taso ovat hämmästyttäviä. Numminen käy läpi esiintymiskiertueitaan ja muita tekemisiään settilistojen tarkkuudella. Ihan kaikkea ei mitenkään m... Lue koko vinkki »
Olisit villiä villimpi

Helena Ruuska: Olisit villiä villimpi

Jälleen yksi upea teos naisesta, joka jäi tunnetun miehensä varjoon. Mary Gallen-Kallela (1868–1947, os. Slöör) oli Axel Gallen-Kallelan (1865–1931) vaimo ja heillä oli hieno suhde. Koko kirja alkaa siitä, kuinka he tapasivat, tutustuivat, olivat salakihloissa ja kirjeenvaihdossa ja miten rakastuneita. Vaan kun Axel oli Pariisissa ja Mary Suomes... Lue koko vinkki »
Dora Wahlroos : taiteilijatarina

Riitta Konttinen: Dora Wahlroos : taiteilijatarina

Muistan hyvin sen, että olen nähnyt ensimmäisen kerran Dora Wahlroosin taidetta Turun taidemuseossa. Se jäi niin mieleen, koska en ollut juurikaan kuullut hänestä. Aina puhutaan muista, tunnetuimmista naistaiteilijoista. Tykästyin kuitenkin kovasti Doran tauluihin ja niistä huokuviin tuntemuksiin. Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut siitä, mite... Lue koko vinkki »
Kusama

Elisa Macellari: Kusama : The Graphic Novel

Sarjakuvalla on mahdollisuuksia vaikka mihin. Siitä huolimatta suurin osa sarjakuvista luottaa suhteellisen suoraviivaiseen kerrontaan, jossa ei sen kummemmin kikkailla. Siinä ei tietysti ole mitään vikaa, useimpien sarjakuvien kohdalla muuta ei kaipaakaan. Elisa Macellarin Kusama : The Graphic Novel on kuitenkin niitä sarjakuvia, jotka muistuttava... Lue koko vinkki »
Hokusai : A Graphic Biography

Giuseppe Latanza ja Francesco Matteuzzi: Hokusai : A Graphic Biography

Olen jo pidempään halunnut lukea jonkin Katsushika Hokusain (1760–1849) elämäkerran, mutta sopivaa kandidaattia ei ole syystä tai toisesta tullut vastaan. Onneksi tuskaa lievittää Giuseppe Latanzan ja Francesco Matteuzzin sarjakuvaelämäkerta, joka toimii hyvänä alustuksena tämän maailmankuulun taiteilijan elämään. Länsimaissa Hokusai on tunnettu... Lue koko vinkki »
Järjettömiä asioita

Saara Turunen: Järjettömiä asioita

Terävä kirjoittaja Saara Turunen jatkaa oivallisen Sivuhenkilön jälkeen samankaltaisilla linjoilla. Järjettömiä asioita -teoksen minäkertoja lähtee heti dramaturgiopintojensa aluksi vaihtoon, koska tajuaa yhtäkkiä rakastavansa espanjan kieltä. Kansainvälinen koordinaattori järjestää kertojan vaihtoon espanjalaiseen teatterikouluun, joka tosin sijai... Lue koko vinkki »