Tuula Karjalainen: Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani

Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Outi Heiskanen : taiteilija kuin shamaani on kattava kuvaus taidegraafikko ja akateemikko Outi Heiskasesta sekä taiteilijana että ihmisenä. Taidehistorioitsija, kuraattori ja tietokirjailija Tuula Karjalainen tuntee työuransa perusteella perin pohjin Heiskasen taiteen, ja siitä hän kirjoittaa loistavasti. Karjalainen tuntee Heiskasen myös pitkäaikaisena ystävänä, yhteisiä kokemuksia ja muistoja on paljon, joten hän osaa kirjoittaa myös ystävänä. Senkin hän tekee loistavasti ja elävästi. Heiskanen esiintyy kirjassa enimmäkseen Outina ilman sukunimeä. Näin Karjalainen prologissa toteaa: 

En halua elämäkerrassa pitäytyä yksin hänen taiteessaan, vaan haluan valottaa hänen elämäänsä kaikkine ristiriitoineen ja monimutkaisuuksineen. En halua pienentää enkä suurentaa häntä, vaan tuoda esiin paitsi hänen kiehtovan luovuutensa, mutta myös itsekeskeisyytensä. Outi oli nainen, äiti, taitelija 1900-luvun vielä varsin mieskeskeisessä taidemaailmassa, mutta kieltäytyi ottamasta uhrin roolia… Taidemaailmassa hän oli esillä kirkkaimpana tähtenä eikä antanut koskaan miespuolisten kollegoittensa dominoida.”

Outi Heiskanen ja Tuula Karjalainen ovat olleet ystäviä yli 40 vuotta. Ystävyys säilyi jopa Tiibetin ja Nepalin rankat vaellusretket. Pyhiinvaellusmatka Kailas-vuoren ympäri oli Outi Heiskaselle päähänpinttymä, matka toteutui vuonna 2000. Suorastaan riemastuttavaa on lukea miten matka meni, miten he kaksi hieman ylipainoista, kuusikymppistä, minkäänlaista kuntoilukokemusta vailla olevaa naista selviytyvät hengissä  vaelluksesta tuhansien metrien korkeudessa. 

”Elämämme rankin matka on takana. Kailas mystisenä takana ja ihmeeksemme olemme vielä hengissä.”

Kirjaa varten Karjalainen haastatteli Outi Heiskasen perhettä, ystäviä, kollegoita ja luki Outin päiväkirjat, jotka sai käyttöönsä hänen lapsiltaan. Päiväkirjoista kirjassa on lukuisia sitaatteja. Niissä kuulee Outin oman äänen, hänen suoran, kekseliään, hauskan ja omaperäisen sanankäyttönsä, esimerkiksi akateemikon hän väänteli Akka Teemikoksi ja Akka Dementikoksi.

Teos on kronologinen kuvaus vuonna 1937 Mikkelissä syntyneestä Outi Marjatta Kanervosta. Isän tytöstä joka piirsi ja piirsi yrittäen piirtämällä auttaa isä pois rintamalta, ja  päättyy 2010-luvun loppupuolella Vehmaan hiljaisuuteen, hoitokotiin, muistisairauteen. Näiden välillä opiskelu taidegraafikoksi, loistava ura ja tunnettuus. Outi Heiskanen yhdisteli tekniikoita ennakkoluulottomasti, loi oman kombiisitekniikan, oli performanssitaiteen edelläkävijä, rikkoi rajoja ja kulki jo nuorena rohkeasti omia polkujaan. Taiteilijana hän järjesti uskomattoman paljon näyttelyitä, sai useita palkintoja. Hänestä kirjoitettiin toistuvasti lehtiin, tehtiin radio- ja tv-ohjelmia sekä filmejä.

Taitelijana Heiskanen ei etsinyt inspiraatiota itsensä ulkopuolelta, aiheet hän löysi oman mielensä kerrostumista, yhteisesti jaetuista alkukuvista ja arkipäiväisistä kokemuksista ja havainnoista. Läpi hänen tuotantonsa toistuvat aiheet: naiseus, erotiikka, yksinäisyys, onni. Teoksissa tunnusomaista on mystinen satumaailman tunnelma. Kuvan syntyminen oli hänelle kehollinen:

Kuvan syntyminen, sen kulkeminen lävitseni on aina suuri kokemus, orgasmiin verrattava. Usein siihen liittyy rakkauskokemus tai myötätunto.” 

Tyhjyys ja virhe olivat kaksi tärkeää perustaa, rakennusainetta ja muusaa hänen taiteessaan. Tyhjyys oli jumalallista, niin myös virhe. Ne molemmat olivat hänen mielestään tie uuteen näkökulmaan, jonnekin ennalta aavistamattomaan. Kun Karuselli-näyttely esitteeseen putkahti näppäilyvirhe ja siitä tuli Karu Selli, hän ei virheestä harmistunut vaan riemuitsi. Uusi nimi oli hänen mielestään paljon alkuperäistä parempi. 

Outi Heiskanen oli myös opettaja ja professori ja sai sekä kunniatohtorin että akateemikon arvonimen. 

Tekstin lisäksi kirjassa on runsas kuvitus. On valokuvia nuoruudesta vanhuuteen, Heiskanen taiteentekijänä; omaperäisenä ja muodista piittaamattomana pukeutujana; puolisoista, opiskelu- ja ystäväpiireistä; performansseista… Kiitettävän paljon myös hienoista taideteoksista. Kuvitus on erinomainen, sen eteen on nähty vaivaa. 

Jos olet suunnitellut lukevasi tänä vuonna vain yhden elämäkerran, voin mieluusti suositella tätä viime vuonna ilmestynyttä. 

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...