Tuula Karjalainen: Tove Jansson – tee työtä ja rakasta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 2014 tulee kuluneeksi sata vuotta Tove Janssonin syntymästä. Tuula Karjalaisen uusi elämäkertateos Tove Jansson – tee työtä ja rakasta käy läpi rakastetun taiteilijan monipuolisen uran ja elämän. Tove Janssonin lähes 70 vuotta kestänyt luova toiminta käsitti kuvituksia, maalauksia, kirjoja, runoja, sarjakuvia, sanoituksia, pilapiirroksia ja vaikka mitä. Ihan oma lukunsa on tietenkin vielä muumimaailma, johon Jansson usein palasi, vaikka erityisesti sanomalehtisarjakuvaa muumeista piirtäessään hän niihin välillä jo täysin kypsyi.

Tuula Karjalaisen kirjassa Tove Jansson näyttäytyy paitsi taiteilijana myös oikeana, aitona ihmisenä, jonka huolet ja riemut on tallennettu lukuisiin muistikirjoihin ja laajaan kirjeenvaihtoon. Karjalainen on päässyt penkomaan kunnolla Toven arkistoja Helsingin Ullanlinnan ateljeessa, ja tässä elämäkerrassa hyödynnetäänkin sangen laajasti erityisesti kirjeenvaihtoa sotaa Amerikkaan paenneen ja sinne pysyvästi asettuneen nuoruudenystävän Eva Konikoffin kanssa. Evalle Tove kertoo avoimesti rakkauselämästään ja muista asioistaan. Tutuiksi tulevat myös Toven veljet ja vanhemmat. Vallankin äitiinsä Signe (Ham) Hammarsten-Janssoniin Tovella oli koko elämänmittainen ylivertaisen syvä ja läheinen suhde.

Parasta Tuula Karjalaisen kirjassa on nimenomaan Toven tuotannon ja oman elämän asettaminen yhteiseen kontekstiin. Muumit syntyivät haavekuvaksi kauniimmasta maailmasta sodan keskellä. Elämänsä rakkauden Tuulikki Pietilän löydettyään onni näkyi myös muumikirjoissa. Samoin omaa vanhenemistaan ja läheisten kuolemaa Tove Jansson pystyi lähestymään kauniisti taiteensa ja kirjoitustensa kautta.

Koska aihepiiri on laaja ja sivumäärä rajallinen, on Tuula Karjalainen joutunut sivuuttamaan jotkin ajanjaksot ja aihepiirit nopeasti, mutta kaikkiaan kokonaisuus on sangen kattava. Tarkasta kronologiasta luopuminen kokonaisuuksien hahmottamisen helpottamiseksi on viisas ratkaisu, mutta toisinaan ehkä juuri tästä aikajanan ajoittaisesta rikkomisesta seuraa tekstiin tiettyä toisteisuutta. Kokonaisuutena Tove Jansson – tee työtä ja rakasta jää kuitenkin helposti voiton puolelle. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Kertakaikkisen hieno lukukokemus. Monin paikoin myötätuntoa herättävä (esimerkiksi Toven isän muuttuminen sodassa ja Toven vastenmielisyys koulunkäyntiä kohtaan). Isoimman vaikutuksen minuun teki kun alkoi selvitä miten ällistyttävän monipuolinen lahjakkuus Tove Jansson oli. Monien muiden tavoin tunsin hänet vain muumien luojana.

  2. Jostain muistelen lukeneeni, että Tove Janssonin omana haaveena oli nimen omaan taiteilija ura ja jossain vaiheessa oli tosiaan perin kyllästynyt Muumeihin. En väitä olevani oikeassa, mutta ehkä sekin selvinnee tarkemmin kirjasta, kunhan ehdin sen hankkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...