Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Laina

Karoliina Timonen: Laina

Kalle Päätalo kirjoitti Iijoki-sarjassa 17 000 sivua autofiktiota katsottuna omin silmin ja tunnoin, eikä noilla sivuilla aviopuoliso Lainaa pahemmin kiitelty – päinvastoin. Nyt on Lainan vuoro saada äänensä kuuluviin, kun Karoliina Timonen paneutuu Lainan mietteisiin biofiktiivisessä romaanissaan Laina. Timonen on kerännyt faktatietoa kirjan La... Lue koko vinkki »
Tyttö ja yö

Guillaume Musso: Tyttö ja yö

”Ranskan myydyimmän kirjailijan trillerissä Hitchcock kohtaa Twin Peaksin”, kerrotaan vaatimattomasti Tyttö ja yö -kirjan takaliepeessä. Paljon luvattu siis! Mutta koska nuo molemmat vertauskohdat ovat olleet minulle tärkeitä, päätin tarttua ennakkoluulottomasti Guillaume Musson romaaniin, vaikkei ranskalainen trilleri ehkä olekaan sitä tavallisint... Lue koko vinkki »
Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Reseptivapaa

Adam Kay: Reseptivapaa

Adam Kay on aiemmissa omaelämäkerrallisissa teoksissaan Kohta voi vähän kirpaista ja Kolme yövuoroa jouluun on kertonut lääkäriopinnoistaan ja siitä, kuinka työ sairaalassa vei hänet täydelliseen umpikujaan koko elämänsä kanssa. Reseptivapaa on Kayn vastaus siihen, miten pohjalta noustaan. Mutta matka burn outista bestselleristiksi on pitkä. Kir... Lue koko vinkki »
Pirkko Saisio : Sopimaton

Heini Junkkaala: Pirkko Saisio : Sopimaton

Kun sain tiedon, että minulle on tullut paketti, lähdin riemumielin sitä hakemaan ja olin todella hämmästynyt, miten paksu se paketti oli. Oletin sen sisältävän vähintään kolme kirjaa, mutta ehei, paketissa oli Pirkko Saisio : Sopimaton eli Heini Junkkaalan kirjoittama kirja Saisiosta. Koska en heti kyennyt aloittamaan sen lukemista, aloin kuunn... Lue koko vinkki »
Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja

Elina Hirvosen romaanit ovat minulle vieraita; en ole lukenut Hirvoselta muuta kuin Ujuni Ahmedin kanssa kirjoitetun Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Se olikin oivallinen kirja, merkittävää kirjallista aktivismia. Rakkauksien lokikirja kiinnosti kuitenkin, kun kuvastossa viitattiin Rachel Cuskin, Deborah Levyn ja Jenny Offillin tuotantoo... Lue koko vinkki »
Levoton lukija

Kirsi Piha: Levoton lukija

"Olisin halunnut olla se runotyttö ... joka kantaa kainalossa runokirjaa ... lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa ... Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole." Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta! Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vas... Lue koko vinkki »
Yhdestoista käsikirjoitus

Anne Holt: Yhdestoista käsikirjoitus

Tätä Anne Holtin uutta dekkaria aloittaessa kiinnittyi huomio kuten tavallista ensiksi kirjan nimeen. Nyt sillä onkin aivan erityinen merkitys, sillä Yhdestoista käsikirjoitus on yhdestoista osa Holtin ansiokasta Hanne Wilhelmsen -sarjaa. Taisipa olla kirjailijalla vähän hymy huulillaan tätä suunnitellessaan. Romaanissa risteää kaksi juonta. Ens... Lue koko vinkki »
Varjotajunta

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Runoilija ja novellisti Harry Salmenniemen esikoisromaani Varjotajunta meni minulta ensialkuun ohi – pitäisikö tästäkin olla kiinnostunut? Pian kirjan ilmestymisen jälkeen tuli selväksi että pitäisi. Sittemmin olen lukenut Texas, sakset -runokokoelman ja tutustunut Salmenniemen novelleihin, enkä lainkaan ihmettele, miksi Salmenniemi kiinnostaa kirj... Lue koko vinkki »
Suurteoksia 2

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia 2

Saara Turunen ja Petra Maisonen ovat palanneet parin vuoden takaiselle työmaalle. Suurteoksia 2 rakentuu samalle pohjalle kuin edellinenkin: otetaan joukko kiinnostavia naiskirjoittajia ja tilataan heiltä jotain heille tärkeää suurteosta käsittelevä teksti. Suurteos määritellään tässä teosta, joka on kyseiselle kirjoittajalle ollut suuri. Toivomuks... Lue koko vinkki »
Pariisin kirjakauppias

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

On luultavasti ihan ensin pakko todeta vähän nolona, etten ole juurikaan lukenut Bazar-kustantamon romaaneja, koska olen tuominnut ne alusta loppuun sellaisiksi hyvän mielen kirjoiksi, jotka eivät juurikaan sovi synkälle persoonalleni. No, ehkäpä tämä Pariisin kirjakauppias oli jossain mielessä juuri sitä genreä, mutta onneksi tosi paljon muutakin:... Lue koko vinkki »
Jokisaarnat

Suonna Kononen: Jokisaarnat : Kirjallisia melontoja

Tämän kirjan mukana pääsee matkalle. Suonna Kononen meloo muutamia jokia ja kertoo, mitä siellä näkee ja mitä siellä on joskus tapahtunut ja kenen toimesta. Kajakki lasketaan vesille Pohjois-Karjalassa Onttolan sillan kupeesta ja kuljetaan Höytiäisen ja Marjalan kanavien kautta. Matkaa jatketaan pätkittäin ja kierrellään ympäriinsä, välillä its... Lue koko vinkki »
Rakas Senthuran

Akwaeke Emezi: Rakas Senthuran : Mustan hengen muistelmat

Akwaeke Emezi on nigerialaistaustainen kirjailija, jolta on julkaistu suomeksi kaksi vaikuttavaa romaania, Vivek Ojin kuolema ja Makeaa vettä. Enemmän ja vähemmän omaelämäkerrallisissa teoksissa Emezi on käsitellyt sukupuolta, ulkopuolisuutta ja omaa olemustaan sukupuolettomana ọgbanje-henkiolentona. Ei siis ihme, että nuoresta iästään huolimatt... Lue koko vinkki »
Porakonekirjoittaja

Roope Lipasti: Porakonekirjoittaja

Olen aina tykännyt Roope Lipastin tyylistä, joten tartuin Porakonekirjoittajaan kaksin käsin. Niinhän siinä sitten kävi, että se otti ja vei. Alusta loppuun asti oli niin mahdottoman hyvä, että kyllä kelpasi lukea. Kirja kertoo kirjailijan elämästä, kirjoittamisesta ja kun kirja on lukijoilla. Koulukeikoista, hotelliyöpymisistä, kirjasta saadui... Lue koko vinkki »
Rumpujen kaupunki

Olga Tokarczuk: Rumpujen kaupunki

Puolalainen nobelisti Olga Tokarczuk nousi suosikkinobelistieni joukkoon vuonna 2020 ilmestyneen Aja aurasi vainajain luitten yli -teoksen myötä. Se kannusti lukemaan Tokarczukin tuotantoa laajemminkin. No, Aja aurasi on vielä ylittämätön, mutta muukin tuotanto on maistunut siinä määrin, että kun Kulttuuritoimituksen tyrkkyviesteihin ilmestyi tieto... Lue koko vinkki »
Järjellä ja tunteella

Ritva Ylönen: Järjellä ja tunteella

Onpa ihanaa, että Ritva Ylönen, joka julkaisi vuonna 2019 runoilija Saima Harmajan elämäkerran, on nyt tarttunut myös hänen äitinsä tarinaan. Laura Harmajan meriitit kun eivät suinkaan jää pelkkään äidinrooliin, vaan hän oli monessa mielessä merkittävä ja uraauurtava toimija suomalaisessa tiede- ja kulttuurihistoriassa. Kuten teoksen pitkä alanimek... Lue koko vinkki »
Tarinoita Saharasta

Sanmao: Tarinoita Saharasta

Nyt on käsillä jonkinasteinen kulttuuritekojulkaisu. Tarinoita Saharasta on ensimmäinen kiinasta suomennettu taiwanilaisen kirjailijan teos. Se ei tosin kerro elämästä Taiwanissa, vaan sen tapahtumat sijoittuvat Länsi-Saharaan. Kirjailija on kuitenkin Taiwanissa hyvin tunnettu ja arvostettu. Sanmao on Chen Mao-pingin (陳懋平, 1943–1991) taiteilijan... Lue koko vinkki »
Kirjailijan viimeiset päivät

Håkan Nesser: Kirjailijan viimeiset päivät

Kylläpä Håkan Nesser yhä vain jaksaa pitää meitä dekkarinlukijoita jännityksessä, vaikka ikääkin hänellä on jo yli seitsemänkymmenen. Niin myös jaksaa hänen kirjojensa ehkäpä tärkein hahmo, komisario Gunnar Barbarotti, joka tosin lienee aika lailla nuorempi. Mutta tässä uudessa kirjassa on ainakin osin kysymys kirjailijan ja hänen luomansa henkilöh... Lue koko vinkki »