Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjallisuusmaailma on kuohunut nuoren, alle kolmekymppisen sveitsiläisen Joël Dickerin kirjoittamasta romaanista. Totuus Harry Quebertin tapauksesta myi Ranskassa yli miljoona kappaletta. Käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin ja Suomessakin kirjassa on kohistu.

En oikeastaan ihmettele. Totuus Harry Quebertin tapauksesta on vetoava, melko kevyt dekkari, mutta siinä on viehättäviä metafiktion piirteitä ja mielenkiintoisen dekkarijuonen lisäksi kirja kertoo paljon kirjallisuudesta, kirjailijoista ja kirjoittamisesta. Ei siis ihme, että kirjallisuusmaailma rakastaa ja suurelle yleisöllekin maistuu.

Ensimmäinen huomio kirjasta on sen koko: tämä on kunnon tiili. Sivuja on 800, mutta paksuja kirjoja kammoavien ei kannata hirveästi säikähtää: kirja on erittäin nopealukuinen, sivut suorastaan kiitävät ohitse. Alkuun päästään melko ripeästi ja mielenkiintoisia käänteitä riittää loppuun asti. Kriitikkoklisee tiivistämisen tarpeesta voidaan tällä kertaa unohtaa.

Kirja kertoo Marcus Goldmanista, nuoresta menestyskirjailijasta, joka on kirjoittanut huikean menestyneen bestsellerin. Kustantajan kanssa on viiden kirjan sopimus, mutta se toisen kirjan kirjoittaminen – no, sepä ei olekaan niin helppoa. Itse asiassa Goldman potee hirviömäistä tyhjän paperin kammoa. Mikään ei tunnu auttavan ja paineet vain kasvavat, kun suosion huippu menee ohi, Goldman alkaa unohtua ja kustantaja alkaa uhkailla oikeustoimilla, jos toista kirjaa ei tule.

Goldman palaa Auroraan, pikkukaupunkiin New Hampshiressä. Siellä asuu Harry Quebert, 1970-luvulla kuuluisuuteen noussut suosikkikirjailija, Marcusin opettaja ja mentori. Ehkäpä Harryltä löytyy oikea neuvo tilanteeseen?

Marcus joutuu kuitenkin keskelle yllättäviä tapahtumia. Harryn pihalta löytyy puutarhatöiden yhteydessä ruumis: pihalle on haudattu 15-vuotiaan tytön ruumis. Tyttö on Nola Kellergan, joka katosi yli 30 vuotta aikaisemmin. Paljastuu, että silloin 34-vuotiaalla Harryllä oli tytön kanssa sopimaton rakkaussuhde ja nyt Harry on syytettynä tytön murhasta. Marcus on varma, ettei Harry ole syypää ja alkaa taistella Harryn puolesta – ja saa samalla aiheen seuraavalle kirjalleen.

Totuus Harry Quebertin tapauksesta kertoo murhamysteerin lisäksi rakkaudesta, kirjailijoista, kirjankustantamisesta, pikkukaupungeista… Ainekset ovat tuttuja ja turvallisia, mutta tarina on vetävä, vauhdikas ja nokkela. Oikea kirjallisuuden ystävän dekkari, siis.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...