Viimeinen metsäveli

Misku Välimäki: Viimeinen metsäveli

Andrein isä Juhan lymyilee yhä veljensä kanssa metsissä, koska ei halua alistua Neuvostoliiton komentoon. On vuosi 1979 eli metsäpakoilua on kestänyt vuosikymmeniä. Tämä on viimeinen vuosi dramaattisine loppuineen. Viidentoista ikäinen Andrei käynnistää tapahtumat itseään puolustaessaan – samalla paljastaen isän ja sedän maanalaisen oleskelupaik... Lue koko vinkki »
Kytäjän kartanon kolmoissurma

Niko Jutila: Kytäjän kartanon kolmoissurma

Kautta aikojen on tapahtunut murhia ja tappoja, jotka ovat jääneet elämään monien syiden takia. Niihin palataan aina uudestaan milloin missäkin yhteydessä. Kytäjän kartanolla on vaiheikas historia ja siitä kertomalla Niko Jutila aloittaa tämän varsin mielenkiintoisen kirjan. Kartano perustettiin vuonna 1634 ja se on ollut Pohjoismaiden suurin yk... Lue koko vinkki »
Kieron miehen manifesti

Colson Whitehead: Kieron miehen manifesti

Ray Carney pitää huonekalukauppaa Harlemissa. Hän on jäänyt eläkkeelle varastetun tavaran välityshommista jo muutamaa vuotta aiemmin ja yrittää pitää kunniallisen kansalaisen kulissejaan pystyssä, kun kulmakunnan järjestyksestä vastaavava korruptoitunut kyttä Munson vetää hänet mukaansa epätoivoiseen amok-juoksuunsa kortteleiden läpi. Colson Whiteh... Lue koko vinkki »
Kadotettujen puiden saari

Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari

”Kiellettyä rakkautta Kyproksella” on kelpo tiivistys Kadotettujen puiden saaren perusasetelmasta, josta kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle. Elif Shafak on tietysti taitava kirjailija, joka on kutonut tämän peruskuvion päälle useampia kerroksia: tapahtumat sijoittuvat lopulta kolmelle eri aikatasolle ja kahteen eri maahan. Ensinnäkin on Ada K... Lue koko vinkki »
Hopeamedaljonki

Eppu Nuotio: Hopeamedaljonki

Hopeamedaljonki on Eppu Nuotion Raakel Oksa ratkaisee -sarjan toinen osa. Ensimmäinen Leinikkimekko vakuutti jo niin, että oli ihanaa tarttua toiseen. Hopeamedaljonki sijoittuu vanhaan asuntoon Töölöön. Kaikille vanhoista asunnoista tykkääville nämä kirjat ovat mannaa. Asunnon omistaja on kuollut, hautajaiset pidetty ja asunto pitäisi laittaa my... Lue koko vinkki »
Tyttö joka olin

Kati Tervo: Tyttö joka olin

Tyttö joka olin on hieno, kivan näppärällä tyylillä kirjoitettu kirja nuoruudesta. Siitä, miten tyttö kasvaa naiseksi, aikuiseksi. Oli tosi mielenkiintoista lukea, millaista se on ollut jollain toisella melkeinpä samoihin aikoihin. Palata nostalgisiin aikoihin 1970-luvulle. Kati Tervo kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että sitä on helppo lukea j... Lue koko vinkki »
Onnenpäiviä

Johanna Hulkko: Onnenpäiviä

Tyttö käy 1970-luvulla ala-astetta Oulussa harjoituskoulussa. Harkkarit ovat edelläkävijöitä, niissä koulutetaan tulevia opettajia. Oppilailla on kuitenkin samat ongelmat kuin muissakin kouluissa, varsinkin kiusaamisasioissa. Tahtovat jäädä piiloon ja siksi hoitamatta. Niin myös tytön kohdalla. "...Läski, pinko, paskanruskeat toppahaalarit, hui... Lue koko vinkki »
Tarinoita Saharasta

Sanmao: Tarinoita Saharasta

Nyt on käsillä jonkinasteinen kulttuuritekojulkaisu. Tarinoita Saharasta on ensimmäinen kiinasta suomennettu taiwanilaisen kirjailijan teos. Se ei tosin kerro elämästä Taiwanissa, vaan sen tapahtumat sijoittuvat Länsi-Saharaan. Kirjailija on kuitenkin Taiwanissa hyvin tunnettu ja arvostettu. Sanmao on Chen Mao-pingin (陳懋平, 1943–1991) taiteilijan... Lue koko vinkki »
Year of the Rabbit

Tian Veasna: Year of the Rabbit

Tian Veasna syntyi vuonna 1975, joka oli kiinalaisen horoskoopin mukaan jäniksen vuosi. Jänistä pidetään kiinalaisessa kulttuurissa aivan erityisen onnekkaana eläimenä, ja kaipa Veasnaa voi pitää onnekkaana myös – selvisihän hän hengissä, toisin kuin moni muu. Vuonna 1975 punakhmerit valloittivat ja tyhjensivät Kambodžan pääkaupungin Phnom Pe... Lue koko vinkki »
Bestseller jouluksi

Joni Skiftesvik: Bestseller jouluksi

Olen kovasti tykännyt Joni Skiftesvikin kirjoista, joissa aina painaa päälle se omaelämäkerrallisuus. Siksi ne ovat uskottavia ja inhmillisiä. Sanotaanhan, että totuus on tarua ihmellisempää. Tässä kirjassa Joni Skiftesvik pääsee armeijasta ja palaa tuttuun lehtitaloon Oulussa. Hän on toimittaja, mutta kaikkea muutakin joutuu tekemään. Työkaveri... Lue koko vinkki »
Vuorten laulu

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Vietnamin historia on monille suomalaisille tuttua lähinnä amerikkalaisista Vietnamin sodan kuvauksista. Vietnamilaista näkökulmaa maan historiaan on ollut tarjolla vähemmän, huomattavimpana poikkeuksena Kim Thúyn kauniin runolliset kirjat. Nyt uutta näkökulmaa antaa Nguyễn Phan Quế Mai, jonka romaani Vuorten laulu kuvaa yhden vietnamilaissuvun ... Lue koko vinkki »
Tapahtui veden äärellä

Kerstin Ekman: Tapahtui veden äärellä

Keltaisen kirjaston tuorein lisäys on uusintapainos. Kerstin Ekmanin (s. 1933) Tapahtui veden äärellä, Händelser vid vatten, ilmestyi Ruotsissa vuonna 1993 ja voitti heti samana vuonna August-palkinnon ja parhaan ruotsalaisen rikosromaanin palkinnon. Seuraavana vuonna kirja voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja Otava julkaisi kirj... Lue koko vinkki »
Solmut

Domenico Starnone: Solmut

Aldo ja Vanda menevät nuorina naimisiin ja saavat kaksi lasta. Kymmenkunta vuotta myöhemmin Aldo rakastuu nuoreen naiseen ja aloittaa monivuotisen suhteen. Avioliitto ajautuu kriisiin ja asumuseroon, mutta lopulta he palaavat yhteen. Mutta kaikki on mennyt solmuun ja juuri näistä solmuista on Domenico Starnonen ytimekäs romaan Solmut tehty. Solm... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
Crossroads

Jonathan Franzen: Crossroads

Eletään vuoden 1971 joulunalusaikaa chicagolaisessa esikaupungissa. Hildebrandtin perheenjäsenet elävät kukin omien kriisiensä ytimessä. Isä, pastori Russ, on kyllästynyt asemaansa seurakunnassaan nuoremman polven painostuksen alaisena; lisäksi hän on tyytymätön avioliittoonsa älykkään mutta eksentrisen Marionin kanssa ja havittelee seurakuntalaist... Lue koko vinkki »
Interrail-muistoja

Mikko Manka: Interrail-muistoja

Vuonna 1972 eurooppalaiset rautatieyhtiöt lanseerasivat juhlavuotensa kunniaksi uuden nuorisolle suunnatun tuotteen: verrattain edullisella Interrail-kortilla sai reissata 30 päivää rajattomasti lähes kaikkialla ympäri Euroopan raiteita Suomesta Marokkoon ja Englannista Kreikkaan. Vain yhden kauden kokeiluksi tarkoitettu lippu huomattiin menestystu... Lue koko vinkki »
Kent State

Derf Backderf: Kent state : Fyra döda i Ohio

Kentin osavaltion yliopiston verilöylyä on joskus kutsuttu tapahtumaksi, jossa Yhdysvallat menetti viattomuutensa. Yliopistolla oli jo neljän päivän ajan protestoitu Vietnamin sotaa vastaan, kunnes 4. toukokuuta 1970 tilanne eskaloitui siihen pisteeseen, että kansalliskaarti avasi tulen opiskelijoita kohti. 67 laukaisua myöhemmin neljä oppilasta ol... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »