Cormac McCarthy: Kaikki kauniit hevoset

Kaikki kauniit hevoset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

John Gradyn kotitila Texasissa myydään. 16-vuotias Grady – kirjan tapah­tuma-aikoihin eli 1940-luvun lopussa siis jo aikamies – lähtee kaverinsa Rawlinsin kanssa hevosilla kohti Meksikoa etsimään uutta sisältöä elämään.

Tie vie heidät ranchille, jossa Grady ja Rawlins pääsevät osoittamaan hevos­taitojaan. Heistä tulee karjapaimenia ja villihevosten kesyttäjiä. Kaikki on hyvin. Grady löytää elämäänsä paitsi hyviä hevosia, myös naisen rakkautta – mutta valitettavasti väärästä suunnasta. Ranchin omistajan tytär voi olla upea nainen, mutta myös tavallisen karjapaimenen ulottumattomissa.

McCarthyn tyylin tuntien tästä tarinasta on lopulta onnellisuus kaukana. Rawlins ja Grady joutuvat kohtaamaan paljon raakuutta ja julmuutta. Kirja kertoo yksinäisyydestä, eristäytymisestä ja ihmiskunnan pahuudesta. Kirjassa riittää pahoja ihmisiä, eivätkä ne hyvätkään aina tee hyviä tekoja.

Kirjan dialogi varsinkin on töksähtelevää; kuten José Saramagolla, kielioppi­sääntöjä kaihtava tyyli vaati totuttelua. Tässäkin kirjassa espanjankielinen dialogi on jätetty tekstissä tunnelman luomiseksi kääntämättä, suomennokset onneksi löytyvät kirjan lopusta. Kaijamari Sivill on tehnyt siivoa työtä suomennoksen kanssa.

Kaikki kauniit hevoset aloittaa Rajatrilogian. Trilogian toinen osa ilmestyi suomeksi jo vuonna 1995 nimellä Matka toiseen maailmaan. Kolmatta osaa, Cities of the Plain, ei ole vielä suomennettu (päivitys: Tasangon kaupungit ilmestyi 2015). Ensimmäinen ja toinen osa eivät liity suoraan toisiinsa, kolmannessa kohdataan uudestaan John Grady ja Matka toiseen maailmaan -kirjan päähenkilö Billy.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 194 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...