Operaatio Poro

Arto Ahlberg: Operaatio Poro

Mitä tapahtui Suomessa keväällä 1940, kun Stalinin Puna-armeija oli kaappaamaisillaan koko maan? Siitä alkaa melkoinen seikkailu, kun Aleksi pestautuu agentiksi ja Mannerheimin, tuttavallisesti kirjassa vain Marskin, käskystä lähtee toimeen. Aleksi joutuu mitä moninaisimpiin ja kiperimpiin tilanteisiin niin Venäjällä kuin Saksassakin. Alunpe... Lue koko vinkki »
Kaarna

Tommi Kinnunen: Kaarna

Laina ei koskaan halunnut, että hänen kaksostyttärensä jäisivät lähellekään Kuusamoa aikuistuttuaan. Martti jäi. Nyt Laina on kuolinvuoteellaan, jo käytännössä tämän maailman jättäneenä, kun Eeva ja Marja viimein saapuvat vuosien jälkeen Koillismaalle järjestelemään asioita. Mutta miksi Laina halusi ajaa tytöt pois itärajan pinnasta? Tommi Kinnunen... Lue koko vinkki »
Tyttökodin tapaus

Laura Andersson: Tyttökodin tapaus

Kiinnostuin tästä kirjasta ensisijaisesti sen takia, että aiheena on tyttökoti. Heti käy selville, ettei eletä nykyaikaa, sillä moinen nimitys ei ole tätä päivää. Monia tarinoita on julkaistu tyttö- ja poikakodeista, joissa tapahtui ihan oikeasti kaikkea vähemmän mairittelevaa. Tämä ei ole totta, mutta voisi olla... Tämä Tyttökodin tapaus on jo ... Lue koko vinkki »
Valkoinen meri

Roy Jacobsen: Valkoinen meri

”Kalat tulevat aina ensimmäiseksi. Ihminen on pelkkä sitkeähenkinen vieras meren tuntumassa” Näin alkaa Valkoinen meri, Barrøy-sarjan toinen osa. Sarja kertoo Barrøyn saarella asuvasta perheestä ja päähenkilö Ingridin kasvusta. Ensimmäinen osa Näkymättömät (2022) sijoittuu 1900-luvun alkuun, jossa Ingrid kasvaa kolmen vuoden ikäisestä nuoreksi neid... Lue koko vinkki »
Molly & Henry

Kjell Westö: Molly & Henry : Romaani sotavuosilta

Sinä aamuna hän ymmärsi, että kun sota oli riittävän kaukana, siinä oli apokalyptista, perverssiä kauneutta. Se oli värien leikkiä, kuvia ja kaukaisia ääniä, ja ihmisen sisällä heräsi vavistus ja ihmetys. Vasta lähietäisyydellä astuivat esiin sodan helvetillinen luonne, sen monokrominen likaisenharmaa maailma täynnä yksinkertaista eläimellistä pelk... Lue koko vinkki »
Signe

Pirkko Soininen: Signe

Tämä kirja oli oikea toiveiden täyttymys, sillä olen aina ihaillut Signe Branderin kuvia, käynyt näyttelyissä ja törmännyt niihin useissa teoksissa. Nyt Pirkko Soininen on kirjoittanut Signestä kirjan. Se on kuitenkin elämäkertaromaani, koska Signestä ei ole niin paljon tietoa, että hänestä voisi ihan oikean elämäkerran kirjoittaa. On kuitenkin... Lue koko vinkki »
Kolmas valhe

Ágota Kristóf: Kolmas valhe

Unkarissa syntyneen (1935-2011) ja kansannousua 1956 Sveitsiin paenneen Ágota Kristófin omaelämäkerrallisesti sävyttynyt trilogia kertoo kaksospoikien elämästä toisen maailmansodan ja sitä seuranneen totalitaarisen kommunismivallan aikana. Kristóf kirjoitti ranskaksi ja sai uudessa kotimaassaan Sveitsissä useita kirjallisuuspalkintoja. Trilogian hä... Lue koko vinkki »
Petosten talo

Mart Sander: Petosten talo

Litsid, tosiaankin tuolla Huorat- tai Nartut-nimellä tämä Mart Sanderin kirjasarja kulkee Virossa, Suomessa se on saanut säyseämmän nimen: Rouva Kukkin tytöt. Parempi näin, kuvaavampi, vähemmän räväkkä ja provosoiva, koska sisällöltään se on paljon antoisampi keskittyessään historialliseen Viron miehitykseen toisessa maailmansodassa. Suomi ja Suome... Lue koko vinkki »
Lyijysydän

Tuire Malmstedt: Lyijysydän

Tuire Malmstedt on ollut hyvin puhuttu dekkaristi tässä 2010- ja 2020-lukujen vaihteessa ja enimmäkseen hyvässä sävyssä. Mikä ettei, onhan hän ollut vallan hyvä perinteisten arvoitusdekkarien kirjoittaja; lisäksi hän on osannut moniin kirjoihinsa tuoda historiallisen aikatason, joka on aluksi saattanut tuntua vähän keinotekoiselta, mutta on sitten ... Lue koko vinkki »
Rauhanmyrsky

Timo Sandberg: Rauhanmyrsky

Lahden pienessä työläisyhteisössä eletään jatkosodan jälkeistä aikaa, mitä ilmeisimmin vuotta 1945. Yhteisön jäsenillä on sekalaisia tunteita, kaikilla sentään päällimmäisenä helpotus sodasta selviämisestä, mutta toisaalta tunnetaan edelleen katkeruutta itänaapurille maksettavia raskaita sotakorvauksia kohtaan, toisaalta taas vihaa maassa vallitsev... Lue koko vinkki »
Saattaja

Sari Elfving: Saattaja

Olenko pulassa tämän kirjan kanssa? Mitä sanoa, miten vetää yhteen, jotta säilyisi kokonaisuus, ettei pelkästään seksuaalisuuden puolelle luiskahtaisi? On perhostyttö, Laina, biologian ylioppilas. On sota-aika, mutta myös vuosikymmen sodan jälkeen. Ja sitten se, joka tärvelee, kai, ihmisen: seksuaalisuus, himon voima ja outous. Laina on apus... Lue koko vinkki »
Loistavat vuodet

Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet

Vuonna 1948 beirutilaisen saippuatehtailija Louis Pelletierin perhe hajaantuu vähin erin ympäri maailman. Esikoinen Jean ei onnistunut jatkamaan isänsä liiketoimia ja lähtee suoraan sanottuna kamalan vaimonsa Genevièven kanssa kohti uutta alkua Pariisissa. Pariisiin suuntaa myös pojista toinen, François, kirjautuakseen huippuyliopistoon, vaikka hän... Lue koko vinkki »
Helsingissä tapahtuu

Vilho Helanen: Helsingissä tapahtuu

Vilho Helanen oli yksi suomalaisen dekkarikirjallisuuden pioneereista. Salanimellä Heikki Aksila vuonna 1941 julkastu Helsingissä tapahtuu oli hänen esikoisdekkarinsa ja samalla kirjallinen läpimurtonsa Suomessa. Helanen oli myös Akateemisen Karjala-Seuran (AKS) aktiivijäsen ja puheenjohtaja, Lapuan liikkeen tukija sekä kuului Isänmaalliseen kansan... Lue koko vinkki »
Naisten sota

Mart Sander: Naisten sota

Viro on miehitetty, venäläiset nyt herroina maassa. Tallinnalaisessa bordellissa vaihtuvat asiakkaat. Koko ajan bordellin emäntä rouva Kukk joutuu olemaan varpaillaan, miten hänen ja hänen seitsemän ilolintunsa käy. Koko maa pelkää pidätyksiä, pakkosiirtoja, niin, ylipäänsä uusia karkeita vallanpitäjiä. "Rouva Kukk tiesi, että monet vakituisis... Lue koko vinkki »
Kuormarengin sota

Martti Issakainen: Kuormarengin sota

Leppoisaa luettavaa sodasta. Niin voi sanoa heinäveteläisen Martti Issakaisen (s. 1943) romaanista, ja jopa sen, että sen seurassa viihtyi. Lukijana istun ikään kuin Urmas-nuorukaisen kanssa vanhan, kiltin Liinukka-hevosen kyytiläisenä: ei meillä tässä mitään hoppua, vaikka sotatantereilla kopsuttelemme. Välillä rahtaamme hiekkaa ajourille, välillä... Lue koko vinkki »
Iso vihko

Ágota Kristóf: Iso vihko

Tämä oli taas näitä tapauksia: näin Ison vihkon kirjakaupassa ja kiinnostuin takakansitekstistä (”Mitään tällaista et ole ennen lukenut” on aika kova lupaus). Laitoin kirjan varaukseen ja kas, kirjastosta tuli ihan erinäköinen kirja. Tänä vuonna uudelleen julkaistu kirja onkin ilmestynyt suomeksi jo tuoreeltaan: Tammi julkaisi alunperin vuonna 1986... Lue koko vinkki »
Aikuisuus

Tove Ditlevsen: Aikuisuus

Tove Ditlevsenin omaelämäkerrallisen Kööpenhamina-trilogian kolmannessa osassa Ditlevsen on mennyt käytännöllisistä syistä naimisiin itseään 30 vuotta vanhemman Viggo F. Møllerin kanssa edistääkseen kirjailijanuraansa. Esikoisromaani Lapselle on tehty pahaa ilmestyykin, mutta muuten eteneminen ei ole aivan yksinkertaista. Avioliitto Møllerin ka... Lue koko vinkki »
Pimeät kuut

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut

On vuosi 1947, ja jälleenrakennusaika on päässyt vauhtiin jossain Koillismaalla, itärajan tuntumassa. Elna Suorajärvi, 60-vuotias kansakoulun opettajatar, palkataan vuodeksi syrjäiseen alakansakouluun. Varsinaista koulurakennusta ei vielä ole, jonkinlainen homeinen parakki vain, jonka toiseen päätyyn Elnan pitäisi asettua asumaan. Tietäkään ei koul... Lue koko vinkki »
Toiveiden ja huokausten talot

Anne-Mari Lemmetyinen: Toiveiden ja huokausten talot

"Selviäisikö mieheni sodasta hengissä? Ajattelin lapsiani, mietin millaista hätää ja pelkoa he joutuisivat kokemaan. Lapset eivät olleet sylissäni, minun suojeluksessani, Alpo pieni, Martta ja Juhani. Sairaalan ulkopuolella tapahtui asioita, joita en itse nähnyt, ja olin täysin radion ja lehtien varassa kuten muutkin täällä." Toiveiden ja huokau... Lue koko vinkki »