Syyskuu 1940. Lontoo on kärsinyt pommituksista jo lähes kuukauden ja jälleen kerran yö tuo mukanaan lisää tuhoa. Custom Housessa huolestuneet asukkaat suuntaavat lähimpään pommisuojaan, kun varoitussireeni ulvoo.
Väestönsuojia ei ole riittävästi, ja hallitus onkin ennen sotaa ilmoittanut, että paikallisviranomaisten pitää kustantaa pommisuojien rakentaminen ja ilmavalvojien koulutus. Paikalliset päättäjät eivät kuitenkaan ole pitäneet kiirettä, ja nyt kun väestönsuojille olisi tarvetta, niitä ei ole tarpeeksi kaikille, tai ne ovat heikkolaatuisia, kuten rikoskomisario John Jago toteaa.
Kun sota alkoi, kaupunki asensi ilmaiseksi Anderson-suojiksi nimettyjä väestönsuojia. Herra Hunter ei ollut sellaista kuitenkaan pyytänyt, mutta tuli myöhemmin katumapäälle. Hänen mielestään hänen vaimonsa ei voi ilmahälytyksen tullessa juosta aina naapurin suojaan. Kun rikoskonstaapeli Cradock selvittää Hunterin tekemää viiden punnan petosilmoitusta, hän käy keskustelemassa Hunterin kanssa.
Ettekö saanut sellaista, kun kaupunki asensi niitä viime vuonna ilmaiseksi?
Hunter katsoi Cradockia tyrmistyneenä. – Ne olivat köyhiä varten, hyvä mies. Olen ehkä eläkkeellä, mutta näytänkö siltä, että tuloni olisivat alle kaksisataaviisikymmentä puntaa vuodessa? Ei, syy siihen, etten hankkinut sellaista, oli se, etten halunnut sitä silloin.
Kun suojia ei ollut enää kaupungilta saatavissa, Hunter tilasi sellaisen irlantilaiselta myyntimieheltä, joka vaati tilauksesta viiden punnan ennakkomaksun. Hunter maksoi, suoja jäi saamatta, ja Hunter valitti asiasta ystävälleen ylikomisario Soperille. Soper määrää ”parhaan miehensä” tutkimaan tapausta. Saadessaan käskyn Soperilta, Jago toteaa, että hänellä on suurempikin juttu tutkittavana, ja siirtää tehtävän avustajalleen.
Yleisestä Anderson-suojasta on löytynyt aamulla nuori mieshenkilö kuolleena. Rikoskomisario John Jago lähtee tutkimaan tapausta. Ruumiin on löytänyt 13-vuotias Jimmy Draper, joka on ollut keräämässä pommitusten jälkeistä metalliromua.
Selviää, että murhattu on hätäkoulun opettaja Paul Ramsey, joka oli pasifisti. Se tuntuu olevan kirosana hänen esimiehelleen, veljelleen ja useille muillekin hänet tunteneille. Kierrellessään kuulustelemassa murhatun tuttavia Jagolle selviää myös, että syy murhaan ei välttämättä liity Ramseyn vakaumukseen, vaan pikemminkin hänen rehellisyyteensä.
Ramseyn veljellä on rakennusalan yritys, joka on saanut kaupungilta toimeksiantoja rakentaa Anderson-suojia. Mutta jokin mättää niiden laskutuksessa, ja sitä Paul Ramsey oli alkanut selvitellä. Ja menetti henkensä.
Kirjailija Mike Hollow on tutkinut Lontoon historiaan liittyviä asiakirjoja, ja kirjoittanut tarinan, joka perustuu aitoon tapaukseen. ”Toukokuussa 1940 Old Baileyn oikeudenkäynnissä oli syytteessä toimitusjohtaja, jonka yhtiö oli rakentamassa pommisuojia. Hänet todettiin syylliseksi paikallisvaltuustoon kohdistuneesta huijauksesta ja petoksesta…” Niin yrittäjät kuin päättäjätkin osasivat hoitaa asiansa niin, että hyötyivät myös itse sodan kauhujen keskellä. Myös pikkurikolliset kävivät ryöstelemässä pommitettuja taloja heti, kun pommitukset olivat ohi, eivätkä siivouspartiot tai valvonta olleet vielä ehtineet suojata tuhottuja koteja tai liikeyrityksiä.
Custom Housen murhassa rikoskomisario Jago ja rikoskonstaapeli Cradock kiertelevät ympäri Lontoota kuulustelemassa ihmisiä. Samalla Jago jakaa kokemuksensa kautta saamaansa tietoa avustaja Cradockille. Tarinassa ei ole turhia henkilöitä, ja tutkinta etenee keskusteluilla hitaasti ja varmasti kohti rikollisten kiinni jäämistä. Eivätkä rikolliset ole myöskään vain rikollisia, vaan ihan tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät selviytyä sodan melskeissä.
Kaiken sekasorron keskellä eletään myös tavallista arkea. Cradock pääsee ensimmäisille treffeilleen, ja kyselee muilta neuvoja, kuinka menetellä. Rikoskomisario Jago puolestaan rohkaistuu vihdoin kysymään amerikkalaiselta sotakirjeenvaihtaja Dorothyltä, josko tämä haluaisi olla vähän enemmänkin kuin ystävä.
Suosittelen lukemaan tämän rauhallisesti etenevän historiallisen ja inhimillisen rikostarinan. Custom Housen murha on neljäs suomennettu historiallisen Blitz-sarjan kirja. Seuraavana on elokuussa 2026 ilmestyvä Stratfordin murha.