Cormac McCarthy: Tasangon kaupungit

Tasangon kaupungit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tasangon kaupungit on Cormac McCarthyn Rajatrilogian päätösosa. Se tuo Kaikki kauniit hevoset -kirjan päähenkilön John Gradyn ja Matka toiseen maailmaan -romaanista tutun Billy Parhamin yhteen. Miehet työskentelevät nyt molemmat karjapaimenina karjatilalla New Mexicossa, lähellä Meksikon rajaa.

Eräällä retkellä rajakaupunki Ciudad Juárezin bordelleihin John Grady näkee tytön, johon rakastuu ensi silmäyksellä. Tyttöä ei kuitenkaan näy enää samassa bordellissa, mutta Grady selvittää, mihin tämä on kadonnut ja seuraa perässä. John Grady on toivottoman rakastunut: hän haluaa mennä tytön kanssa naimisiin ja tuoda hänet Yhdysvaltoihin, vaikka tyttö on prostituoitu.

Kuten arvata saattaa, tällainen rakkaussuhde ei ole aivan läpihuutojuttu. Tämän juonen sivussa kuvataan karjapaimenten elämää. Rajaseuduilla elämä on ankaraa ja niukkaa ja karjatilan päällä häilyy uhka: armeija saattaa pakkolunastaa maat.

Tasangon kaupungit on hieno kuvaus rajaseutujen miesten elämästä. Se on McCarthyn tapaan vähäeleisesti kirjoitettu, välittämättä oikeinkirjoituksen muodollisuuksista. Kaijamari Sivillin suomennos toimii. On hienoa, että koko Rajatrilogia on nyt saatu suomeksi; olikin vähän kummallinen ratkaisu, kun sarjasta suomennettiin alunperin vain keskimmäinen osa. Toivottavasti McCarthy-suomennoksia saataisiin vielä lisää.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...