Kuubalainen tytär

Soraya Lane: Kuubalainen tytär

Ei vähempää kuin Anna Karenina ja hänen kohtalonsa käväisee mielessä tämän uusiseelantilaisen Soraya Lanen Kuubalainen tytär -romaanin jälkikaikuna ja -makuna. Vaikuttava, vaikkakin huomattavasti kevyimmin vedoin vedetty Tolstoihin verrattuna. Mutta kuitenkin. Tunnetta riittää enemmän kuin viisautta. Rakkauden voima tässäkin on tuhoava. Sitä kohti,... Lue koko vinkki »
Elolliset

Iida Turpeinen: Elolliset

Tätä kirjaa en pystynyt päästämään käsistäni ennen viimeistä lausetta. Kirja vangitsee, saa ihastumaan, vihastumaan, tuntemaan, ajattelemaan, pohtimaan, hyvällä tavalla hengästymään… Tämä on Kirja!  Iida Turpeinen voitti lyhytproosateksteillään J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2014, nyt hän valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirja... Lue koko vinkki »
Contrapaso : The Children of Others

Teresa Valero: Contrapaso : The Children of Others

Francisco Franco toimi Espanjan diktaattorina vuosina 1939–1975. Näiden 36 vuoden ajan hän johti väkivaltaista äärioikeistolaista falangistihallitusta, jonka jättämiä haavoja Espanjassa on paikkailtu aina näihin päiviin asti. Myös espanjalaisten sarjakuvantekijöiden teoksissa tämä historian painolasti näkyy voimakkaasti, ja tähän kas... Lue koko vinkki »
Messikallesta kapteeniin

Ulla-Maija Sievinen: Messikallesta kapteeniin

Messikallesta kapteeniin kertoo suomalaisten merimiesten tarinoita laivoilta ja satamista 1950-60-luvuilta. Tarinat ovat äärimmäisen kiehtovia, koska merimiehen ammatti tätä lukijaa kiinnosti ja sitten vielä se historia. Miten sitä ennen toimittiin, kuinka tosi nuorena poikana pääsikin jo lähtemään "merille". Itseäni ala kiinnosti nuorena n... Lue koko vinkki »
Annie John

Jamaica Kincaid: Annie John

Annie John on uusintapainos: kirja ilmestyi alunperin vuonna 1985 ja seuraavana vuonna Sinikka Buckley suomensi sen ja Kirjayhtymä julkaisi sen nimellä Katoava paratiisi. Nyt S&S on palannut Jamaica Kincaidin tuotannon pariin ja suomennos Kincaidin toisesta romaanista Lucy on saanut seurakseen uuden painoksen tästä Kincaidin esikoisteoksesta al... Lue koko vinkki »
Kunniallinen vetäytyminen

Éric Vuillard: Kunniallinen vetäytyminen

Ennen paremmin tunnettua amerikkalaisten käymää Vietnamin sotaa Vietnamin, Laosin ja Kambodžan aluetta miehittivät ranskalaiset. Indokiinan sotana tunnettu konflikti johti näiden maiden itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Heti toisen maailmansodan jälkeen alkaneen sodan hoito ei ollut kunniaksi Ranskalle. Vuosina 1946–1954 Ranska menetti vähitel... Lue koko vinkki »
Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »
Vuorten laulu

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Vietnamin historia on monille suomalaisille tuttua lähinnä amerikkalaisista Vietnamin sodan kuvauksista. Vietnamilaista näkökulmaa maan historiaan on ollut tarjolla vähemmän, huomattavimpana poikkeuksena Kim Thúyn kauniin runolliset kirjat. Nyt uutta näkökulmaa antaa Nguyễn Phan Quế Mai, jonka romaani Vuorten laulu kuvaa yhden vietnamilaissuvun ... Lue koko vinkki »
Aikuisuus

Tove Ditlevsen: Aikuisuus

Tove Ditlevsenin omaelämäkerrallisen Kööpenhamina-trilogian kolmannessa osassa Ditlevsen on mennyt käytännöllisistä syistä naimisiin itseään 30 vuotta vanhemman Viggo F. Møllerin kanssa edistääkseen kirjailijanuraansa. Esikoisromaani Lapselle on tehty pahaa ilmestyykin, mutta muuten eteneminen ei ole aivan yksinkertaista. Avioliitto Møllerin ka... Lue koko vinkki »
Hyvän naisen rakkaus

Alice Munro: Hyvän naisen rakkaus

Törmäsin hauskaan artikkeliin. Eve Asherin ”How To Tell If You Are in an Alice Munro Story” luettelee paljon osuvia tuntomerkkejä, joista voi tunnistaa elävänsä Alice Munron novellissa. Ne kiteyttävät jotain hyvin munrolaista: Murhaat aviomiehesi. Vuosikymmeniä myöhemmin tajuat, ettei sillä ollut oikeastaan väliä. Tylyimmillään tätä Kanadan... Lue koko vinkki »
Kielletty päiväkirja

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Valeria on nelikymppinen perheenäiti 1950-luvun Roomassa. Eräänä päivänä hän huomaa tupakkakaupassa mustan kiiltäväkantisen vihon, ja hetken mieli­johteesta haluaa ostaa sen. Vaivautunut myyjä selittää sen olevan kiellettyä tavaraa, koska hänen kaupassaan ei saisi myydä muuta kuin tupakkaa, mutta Valeria saa sen lopulta ostetuksi. Niin vihosta t... Lue koko vinkki »
Lontoon tyttö

Susanna Alakoski: Lontoon tyttö

Susanna Alakoski aloitti neliosaiseksi tarkoitetun omista sukujuuristaan kertovan sarjansa Pumpulienkeli-romaanilla (2021); se kuvasi maalta tulleen nuoren Hildan elämänvaiheita hänen jouduttuaan olosuhteiden pakosta lähtemään kotoaan Vaasaan puuvillatehtaan työläiseksi. Nyt keskiössä ovat Hildan lisäksi hänen aikuiset lapsensa Jonni ja Greta, jois... Lue koko vinkki »
The Waiting

Keum Suk Gendry-Kim: The Waiting

Keum Suk Gendry-Kimin edellinen sarjakuva Grass käsitteli korealaisten lohtunaisten karua kohtaloa toisen maailmansodan aikaan. Myös The Waiting käsittelee historiallista traumaa, mutta tällä kertaa aiheena on Korean sota ja ne lukemattomat perheet, jotka joutuivat eri puolille rajaa, pystymättä enää koskaan näkemään toisiaan. Miltä tuntuu joutu... Lue koko vinkki »
Hollantilainen talo

Ann Patchett: Hollantilainen talo

Amerikkalainen Ann Patchett on pitkän linjan kirjailija, jonka esikoisromaani The Patron Saint of Liars ilmestyi jo 1992. Patchettin aikaisempaa tuotantoa ei ole suomennettu; tämä uusin romaani vuodelta 2019 on ensimmäinen suomennos. Minun luettavakseni se osui vähän sattumalta. Kustantamon kuvastosta se oli mennyt ohi, mutta törmäsin kirjaan sattu... Lue koko vinkki »
Tervetuloa ikävä

Françoise Sagan: Tervetuloa, ikävä

Cécile on 17-vuotias tyttö, joka elää isänsä kanssa sangen huoletonta ja dekadenttiä elämää. Rahaa tuntuu riittävän ja isän rakastajattaret vaihtuvat melko tiuhaan. Cécile ja Raymond-isä lähtevät kesäksi huvilalle Rivieralle, ja isä ottaa tuoreimman rakastajattarensa Elsan mukaan. Cécile itse ihastuu itseään vanhempaan Cyriliin ja löytää oman herää... Lue koko vinkki »
Blacksad : They All Fall down

Juan Díaz Canales ja Juanjo Guarnido: Blacksad : They All Fall down 1 & 2

Odottavan aika on ollut pitkä. Blacksadin viimeisin osa, hieman heikkotasoinen Amarillo ilmestyi 2013 ja sen jälkeen onkin saanut ihmetellä jatkuuko sarja enää ensinnäkään. Nähtävästi Corto Maltesen toinen tuleminen on viime vuosina työllistänyt kiireisen Juan Díaz Canalesin helmoihinsa. Nyt on kuitenkin herkkua luvassa sillä They All Fall Down ... Lue koko vinkki »
Kyllikki Saari

Teemu Keskisarja: Kyllikki Saari : mysteerin ihmisten historia

Kyllikki Saari -kirjan etulieve kertoo, että teoksen kirjoittaja, viisikymppinen Teemu Keskisarja, on ehtinyt jo Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentiksi ja on teoksissaan käsitellyt muun muassa ”seksuaalirikoksia, Mannerheimia, Aleksis Kiveä, talvisotaa, metsäteollisuutta, Viipuria, suomalaisuusliikettä ja sarjamurhaajia.” Aikamoisen laaja ska... Lue koko vinkki »