Patricia Highsmith: Lahjakas herra Ripley

Lahjakas herra Ripley

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lahjakas herra Ripley on Patricia Highsmithin jännäri 1950-luvun puolivälistä. Sitä on filmatisoitu useampaankin kertaan, mutta monille lienee tuttu Anthony Minghellan vuoden 1999 elokuva, jossa Ripleyn roolissa on Matt Damon. Nyt tarina on taas uudessa nosteessa, kiitos Netflixin Ripley-minisarjan, jossa pääroolia esittää Andrew Scott.

Vähän heikolla saatavuudella kirjastoissakin ollut romaani on taas tarjolla uusin Netflix-sarjan mukaisin kansin. Suomennos on Jorma-Veikko Sappisen alkuperäinen ensijulkaisusta 1980-luvun puolivälistä, mutta Sappinen on tarkastanut sen vuonna 2020.

1950-luvulle sijoittuvassa tarinassa Tom Ripley on tyhjäntoimittaja ja pikkurikollinen New Yorkissa. Häntä lähestyy laivanrakentaja Herbert Greenleaf, jonka poika Dickie luuhaa joutilaana Italiassa. Poika pitäisi saada kotiin hoitamaan perheyrityksen bisneksiä. Tom ei varsinaisesti tunne Dickietä, on sentään joskus tämän tavannut, mutta jos Tom jotain osaa, niin olla ihmisille mieliksi. Niinpä Greenleafit luottavat häneen ja maksavat Tomille matkan Italiaan.

Italiassa Tom kohtaa Dickien ja tämän ystävän Margen pienestä Mongibellon rantakaupungissa Napolin lähistöllä. Tom ihastelee Dickien ylellistä elämäntapaa. Olisipa hänelläkin Dickien vauraus, tyylikkyys ja elämä. Ehkä hänellä voisikin olla… onhan Tomilla kokemusta pienistä petoksista ja huijauksista. Miksei sitten vähän isommastakin?

Sen enempää juonta paljastamatta seuraa jännittäviä hetkiä, kun kieltämättä varsin lahjakkaaksi osoittautuva Tom alkaa juonitella tavoitellakseen itselleen parempaa elämää. Se ei vain ole ihan helppoa, etenkin siinä kohtaa, kun italialaiset poliisit käyvät turhan uteliaiksi.

1950-luvun lopun Italia luo tarinalle hienot puitteet. Tarina on julkaisuaikanaan sijoittunut nykyaikaan; nyt se on hurmaava ajankuva menneestä maailmasta, jossa ihmisten tavoittaminen ja seuraaminen oli vähän vaikeampaa ja monessa kohtaa asioihin suhtauduttiin välinpitämättömämmin. Patricia Highsmithin tarinankerronta on kuitenkin edelleen tehokasta. 

Tuoretta Netflix-sarjaa voi myös suositella lämpimästi: se on sopivasti uskollinen alkuteokselle, mutta tiivistää sitä sopivasti ja italialaisten maisemien kauneus välittyy sen huikean hienosta mustavalkokuvauksesta upeasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...