Lahjakas herra Ripley

Patricia Highsmith: Lahjakas herra Ripley

Lahjakas herra Ripley on Patricia Highsmithin jännäri 1950-luvun puolivälistä. Sitä on filmatisoitu useampaankin kertaan, mutta monille lienee tuttu Anthony Minghellan vuoden 1999 elokuva, jossa Ripleyn roolissa on Matt Damon. Nyt tarina on taas uudessa nosteessa, kiitos Netflixin Ripley-minisarjan, jossa pääroolia esittää Andrew Scott. Vähän he... Lue koko vinkki »
Marijan rakkaus

Joel Haahtela: Marijan rakkaus

Me synnyimme mielikuviemme myötä, ne olivat kirous ja lahja, ne tekivät meistä sen mitä olimme. Joel Haahtelan 15. romaanissa Marijan rakkaus päähenkilö matkustaa Helsingistä Italian Triesteen, jonka hän tietää olleen ihailemansa kirjailija Claudio Magris’n kotikaupunki. Siellä San Marco -kahvilassa Magris kirjoitti teoksiaan. Triestessä olivat... Lue koko vinkki »
Nimeni on Oliva Denaro

Viola Ardone: Nimeni on Oliva Denaro

Korjaava avioliitto? Mitä sellainen oikein on? Mitä se korjaa? Tällainen termi tuli itselleni Oliva Denaron tarinan myötä tutuksi. Ja sehän tarkoittaa jotain aivan kamalaa: jouduttuaan raiskatuksi nainen voi avioitua pahantekijänsä kanssa, jolloin hän välttää yleisen häpeän, ja samalla raiskaajakin saattaa pitää kunniansa. Näin siis Sisiliassa 1960... Lue koko vinkki »
Sisilialainen puolustus

Vera Vala: Sisilialainen puolustus

Italiaan vakituisesti asumaan muuttaneen suomalaisen kirjailijan Vera Valan dekkarit ovat tähän mennessä aina sijoittuneet Italiaan eikä hänen uusin teoksensa, Salla Kotka -dekkarisarjan toinen osa Sisilialainen puolustus, ole poikkeus. Sisilialainen puolustus viittaa shakkiin ja ainakin 1500-luvulta alkaen tunnettuun avaussiirtoon, joka edelleen o... Lue koko vinkki »
Rottien saari

Jo Nesbø: Rottien saari

Jo Nesbø on maailman tunnetuimpia jännityskirjailijoita, ja mitä synkeisiin dekkarisarjoihin tulee, on hänen Harry Hole -sarjansa vallankin alkupäänsä osalta lajityypin peruskirjastoa. Rottien saaressa norjalaiskirjailija kääntää katseensa lyhyempiin rikoskertomuksiin. Kirjan viisi tarinaa vie lukijan matkalle johonkin mahdolliseen tulevaisuuteen, ... Lue koko vinkki »
Kylässä Italiassa

Heli Pekkarinen: Kylässä Italiassa

Italia on viehättävä, koska se tarjoaa niin monelle jotain. Yhtäältä vierailu Italiaan voi keskittyä rantaan tai ruokaan ja toisaalta tarjolla on Rooman sadat kirkot ja uskonnolliset taideaarteet tai esimerkiksi ne lukuisat pienet ja idylliset kylät, joita Italiassa on käytännössä jokaisen vähänkään korkeamman kukkulan laella. Tietokirjailija ja It... Lue koko vinkki »
Ylioppilaskoti

Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti

Olen lukenut tämän kirjan joskus hyvin nuorena, koska se Alba de Céspedesin Kielletyn päiväkirjan lailla asusti lapsuudenkotini melko suppeassa kirjahyllyssä. Lukukokemuksesta ei ole kuitenkaan jäänyt oikeastaan mitään muistoa, se on sulautunut tuohon aikaan ahmimieni kirjojen vuolaaseen virtaan. Aloitin siis Ylioppilaskotiin tutustumisen ihan noll... Lue koko vinkki »
Kuin ruo'ot tuulessa

Grazia Deledda: Kuin ruo’ot tuulessa

Italialainen Grazia Deledda (1871–1936) tuli suomalaisille lukijoille tutuksi 1920-luvulla, kun Jalmari Hahl suomensi kuusi Deleddan teosta vuosina 1928–1929. Suomennospuuska oli seurausta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, jonka Deledda voitti vuonna 1926, toisena palkittuna naisena. Deleddan suosituin teos Canne al vento (1913) jäi Hahlilta kuitenk... Lue koko vinkki »
Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita

Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita

Reppureissaaja Jari Järvelä lähti ensimmäisen kerran Eurooppaan interrailille 17-vuotiaana, ja sattuma johdatti hänet heti Pamplonan kuuluisaa härkäjuoksua ihmettelemään. Hänelle maailma on siitä alkaen ollut lapsuuden Kouvolaa tai nykyistä kotikaupunkiaan Kotkaa suurempi, ja puolisonsa Kirsin kanssa hän on onnistunut tartuttamaan matkakärpäsen myö... Lue koko vinkki »
Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Fantasma

Tanja Tiekso: Fantasma

Tanja Tiekson esseeteos Fantasma tutkailee ihmisen ja luonnon suhdetta eurooppalaisen humanismin marginaaleissa. Tiekso on taiteentutkija, joka matkailee luontevasti pitkin ja poikin Eurooppaa tutkien ja perehtyen. Annetaan Tiekson kertoa itse, mitä hän on tutkinut: Jäljitin lajien välisten kytkösten historiaa. Etsin ihmisen kasvi- ja eläin­suht... Lue koko vinkki »
Kielletty päiväkirja

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Valeria on nelikymppinen perheenäiti 1950-luvun Roomassa. Eräänä päivänä hän huomaa tupakkakaupassa mustan kiiltäväkantisen vihon, ja hetken mieli­johteesta haluaa ostaa sen. Vaivautunut myyjä selittää sen olevan kiellettyä tavaraa, koska hänen kaupassaan ei saisi myydä muuta kuin tupakkaa, mutta Valeria saa sen lopulta ostetuksi. Niin vihosta t... Lue koko vinkki »
Bourdainin matkassa

Tom Vitale: Bourdainin matkassa : Ystäväni, pomoni ja sankarini Tony

"No, Tony, olisiko sinulla jotain sanottavaa tästä junamatkasta?"  "Mieluummin pakenisin piikkipeniksellä varustettua vesipuhvelia riisipellolla." Anthony Bourdain oli sanavalmis kokki ja matkailuohjelmien juontaja, joka teki itsemurhan vuonna 2018. Tom Vitale oli Bourdainin juontamien ohjelmien ohjaaja ja tuottaja. Hän oli lisäksi Bourd... Lue koko vinkki »
Maailman vaarallisin rikollisjärjestö Ndrangheta

Anton Monti: Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ‘Ndrangheta

”Tämä kirja kertoo ihmisistä, jotka syyllistyvät hirvittäviin rikoksiin. He rikkovat lakia, koska heidän moraalinsa, kunniansa ja jopa heidän uskonnollinen vakaumuksensa velvoittavat toimimaan niin. Nämä ihmiset rikkovat vallitsevia lakeja ikiaikaisen yhteisöllisen koodistonsa nimissä”.  Näin aloittaa suomalais-italialainen tietokirjailija ... Lue koko vinkki »
Jopa taivas on meidän

Paolo Giordano: Jopa taivas on meidän

Maailmassa julkaistaan vuosittain tuhansia kirjoja ja vain murto-osa niistä eksyy lukulistoillemme, omiin kirjahyllyihimme ja vaikuttaa jollakin tavalla arkeemme. Minulle Jopa taivas on meidän on tänä kesänä yksi näistä harvoista kirjoista. Paolo Giordanon teos onnistuu olemaan yhtä aikaa herkkä ja raskas lukukokemus ihmisten välisistä suhteist... Lue koko vinkki »
Kehrä

Saila Susiluoto: Kehrä

Saila Susiluodon palkittu runous on minulle tyystin vierasta, tämä ensimmäinen proosateos on minun ensimmäinen kosketukseni Susiluodon tuotantoon, sattumalta kirjastosta käteen tarttunut. Onko tämä nyt romaani, ehkä ennemminkin esseistinen matkapäiväkirja, yhtä kaikki kirjan perusrunkona on se, miten runoilija matkustaa Italian Mazzanoon residenssi... Lue koko vinkki »
Paljastus

Domenico Starnone: Paljastus

Domenico Starnonen Paljastus sekä sitä edeltävät suomennokset Solmut (2018) ja Kepponen (2019) ovat kaikki olleet pieniä helmiä – pieniä kooltaan, mutta suuria arvoltaan. Lyhyesti luonnehdittuna Solmut oli eräänlainen psykologinen jännityskertomus ja Kepponen piti sisällään vallan paljon huumoria. Mutta Paljastus on taas aivan erilainen. Se on t... Lue koko vinkki »