Jo Nesbø: Rottien saari

Rottien saari

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jo Nesbø on maailman tunnetuimpia jännityskirjailijoita, ja mitä synkeisiin dekkarisarjoihin tulee, on hänen Harry Hole -sarjansa vallankin alkupäänsä osalta lajityypin peruskirjastoa. Rottien saaressa norjalaiskirjailija kääntää katseensa lyhyempiin rikoskertomuksiin. Kirjan viisi tarinaa vie lukijan matkalle johonkin mahdolliseen tulevaisuuteen, suunnilleen nykyhetkeen tai joitakin vuosikymmeniä tulevaisuuteen. Ajat muuttuvat, ihmisten pahuus säilyy.

Kokoelman nimikertomuksessa ollaan jonkinlaisessa maailmansodan jälkeisessä Mad Max -maailmassa, jossa jengit hallitsevat vahvimman oikeudella Los Angelesin (tai jonkin sitä muistuttavan) kaupungin katuja. Graafinen väkivalta jättää alleen aika ovelan juonirakennelman, jota on kuitenkin paikoin epäselvien aikatasojen vuoksi hivenen raskas seurata.

Kirjan toinen tarina Makulaattori pysyy kasassa paremmin. Siinä tiedemies onnistuu löytämään ikuisen nuoruuden lähteen, mutta huomaa keksintönsä vaarallisuuden. Onneksi on olemassa keino hänen kaikkien muistikuviensa tuhoamiseksi, mutta ehtiikö hän ajoissa…

Kahden ystävyksen dramaattisesta matkasta Baskimaalle kertova Kaskaat voisi olla Rottien saaren paras kertomus, mutta (jopa tähän lajityyppiin) epäuskottava loppuratkaisu vähän laimentaa tehoa. Niinpä omaksi ykkössuosikikseni nousee uhkapelaavan raikulipojan ja hänen isänsä kohtaamista botswanalaisella käärmefarmilla kuvaava Seerumi. Kokoelman lyhimmän kertomuksen juoni on tiivis ja yllättävä.

Viimeisenä matkataan palkkamurhaajien välienselvittelyyn Italiaan. Musta hevonen ammentaa kaiken muun ohella myös shakkimaailmasta, mikä ei ole tähän tarinaan ollenkaan hullumpi tulokulma. Myös tämä viimeinen kertomus jää vahvasti plussan puolelle.

Ei siis ihan ongelmaton, mutta kuitenkin sen verran viihdyttävä paketti Jo Nesbøn Rottien saari on, että eiköhän sen parissa muutaman illan jännityskirjallisuustarpeitaan voi ihan mukavasti tyydyttää.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...