Anton Monti: Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ‘Ndrangheta

Maailman vaarallisin rikollisjärjestö Ndrangheta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Tämä kirja kertoo ihmisistä, jotka syyllistyvät hirvittäviin rikoksiin. He rikkovat lakia, koska heidän moraalinsa, kunniansa ja jopa heidän uskonnollinen vakaumuksensa velvoittavat toimimaan niin. Nämä ihmiset rikkovat vallitsevia lakeja ikiaikaisen yhteisöllisen koodistonsa nimissä”. 

Näin aloittaa suomalais-italialainen tietokirjailija Anton Monti kirjansa Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta. ’Ndrangheta pitää kotinaan Italian Calabriaa. Suuri osa paikallisista ei pidä järjestön jäseniä rikollisina vaan arvostettuina kunnian miehinä, joiden apuun he turvautuvat eri tilanteissa. Calabrialaisten mielestä Italian valtio on unohtanut heidät, hoitanut huonosti heidän asioitaan. Apuun on tullut ’Ndrangheta tekemällä hyviä yleishyödyllisiä hankkeita, rakentamalla esimerkiksi teitä ja siltoja. On suorastaan hämmentävää lukea, miten monipuolista toimintaa tämä rikollisjärjestö harjoittaa. Siitä on tullut rakenteellinen osa calabrialaista yhteiskuntaa, valtio valtiossa.

Calabriasta järjestö on levinnyt muuallekin Italiaan, Italian pohjoisosiin, Rooman kaduille ja sen vallan kabinetteihin. Ja myös muualle Eurooppaan, jopa ympäri maailmaa muun muassa Australiaan, Meksikoon, Kolumbiaan ja Yhdysvaltoihin. 

Toimintaansa järjestö rahoittaa monin eri tavoin, huumekauppa niistä tärkein. 

Aikaisemmin huumekaupan pääosaa näytteli heroiini. ’Ndrangheta ymmärsi, että huumeiden käyttötavat muuttuvat ja kannattaa vaihtaa kokaiiniin. Suurin asiakaskunta eivät enää ole narkomaanit, vaan tavalliset työtä tekevät ja varakkaat ihmiset, jotka haluavat bilettää kokaiinin avulla. Kokaiini on tänä päivänä ehdottomasti järjestön tärkein tulonlähde. Euroopan kokaiinikaupasta ’Ndranghetan arvioidaan hoitavan noin 80 prosenttia.

Huumetuottojen kasvot pestään laillisissa yrityksissä ja sijoituskohteissa ympäri maailmaa.

’Ndranghetalla on yhteyksiä Sisilian Cosa Nostraan ja Napolin Camorra-mafia-järjestöön. ’Ndrangheta on selvästi suurin näistä kolmesta.

Sieppaukset ja suojelurahat toimivat niinikään tulonlähteinä. Tärkeitä ihmisiä siepataan ja uhataan tappaa, ellei lunnaita makseta. Lunnasvaatimukset ovat olleet jättisuuria. 

Suojelurahat on muistakin mafiajärjestöistä tuttu toiminnan rahoitustapa. Suojelurahan maksaminen antaa yrittäjälle turvaa ja takaa liiketoiminnan jatkuvuuden. Kaikkea suojelua ei pyydetä suoraan euroina, vaan se naamioidaan lailliseksi ylihinnoitellun työn kautta tai konsulttipalkkioina. ’Ndranghetalle suojelurahoista on kahtalaista hyötyä. Rahallisen hyödyn on arvioitu olevan vähintään yhdeksän miljardia euroa vuodessa. Toinen ja arvokkaampi hyöty on, että suojelutoimintansa kautta ’Ndrangheta pystyy harjoittamaan tehokasta alueellista kontrollia.

Yhteiskunnan kukkarolla käyminen on yksi rahoituskeino. ’Ndrangheta on ymmärtänyt julkisten rahavirtojen ja politiikan merkityksen. Se on onnistunut sijoittumaan niihin solmukohtiin, joissa rahavirtoja – niin Italian valtion kuin EU:n hallitaan ja rahaa jaetaan. Se osallistuu kilpailutuksiin, toteuttaa voittamansa urakan puutteellisesti tai ei ollenkaan ja ottaa urakasta säästyneet rahat itselleen. Kriisiajat heikentävät valtion taloutta, mutta järjestön asemaa ne ovat aina vahvistaneet. Pandemiasulun aikana järjestö on rahoittanut yritysten toimintaa ja auttanut hädässä olevia ihmisiä lahjoituksin – ja kasvattanut valtaansa.

Kirjaa varten Anton Monti teki valtavan määrän huolellista taustatyötä, hän kävi mm. Calabriassa tutustumassa järjestön juuriin. Kirja kertoo rikollisjärjestöstä, mutta rikoskirja se ei ole. Vaikka järjestö tappaa ihmisiä ja mafiasodissa kuolee uskomaton määrä ihmisiä, väkivallalla Monti ei mässäile. Hän etsii syitä järjestön synnylle, yrittää löytää rakenteellisia syitä, miksi Calabrian mafia on niin vahva kuin se on, miksi rikollisjärjestö menestyy ja laajenee edelleen. Calabrian karttaa jäin kirjassa kaipaamaan, nyt Calabrian pikkukaupunkien sijainnit piti käydä katsomassa karttapalveluissa. 

Kirja on helppolukuinen, kiinnostavasti ja hyvällä kielellä kirjoitettu. 

Suosittelen!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...