Mario Puzo: Kummisetä

Osta kirja itsellesi

Kummisetä on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista elokuvista. Muutaman vuoden elokuvaa aikaisemmin ilmestynyt kirja on sekin menestys, joka viihtyi Yhdysvaltojen myydyimpien kirjojen listan kärjessä yli vuoden.

Kirja kertoo Corleonen suvun tarinan, alkaen siitä miten Vito Corleone joutui pakenemaan verikostoa Sisiliasta Yhdysvaltoihin. Vitosta tulee italialaisyhteisön luottomies ja ennen pitkää don, arvostettu mafiapäällikkö. Corleonen perhe saa vaikutusvaltaa ja kasvaa yhdeksi New Yorkin vaikutusvaltaisimmista mafiaperheistä.

Kirjan varsinainen juoni sijoittuu noin kymmenen vuoden jaksolle toisen maailmansodan jälkeen. Corleonen perheelle tarjoutuu tilaisuus päästä käsiksi kasvavaan huumekauppaan. Vanhanaikainen don kieltäytyy, mutta nuorempi polvi osoittaa kiinnostusta. Don Corleone joutuu murhayrityksen kohteeksi ja alkaa alamaailman välienselvittely, jossa ruumiita tulee ja uskollisuus on koetuksella. Myös donin poika Michael, jonka piti pysytellä erossa perheensä rikollisista taipumuksista, ajautuu mukaan alamaailman kuvioihin.

Kirja on mielenkiintoinen ja hyvä siinä missä elokuvakin. Kirja on hieman elokuvaa laajempi, Viton aikaisemmat vaiheet on elokuvissa jätetty toiseen osaan. Paikoitellen Puzo eksyy jaarittelemaan täysin aiheen vierestä ja kirjan tyyli on muutenkin välillä vanhentuneen oloista. Voi se toki suomennoksestakin johtua. Yhtä kaikki, pieni virtaviivaistaminen olisi kirjalle ihan paikallaan. Puutteistaan huolimatta kirja on ansainnut paikkansa mafiakuvausten klassikkona, vaan taitaa elokuva sittenkin näistä kahdesta klassisempi ja paremmin aikaa kestänyt.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...