Mario Puzo: Kummisetä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kummisetä on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista elokuvista. Muutaman vuoden elokuvaa aikaisemmin ilmestynyt kirja on sekin menestys, joka viihtyi Yhdysvaltojen myydyimpien kirjojen listan kärjessä yli vuoden.

Kirja kertoo Corleonen suvun tarinan, alkaen siitä miten Vito Corleone joutui pakenemaan verikostoa Sisiliasta Yhdysvaltoihin. Vitosta tulee italialaisyhteisön luottomies ja ennen pitkää don, arvostettu mafiapäällikkö. Corleonen perhe saa vaikutusvaltaa ja kasvaa yhdeksi New Yorkin vaikutusvaltaisimmista mafiaperheistä.

Kirjan varsinainen juoni sijoittuu noin kymmenen vuoden jaksolle toisen maailmansodan jälkeen. Corleonen perheelle tarjoutuu tilaisuus päästä käsiksi kasvavaan huumekauppaan. Vanhanaikainen don kieltäytyy, mutta nuorempi polvi osoittaa kiinnostusta. Don Corleone joutuu murhayrityksen kohteeksi ja alkaa alamaailman välienselvittely, jossa ruumiita tulee ja uskollisuus on koetuksella. Myös donin poika Michael, jonka piti pysytellä erossa perheensä rikollisista taipumuksista, ajautuu mukaan alamaailman kuvioihin.

Kirja on mielenkiintoinen ja hyvä siinä missä elokuvakin. Kirja on hieman elokuvaa laajempi, Viton aikaisemmat vaiheet on elokuvissa jätetty toiseen osaan. Paikoitellen Puzo eksyy jaarittelemaan täysin aiheen vierestä ja kirjan tyyli on muutenkin välillä vanhentuneen oloista. Voi se toki suomennoksestakin johtua. Yhtä kaikki, pieni virtaviivaistaminen olisi kirjalle ihan paikallaan. Puutteistaan huolimatta kirja on ansainnut paikkansa mafiakuvausten klassikkona, vaan taitaa elokuva sittenkin näistä kahdesta klassisempi ja paremmin aikaa kestänyt.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...