Florian & Griselda

Anu Kaaja ja Lee Lahikainen: Florian & Griselda : Kerrostalosatu

Kun Lastenkirjainstituutin Kirjakori-kokoelman kuvakirjojen joukossa vilahtaa kultakirjaimin kiiltävä Anu Kaajan nimi, mielenkiintoni herää tietysti välittömästi. Anu Kaaja on tuttu aikuisten kirjoistaan, mutta tämä on lastenkirja. Toisena tekiänä on nukketeatteritaiteilja Lee Lahikainen. Kirjassa seikkailuun joutuvat lelunrakentaja Florian ja p... Lue koko vinkki »
Muistin varassa

Julia Korkman: Muistin varassa : Oikeusprosessi ja totuus

On jollain tasolla vaikea hyväksyä ajatusta, että aivomme eivät havaitse ja käsittele todellisuutta kovinkaan täsmällisesti, ja pahimmillaan muistomme saattavat olla täysin keksittyjä. Useinhan aivoja verrataan tietokoneeseen, mutta vertaus on sikäli onneton, että täsmällisen tiedon tallentamisen sijasta aivomme pikemminkin tulkitsee ja luo merkity... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Mehän vaan mennään siitä ohi

Ellen Strömberg: Mehän vaan mennään siitä ohi

Nuoruusvuosien murrosvaiheiden ja ystävyyssuhteiden kuvaukset ovat nuortenkirjallisuuden perusmateriaalia. Tähän aiheeseen on tarttunut suomenruotsalainen kirjailija Ellen Strömberg (s. 1987), joka on kirjoittanut jo muutaman palkintoehdokkuuksia keränneen romaanin. Tämä romaani nappasi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian ehdokkuuden ja Ruo... Lue koko vinkki »
Luuranko

Malin Klingenberg ja Maria Sann: Luuranko

Suomen kirjataiteen komitean raati nosti Luurangon vuoden kauneimpien kirjojen listalle. En ihmettele, sillä onhan tämä heti kannesta alkaen näyttävän näköinen kirja. Kannessa on mustalla taustalla kuvattuna lapsi ja luuranko vastatusten. Luuranko on sillä tavalla anatomisesti täsmällinen, että sillä on lasten kaksi hammasriviä. Kammottavaa, mutta ... Lue koko vinkki »
Pelattu elämä

Aleksandr Manzos: Pelattu elämä : Miten pelit tekivät minusta minut

Vapaa toimittaja ja kirjailija Aleksandr Manzos on monelle aktiiviselle tietokonepelaajalle tuttu laajasta digitaalisia pelejä käsittelevästä kirjallisesta tuotannostaan. Hänen erityisosaamistaan ovat valtavirran ulkopuolelle jääneet digitaaliset pelit ja näitä pelejä Pelattu elämä : Miten pelit tekivät minusta minut esittelee useamman. Manzos k... Lue koko vinkki »
Prinsessa joka lähti kälppimään

Saara Kekäläinen ja Netta Lehtola: Prinsessa joka lähti kälppimään

Prinsessasatuja on maailma täynnä, joten tässä genressä jos missä on pieni päivitys paikallaan. Sellainen saadaan Saara Kekäläisen hauskassa tarinassa Prinsessa joka lähti kälppimään. Tarina alkaa siitä mihin useimmat prinsessasadut loppuvat. Avioliiton satama siintää horisontissa, kun prinsessa Leonan pitäisi pelastaa valtakunta naimalla prins... Lue koko vinkki »
Pidä puolesi, Swiv

Miriam Toews: Pidä puolesi, Swiv

Kanadalainen Miriam Toews (s. 1964) on 1990-luvulla uransa aloittanut kirjailija, jolta on ilmestynyt yhdeksän kirjaa. Suomeksi niistä on saatu kaksi tuoreinta: vuonna 2021 suomeksi julkaistu, hiljattain elokuvaksikin tehty Naiset puhuvat ja Pidä puolesi, Swiv. Molemmat teokset on suomentanut Kaisa Kattelus. Pidä puolesi, Swiv, alkuperäiseltä ni... Lue koko vinkki »
Rusetti

Anu Kaaja: Rusetti

Ensikosketus kirjaan: kansi hiveltävän sileä kohoumineen - pakko sormeilla ja näpelöidä. Rujonkaunis. Takasisäkansitieto: Kansi - Jenni Saari. Kannattaa mainita. Toinen maininta ennen kuin pääsemme eteenpäin: Kirjan numeroitu ja signeerattu neliväripainettu editio sisältää kirjailijan itse maalaamia kuvia ja runsaan eurooppalaisista taideaarteista ... Lue koko vinkki »
Mykkäkoulu

Rachel Cusk: Mykkäkoulu

On vaikeaa kirjoittaa mitään tyhjentävää Rachel Cuskista. Hän on monipuolinen ja terävä kirjoittaja, jonka hyvin harkittua proosaa lukiessaan tuntee koko ajan olevansa syvän henkistyneessä seurassa. Hän tutkii Ääriviivat-trilogiansa romaaneissaan toisen ihmisen kohtaamista, ihmissuhteiden erityisyyttä, aivan poikkeuksellisella tarkkuudella. Näissä ... Lue koko vinkki »
Äitimaa

Olga Kokko: Äitimaa

Olga Kokolta ilmestyi vuonna 2019 kirja Munametsä, joka oli minusta ihan hervottoman hyvä. Niinpä tartuin heti tähän uusimpaan Äitimaa-kirjaan ja olipa taas mahtava lukukokemus. Päähenkilö on Lumi, joka nelikymppisenä on viettänyt hulvatonta sinkkuelämää. Hänellä on paras ystävä Salla, jota hän ihailee ja jonka seurassa on aina viihtynyt. Huumo... Lue koko vinkki »
Nanette – kymmenen askelta

Hannah Gadsby: Nanette – kymmenen askelta : muistelmat, tai jotain

Yksi minua vähiten kiinnostavista kirjallisuuden lajeista on monien lukevien miesten peruskaura, elämäkerrat ja muistelmat. Luen kyllä jonkin verran etenkin kaunokirjallisempia muistelmateoksia, mutta ihan sellaisen perinteisen elämäkerran olen lukenut viimeksi vuonna 2015. En myöskään ole erityisemmin kiinnostunut stand up -komiikasta, joten mi... Lue koko vinkki »
Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Sofia Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Tämä lastenkirja päätyi lukulistalleni jonkun suosituksen kautta, mistä lienee tullut, mutta luettavaksi sen nosti – kirjastolainan eräpäivänä – teoksen edellisenä iltana voittama lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto, jonka Ernest Lawson kirjalle myönsi. Pitihän Finlandia-voittaja lukea, kun se kerran hyllystä löytyy! Kirahvin syd... Lue koko vinkki »
Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannes... Lue koko vinkki »
Mestarinna

Lauren Groff: Mestarinna

Marie de France (fl. 1160–1215) oli runoilija, joka syntyi nykyisen Ranskan alueella ja eli Englannissa 1100-luvun loppupuolella. Hänen elämästään ei tiedetä juuri mitään, mutta tutkijat pitävät häntä yhtenä ensimmäisistä ranskankielisistä naisrunoilijoista. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että Marie de France oli Shaftesburyn luostarin abbedissa ... Lue koko vinkki »
Sininen lanka

Karin Erlandsson: Sininen lanka : mitä tiedän neulomisesta

”Tykkään neuloa siksi että se tekee rentoutumisesta tehokkaampaa. Kyllä, juuri sitä ristiriitaa neulominen tarkoittaa. Päässä humisee rankan päivän jälkeen, mutta tunnin neulomisen jälkeen tuntuu siltä kuin olisin levännyt kaksi tuntia.” Tämän tunteen voi varmasti jokainen innostunut neulomisen ja muidenkin käsitöiden harrastaja jakaa. Eikä tar... Lue koko vinkki »
Ratkaisuja läskeille

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

Jos kirjassa on vaaleanpunaiset kannet, jotka on vielä koristettu kiiltokuvamaisin glitterikukkasin, voisi sisällönkin äkkiseltään luulla olevan jotain herttaista tai ainakin rauhanomaista ja sovittelevaa. Mutta sellainen tämä kirja ei todellakaan ole. ”Läskivaara vaanii kaikkialla. Olen aina tiennyt, että pahinta, mitä voi olla, on olla lihava... Lue koko vinkki »
Illan epämukavuus

Marieke Lucas Rijneveld: Illan epämukavuus

Jälleen kerran varoitus: tämä ei ole mikään herttainen romaani. Eikä sellainen, jota mielellään lukisi ruokapöydässä aamiaista mutustellessaan. Mutta jos haluaa eläytyä tarinaan, joka on taitavasti kirjoitettu esikoisteos nuoruuden tuskasta, kun tragediat kohtaavat perhettä toinen toisensa jälkeen ja vanhemmat unohtavat lapsensa omien ongelmiensa k... Lue koko vinkki »
Kalmanperhon kutsu

Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu

Elin toisenlaisessa todellisuudessa. Nojasin ikkunalautaan välitunnilla, istuin hiljaa luokan reunalla. Päivä mateli ohitse. Kukaan tuskin edes muisti nimeäni, eivät edes opettajat. Olin yhdentekevä kaikille. He nauroivat ja vitsailivat ja murehtivat pieniä arkisia huoliaan. Näkymättömyys on kuin raskas verho, jota en kyennyt liikauttamaan. Se piil... Lue koko vinkki »
Kiharoita

Mona Eid (toim.): Kiharoita : kirjoituksia hiuksista

Mitä ajattelisin hiuksista? Omiini olen yleisesti ottaen ollut tyytyväinen. Olen perinyt tummat hiukseni äidiltäni. Minulle tumma väri teki tyhjäksi kaikki ajatukset hiusten värjäämisestä. Muuten olisin olisin joskus värjännyt hiukseni mustiksi. Nykyään lähinnä toivon – turhamaisuuttani – että olen perinyt kaljuuntumisgeenit isäni isältä, joka ei k... Lue koko vinkki »