Kuningatar Mab

Emilia Karjula: Kuningatar Mab

Kuningatar Mab on Shakespearen Romeossa ja Juliassa esiintyvä ”keijujen kätilö”, nukkujille kepposia tekevä miniatyyrikokoinen olento, joka on sittemmin esiintynyt monessa asussa ja muodossa muissa teoksissa, usein keijujen kuningattarena. Sellaisessa roolissa Mab esiintyy Emilia Karjulan esikoisromaanissakin, jossa päähenkilö Julia – tietenkin Jul... Lue koko vinkki »
Osasto 23

Eva Frantz: Osasto 23

Olen kuullut nuorille suunnatusta kauhukirja Osasto 23:sta paljon hyvää, ja nyt kun teoksen pohjalta tehty Hallonbacken-televisiosarjakin on ilmestynyt, oli kirjaan viimein pakko tarttua. Tarina kertoo köyhästä työläisperheen lapsesta Stiinasta, joka saa harvinaisen tilaisuuden saada hoitoa sairauteensa Vadelmarinteen keuhkoparantolassa. Köyhäl... Lue koko vinkki »
Sumupuiden kirja

Anja Portin: Sumupuiden kirja

Jotain on vialla. Katson ylös pimeää taivasta vasten piirtyvään latvukseen. Se huojuu, vaikka on tyyntä. Lehdet alkavat kahista. Ne kahisevat koko ajan vain kovempaa, oksat alkavat paukahdella, ne katkeilevat, koko puu korahtelee. Meteli yltyy, on kuin orkesterin soittimet olisivat villiintyneet. Anja Portinin lapsille ja nuorille suunnatut rom... Lue koko vinkki »
Lasten raamattu

Lydia Millet: Lasten raamattu

Hieman eriskummallisen nimen takaa löytyy ensimmäinen suomennos pitkän linjan kirjailijalta. Lydia Millet (s. 1968) julkaisi esikoisteoksensa Omnivores jo vuonna 1996. Millet on julkaissut useita romaaneja, jotka ovat saaneet palkintoehdokkuuksia. Tämä Lasten raamattu, Milletin toiseksi uusin romaani, oli vuonna 2020 National Book Award for Fiction... Lue koko vinkki »
Edith Södergran : Elämä

Agneta Rahikainen: Edith Södergran : Elämä

Edith Södergranin (1892–1923) kuolemasta tuli juhannuksena 2023 kuluneeksi sata vuotta, mutta hän ei todellakaan ole jäänyt historian uumeniin. Ei, Södergran on yhä tunnettu, hän on lempirunoilija monelle sellaisellekin, jotka eivät ole lyriikan maailmaan juuri paneutuneet. Hänen vapaamittaiset ja kiihkeää kuvakieltä käyttävät runonsa ovat toisaalt... Lue koko vinkki »
Lasta et minulta vie

Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Eva Frantzin Anna Glad -sarja on päässyt neljänteen osaansa. Anna Glad jatkaa poliisintyötä niukkien resurssien keskellä. Edellisessä osassa Anna oli raskaana, nyt kotona on pieni lapsi, jota puoliso hoitaa Annan ollessa töissä. Pikkulapsiaika kuormittaa ja väsyttää, mutta Annan on jaksettava tehdä töitä, sillä rikoksia on selvitettävänä. Koulus... Lue koko vinkki »
Luonnollinen näytelmä

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

Ulla Donner on suomenruotsalainen sarjakuvataiteilija, joka on tehnyt aiemmin kaksi sarjakuvateosta. Edellinen, vuonna 2019 ilmestynyt purevan satiirinen Sontaa, voitti Sarjakuva-Finlandian. Nyt uusin teos Luonnollinen näytelmä heittää meidät kauas edellisen teoksen mainostoimistomaailmasta. Tämän sarjakuvan päähenkilöitä ovat taivaalta maahan pudo... Lue koko vinkki »
Elolliset

Iida Turpeinen: Elolliset

Tätä kirjaa en pystynyt päästämään käsistäni ennen viimeistä lausetta. Kirja vangitsee, saa ihastumaan, vihastumaan, tuntemaan, ajattelemaan, pohtimaan, hyvällä tavalla hengästymään… Tämä on Kirja!  Iida Turpeinen voitti lyhytproosateksteillään J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2014, nyt hän valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirja... Lue koko vinkki »
Kuumaa maitoa

Deborah Levy: Kuumaa maitoa

Olimme aloittaneet uuden luvun äidin jalkojen historiassa, ja se oli tuonut meidät Etelä-Espanjan puoliaavikolle. Äiti, Rose, sairastaa outoa jalkasairautta; hän ei kykene seisomaan, ja kivut ja kolotukset ovat ainaisena seurana. Tytär, kirjan minäkertoja, on 25-vuotias Sofia, joka on koko ikänsä joutunut seuraamaan Rosen sairautta, sen epämäär... Lue koko vinkki »
Kimalaisten kirja

Vappu Kannas: Kimalaisten kirja

Uskoisin, että runoilija Emily Dickinsonin (1830–1886) nimi on monelle tuttu, mutta harvempi on lukenut hänen omalaatuista lyriikkaansa tai tutustunut hänen elämänvaiheisiinsa, joista onkin melko vähän varmaa tietoa. Kuulun itse selkeästi tähän ryhmään: Dickinson, tuo salaperäinen lyyrikko, on tuntunut aina kiinnostavalta, mutten ole oikein päässyt... Lue koko vinkki »
Kuinka baletti nousi jaloista päähäni

Henna Raatikainen: Kuinka baletti nousi jaloista päähäni

Mikä oikein kiehtoo baletissa, tuossa konservatiivisessa taidemuodossa, joka on vuosisatojen mittaan muuttunut vain vähän? 2000-luvulla baletti ja sen jäykät traditiot ovat saaneet entistä enemmän kritiikkiä osakseen niin kriitikoilta, tutkijoilta kuin balettiseurueiltakin. Toisaalta nimenomaan baletin vanhakantaisuus tuntuu olevan osa sen viehätys... Lue koko vinkki »
Kohtu

Leah Hazard: Kohtu : Sieltä me kaikki tulemme

Kätilö Leah Hazard on ottanut asiakseen selvittää, mistä kohdussa on kyse. Se onkin erinomainen aihe tietokirjalle: kohdusta jokainen ihminen on lähtöisin. Tämä hyvin ainutlaatuinen ja monipuolinen elin on sitä paitsi tavattoman kehnosti tunnettu ja historiallisesti monenlaisten väärinkäsitysten kohde. Naiserityiset aiheet jäävät herkästi katveesee... Lue koko vinkki »
Laupias samarialainen

Cilla Börjlind ja Rolf Börjlind: Laupias samarialainen

Laupias samarialainen? Mitä tekemistä tällä Raamatun vertauksella nykyajan ruotsalaisen dekkarin kanssa? Vertauksessahan puhuttiin ojanpohjalle jääneestä pahoinpitelyn uhrista, jonka ohi kulkivat papit ja muut arvovaltaiset henkilöt, mutta halveksittu samarialainen auttoi häntä. Yhteys ei tulekaan esille ihan pian, mutta paljon tässä kirjassa tapah... Lue koko vinkki »
Maailma on minun

Edith Södergran: Maailma on minun : runoja ja valokuvia

Ihan heti täytyy sanoa, että tämä kirja oli minusta hurmaava, vaikka luulinkin jo Edith Södergranin lyriikan jääneen omalta kohdaltani jonnekin nuoruuteen. Ei ollenkaan! Päinvastoin, nyt paljon myöhemmin monet runoista puhuivat aivan uudella tavalla. Edith Irene Södergran (1892–1923) oli varmastikin tunnetuin lyriikan modernismin tuoja Suomeen; ... Lue koko vinkki »
Annie John

Jamaica Kincaid: Annie John

Annie John on uusintapainos: kirja ilmestyi alunperin vuonna 1985 ja seuraavana vuonna Sinikka Buckley suomensi sen ja Kirjayhtymä julkaisi sen nimellä Katoava paratiisi. Nyt S&S on palannut Jamaica Kincaidin tuotannon pariin ja suomennos Kincaidin toisesta romaanista Lucy on saanut seurakseen uuden painoksen tästä Kincaidin esikoisteoksesta al... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Loputon talvi

Miila Westin: Loputon talvi

Olen viime aikoina kovasti intoillut siitä, miten nykyään ilmestyy yhä enemmän nuorille suunnattua hyvää sarjakuvaa. Miila Westinin mainio seikkailukertomus Loputon talvi on viimeisin lisäys tähän kasvavaan joukkoon. Loputtoman talven tarina alkaa tilanteesta, jossa kesä ei näytä alkavan lainkaan. Kesäkuinen lumisade ei kuitenkaan ole nuoren Ee... Lue koko vinkki »
Florian & Griselda

Anu Kaaja ja Lee Lahikainen: Florian & Griselda : Kerrostalosatu

Kun Lastenkirjainstituutin Kirjakori-kokoelman kuvakirjojen joukossa vilahtaa kultakirjaimin kiiltävä Anu Kaajan nimi, mielenkiintoni herää tietysti välittömästi. Anu Kaaja on tuttu aikuisten kirjoistaan, mutta tämä on lastenkirja. Toisena tekiänä on nukketeatteritaiteilja Lee Lahikainen. Kirjassa seikkailuun joutuvat lelunrakentaja Florian ja p... Lue koko vinkki »
Muistin varassa

Julia Korkman: Muistin varassa : Oikeusprosessi ja totuus

On jollain tasolla vaikea hyväksyä ajatusta, että aivomme eivät havaitse ja käsittele todellisuutta kovinkaan täsmällisesti, ja pahimmillaan muistomme saattavat olla täysin keksittyjä. Useinhan aivoja verrataan tietokoneeseen, mutta vertaus on sikäli onneton, että täsmällisen tiedon tallentamisen sijasta aivomme pikemminkin tulkitsee ja luo merkity... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »