Deborah Levy: Kuumaa maitoa

Kuumaa maitoa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olimme aloittaneet uuden luvun äidin jalkojen historiassa, ja se oli tuonut meidät Etelä-Espanjan puoliaavikolle.

Äiti, Rose, sairastaa outoa jalkasairautta; hän ei kykene seisomaan, ja kivut ja kolotukset ovat ainaisena seurana. Tytär, kirjan minäkertoja, on 25-vuotias Sofia, joka on koko ikänsä joutunut seuraamaan Rosen sairautta, sen epämääräisiä oireita ja yhtä epämääräisiä hoitoyrityksiä. Sofian isä on kreikkalainen Christos, ja varsinainen Kristus siinä onkin: hän on jättänyt perheensä tyttärensä ikäisen naisen takia.

Mutta nyt ollaan menossa siis kohti uutta hoitoa. Tohtori Gómezin ja hänen tyttärensä Julietan hoito on outo ja tietenkin hyvin kallis sekoitus psykoanalyysia ja puoskarointia. Vapaa-ajallaan Sofia etsiytyy rannalle, saa meduusan pureman ja löytää kaksi rakastajaa: ompelija-Ingridin ja opiskelija-Juanin. Hän etsii kiihkeästi jotain uutta elämäänsä:

Toivoin, että koko tähänastinen elämäni lipuisi pois keinuvien aaltojen mukana, jotta voisin aloittaa toisen, erilaisen. En kuitenkaan tiennyt, miten ja millaisen.

Kuumaa maitoa oli hämmentävä, tavallisuudesta poikkeava ja hyvin mukaansatempaava lukukokemus. Se kuvaa merkillisesti alitajuntaan painuvana elämyksenä etenkin tyttären ja äidin suhdetta, niitä vihaa ja rakkautta, jotka heidän välillään vallitsevat. Rose-äiti muistuttaa tavallaan sitä meduusaa, joka polttaa Sofian olkapään kipeille rakoille, sillä hän käyttää häikäilemättömästi valtaansa olemalla ”ammatti-invalidi”, kuten Sofia häntä jossain kohtaa kutsuu. 

Mutta millaisena Sofia sitten näyttäytyy lukijalle? Ainakin minussa myös hän herätti lievää harmitusta alistumalla sekä selvästikin luulosairaan äitinsä että epävakaan rakastajattarensa Ingridin vallankäytön alle. Hän on hukannut oman uransa antropologina ja toimii kotimaassaan kahvilan myyjänä ja Rosen palvelijana. Miksi? Miksei hän ravista kahveja, leivoksia ja tyrannimaista Rosea pois? Siihen kirja antaa vastausta vähitellen. Sen henkilökuvaus on uskomattoman tarkkaa ja samalla jotenkin värjyvää ja epävarmaa, sillä onko valmiita vastauksia sittenkään olemassa? Tämä kirja ei laatukirjallisuuden tapaan niitä anna, vaan kukin saa etsiä niitä tekstin rivien välistä ja omasta tajunnastaan. Suositeltava, erikoinen romaani!

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...