Kuun pimeä puoli

Mari Jungstedt: Kuun pimeä puoli

Espanjasta kotoisin oleva Laura ja alunperin ruotsalainen Ulrik tapaavat Espanjan Aurinkorannikolla, jossa molemmat asuvat. Ulrik saa puhuttua Lauran tulemaan kotiseudulleen Dockstaan, pohjoisessa Ruotsissa sijaitsevaan pikkukylään, keskellä talvea katselemaan lunta, kylpemään ulkona paljussa ja korkkaamaan samppanjaa uuden vuoden kunniaksi. Näin t... Lue koko vinkki »
The Treasure of the Black Swan

Guillermo Corral ja Paco Roca: The Treasure of the Black Swan

Vuosi on 2007 ja Gibraltarilta kuuluu kummia. Kuuluisa amerikkalainen aarteenmetsästäjä Frank Stern ja hänen yrityksensä Ithaca on tehnyt kansainvälisiltä vesiltä kaikkien aikojen suurimman aarrelöydön. Samaan aikaan Espanjan hallinnon käytävillä alkaa käydä kuhina. Kuvat aarteesta viittaavat siihen, että uponnut laiva aarteineen kuuluu Espanjalle ... Lue koko vinkki »
Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita

Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita

Reppureissaaja Jari Järvelä lähti ensimmäisen kerran Eurooppaan interrailille 17-vuotiaana, ja sattuma johdatti hänet heti Pamplonan kuuluisaa härkäjuoksua ihmettelemään. Hänelle maailma on siitä alkaen ollut lapsuuden Kouvolaa tai nykyistä kotikaupunkiaan Kotkaa suurempi, ja puolisonsa Kirsin kanssa hän on onnistunut tartuttamaan matkakärpäsen myö... Lue koko vinkki »
Klik

Jari Järvelä: Klik

Iris tutustuu valokuvaukseen ensimmäisen kerran pikkutyttönä, kun Signe Brander saapuu kuvaamaan hänen kotikartanoaan. Lyhytkasvuinen Iris toi­mitetaan parantolaan – pois silmistä, pois mielestä – jossa viettämiensä vuosien aikana hän alkaa kiinnostua kuvaamisesta tosissaan. Leikkaus 1930-luvulle: Iris onnistuu pelastamaan kuuluisan kuvaajan, Henri... Lue koko vinkki »
Twists of Fate

Paco Roca: Twists of Fate

Viime aikoina eteeni on osunut aika paljon kirjoja, joiden teemana on sivuun jäänyt historia. Mitkä asiat unohtuvat ja mitkä eivät on mielenkiintoinen kysymys, ja jos minua jokin kiinnostaa historiassa, niin juuri tällaisten hieman unohdettujen tarinoiden ja näkökulmien löytäminen. Sarjakuvataiteilija Paco Roca on samoilla linjoilla. Twists of Fate... Lue koko vinkki »
Balladen Från Norr

Alfonso Zapico: Balladen från Norr : Första delen

1930-luku oli Espanjassa vaikeaa aikaa. Vuoden 1929 pörssiromahdus vaikutti vielä voimakkaasti maassa, kun vuoden 1931 parlamenttivaalit nostivat valtaan vasemmistoliberaalit, jotka halusivat uudistaa maata. Kirkko erotettiin valtiosta ja maahan tuli uskonnonvapaus, ja samalla maahan alettiin perustaa katolisten koulujen lisäksi valtion kouluja. Ik... Lue koko vinkki »
Kadonneet tytöt

Kaisa Beltran ja Johanna Erjonsalo: Kadonneet tytöt : Aurinkorannikon seksikaupan uhrit ja haavoittuneet

Kaisa Beltran iskee kirjansa alussa pöytään tylyjä lukuja. Espanja on yksi Euroopan merkittävimmistä seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvan ihmiskaupan näyttämöistä. Siinä missä YK:n arvion mukaan Euroopassa olevista prostituoiduista noin joka seitsemäs on ihmiskaupan uhri, Espanjassa ihmiskaupan arvellaan koskevan jopa 80-90% kaikista prostituoi... Lue koko vinkki »
Tämän kaiken minä annan sinulle

Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle

Tämä oli joku satunnaispoiminta kirjastosta, arvelen että luulin lainaavani Mercè Rodoredan kirjan. No menihän tämä nyt melkein sinne päin… Mutta ihan kelpo jännäriksi tämä espanjalaistarina osoittautui. On se palkittukin arvostetulla Planeta-palkinnolla ja Vuoden johtolangan ulkomaan kunniakirjalla, eli kovin on kunniakas teos! Kirjan päähenkil... Lue koko vinkki »
Kamu maailmalla

Heidi Kotiranta: Kamu maailmalla

Kielten opiskelu on harmillisesti viime vuosina menettänyt koulussa suosiotaan, minkä vuoksi Heidi Kotirannan lastenkirja Kamu maailmalla herätti heti huomioni. Totta tosiaan, miksipä kielet eivät voisi olla lastenkirjallisuuden aiheena? Jostain syystä aihetta harvemmin lähestytään tarinan keinoin muuten kuin alan oppikirjoissa, joten omasta puoles... Lue koko vinkki »

Caitlin Doughty: Hyvää kuolemaa etsimässä : Matkalla täältä ikuisuuteen – Kertomuksia arvokkaasta kuolemasta ja hautausrituaaleista

Luettuani Kai Sadinmaan hienon Kuolleiden kirjan, halusin jatkaa synkän teeman parissa vielä hetkisen. Hyvää kuolemaa etsimässä sopiikin tähän saumaan hyvin, sillä se käsittelee aihetta, jota vain hieman sivuttiin Kuolleiden kirjassa, eli minkälaisia moninaisia hautajaisrituaaleja maailmalta oikein löytyy. Amerikkalainen Caitlin Doughty on erinomai... Lue koko vinkki »

Arvo Myllymäki: Mies isänmaan takapihalla

'Joillekin synnyinmaa on tarjonnut routaa.' Tuommoisen palasen poimin kirjailijan puolidokumentista; mielestäni tuo kuvaa täydellisesti kirjan teemaa eli muurari, sotamies, sotavanki, sosialisti Vilho Saarisen elinpäiviä. 'Ei kait ajatuksista vangita.' Saarisen idealismi murenee kirjan myötä. Sotavangin poika, ryssän penikaksi haukuttu, e... Lue koko vinkki »

Jason: On the Camino

Norjalainen Jason on yksi suurista suosikeistani mitä tulee sarjakuvantekijöihin. Miehen omaperäiset, lakonista absurdiaa pursuavat tarinat eivät kerta kaikkiaan muistuta kenenkään muun töitä. On the Camino on kuitenkin Jasonin töiden joukossa poikkeus, sillä se on hänen ensimmäinen elämäkerrallinen sarjakuvansa. Tarkalleen ottaen On the Camino kuv... Lue koko vinkki »

Leena Kurki: Vaimoja ja rakastajattaria : vaikuttajanaisia vallan kulisseissa

Tämäpä hämmentävää. Leena Kurki kirjoittaa kirjansa Vaimoja ja rakastajattaria johdantoluvussa, että feminismi on yksi hänen kirjansa näkökulmista. Feminismiä on toki monenlaista, mutta en ole koskaan kuullut, että se määriteltäisiin miehisen, vahvasti heteroseksuaalisen toiminnan kautta; yleensä tällaista näkökulmaa kutsutaan aivan päinvastaiseksi... Lue koko vinkki »
Anatomy of Fascism

Robert O. Paxton: The Anatomy of Fascism

Paxton alkaa kirjansa purkamalla tunnettujen fasististen liikkeiden historian ja ideologian erillisiin osiin, analysoidakseen mistä ne koostuvat ja miten ne liittyvät toisiinsa. Paljastuu, ettei fasismi ole mikään ideologia samassa merkityksessä kuin liberalismi ja kommunismi. Kun fasismi on purettu osiin, sen sisältä ei löydy yhtään mitään johd... Lue koko vinkki »

Santiago García ja Javier Olivares: The Ladies-in-Waiting

Diego Velázquezin maalaus Las Meninas eli Hovinaiset on eräs taidehistorian runsaimmin analysoituja maalauksia. Monimerkityksellistä maalausta on kutsuttu muiden muassa taiteen filosofiaksi maalauksen muodossa ja se on inspiroinut lukemattomia myöhempiä taiteilijoita. Picasso esimerkiksi teki Las Meninaksesta peräti 58 omaa versiotaan. Santiago ... Lue koko vinkki »
Enemmän Espanjaa

Liisa Väisänen: Enemmän Espanjaa : Matkoja maahan josta on moneksi

Noin vuosi sitten tein Liisa Väisäsen mukana kirjamatkan Italiaan ja luin hänen kirjansa Kaikki Italiani. Nyt on tarjolla uusi lukumatka tämän matkailun ammattilaisen ja kulttuuritietäjän johdolla, tällä kertaa Espanjaan. Asuttuaan parikymmentä vuotta Italiassa Liisa Väisänen muutti miehensä kanssa Espanjaan. Sen lisäksi, että hänellä on jo työnsä ... Lue koko vinkki »
Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño: Puhelinkeskusteluja

Roberto Bolaño (1953–2003) oli chileläinen kirjailija, joka muutti perheineen Chilestä Meksikoon 1960-luvulla. 1970-luvulla Bolaño palasi tukemaan Salvador Allenden vasemmistohallitusta, mutta sen kaaduttua Pinochet'n sotilasvallankaappaukseen, Bolaño pakeni Meksikoon ja sieltä Espanjaan. Ei siis ihme, että Puhelinkeskusteluja-novellikokoelmassa... Lue koko vinkki »
Satumaa

Hellevi Pouta: Satumaa : Reijo Taipaleen tarina

Yhdeksän vuotta sitten toukokuussa vuonna 2008 nousi Tuusniemen Hojo Hojossa lavalle Reijo Taipale. Oli sykähdyttävä hetki. Esa Pulliainen kehaisi setin jälkeen miestä, että hyvinhän se meni. Me taputimme villisti miehelle, joka edellisen vuoden toukokuussa oli saanut lääkäriltä puhelinsoiton: - Suolistosta on löytynyt kasvain. Jos tuommoin... Lue koko vinkki »