Jari Järvelä: Klik

Klik

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iris tutustuu valokuvaukseen ensimmäisen kerran pikkutyttönä, kun Signe Brander saapuu kuvaamaan hänen kotikartanoaan. Lyhytkasvuinen Iris toi­mitetaan parantolaan – pois silmistä, pois mielestä – jossa viettämiensä vuosien aikana hän alkaa kiinnostua kuvaamisesta tosissaan. Leikkaus 1930-luvulle: Iris onnistuu pelastamaan kuuluisan kuvaajan, Henri Cartier-Bressonin hengen, ja heidän ystävystyttyään Iris solmii pian suhteet moniin muihinkin kuuluisiin kuvantekijöihin: Robert Capaan, Gerda Taroon, Vivian Maieriin

Jari Järvelä kuljettaa lukijan läpi 1900-luvun kuvitetun historian. Espanjan sisällisodan ikoniset otokset, Normandian maihinnousu, Marilyn Monroe ja Clark Gable. Aina on joku kameroineen paikalla. Klik on reipastempoinen hieman ironista otetta annosteleva romaani tarinoista kuvien takana. Iris on kuuluisille kuvaajille enemmän kuin muusa, muutakin kuin onnenamuletti. Kamera kaulassa kulkeva huomaamaton sivustakatsoja osaa nähdä ikuis­tettavat hetket ja kuvakulmat. Klik tekee pilaa turhamaisista macho­taiteili­joista antaen tilaa perheensä hylkäämälle selviytyjälle.

Jari Järvelä on taitava juonenkuljettaja ja kohtausten luoja. Klik koostuu juuri tällaisista välähdyksistä, näyttämökuvista jossain päin 1900-lukua. Järvelän tarinan taustalla ovat oikeat kuuluisat valokuvat, joiden ottotilanteiden ympä­rille hän on kuvitellut kokonaan omanlaisensa tarinan. Parhaimmillaan Klik on dramaattisissa sotakuvauksissaan Espanjasta, Ranskasta ja Saksasta. Loppu­puoli sujuu ehkä enemmän pikakelauksella, mutta kirjan aivan viimeiset sivut tuovat yllätyksellisen loppuratkaisun, joka jättää hymyn huulille pitkäksi ajaksi. Jari Järvelän Klik tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen valokuvauksen maail­maan ja vaihtoehtoiseen historiankuljetukseen. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...