Karel Čapek: Salamanterisota

Salamanterisota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Karel Čapekin Salamanterisota on lyhyt scifi-kirja, joka sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan, jossa ensimmäisen maailmansodan sijaan ihmiskunta käy sotaa huippuälykkäitä humanoideja salamantereita vastaan siitä, kuka saa planeetan elintilan itselleen.

Kirja on allegoria 1900-luvun alun eurooppalaiselle imperialismille, jossa tiede ja teknologia valjastettiin globaalin pääoman tarpeisiin. Kirja alkaa, kun merikapteeni löytää Tyyneltämereltä pienen eristetyn saaren, jossa on älykkäitä salamantereita, joita hän opettaa keräämään helmiä ruokaa vastaan.

Nopeasti suuri kauppayritys tekee sopimuksen kapteenin kanssa ja salamantereita aletaan rahdata pitkin meriä, jotta helmiä voidaan kerätä kansainvälisille markkinoille. Salamanterit lisääntyvät huimaa vauhtia ja kehittyvät koko ajan älykkäämmiksi, mikä taas laajentaa salamantereiden käyttösovelluksia maailmantaloudessa.

Valitettavasti eurooppalaisten asenteet ovat yhä samoja ja ensimmäinen maailmansota häämöttää kiihtyvällä asevarustelulla ja poliittisilla levottomuuksilla, jotka olivat tyypillisiä ajalle.

Tässä kirja onkin nerokas. Kaikki poliittiset liikkeet avaavat oman salamanterihaaran, joka ajaa heidän omia päämääriä käyttämällä salamantereita hyväkseen. Koko 1900-luvun rasistinen ja imperialistinen järjettömyys paljastetaan täysin absurdilla salamanteritaloudella, joka osoittautuu tuhoisaksi. Salamanterit kääntyvät tietenkin omistajiaan vastaan ja alkaa salamanterisota.

Kirja kulkee kahdella tasolla, joista yksi on metataso, jossa kirjailija ja tämän vaimo rakentavat tarinaa eri asiakirjojen kautta kuin olisivat kirjoittamassa tietokirjaa aiheesta. Sitten on juonen taso, jossa eri hahmot yrittävät elää salamantereiden kanssa. Metatasojen yhdisteleminen ja hetkellinen katkeaminen on tehty todella sujuvaksi ja lisää tarinan mystisyyttä ja viihdyttävyyttä.

Tämä oli lyhyt, mutta nerokas scifi-satiiri, josta kuulin täysin sattumalta, kun keskustelin jossain Facebook-ryhmässä salaliittoteorioista, ja joku mainitsi tämän kirjan. Kannattaa lukea, koska tämä kirja iskee syvälle. Nauroin ääneen joissain kohtaan, vaikkakin kirjan satiiri on nykystandardeissa vähän liian härskiä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 250 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...