Suljettu Maa : Vieraat

Juha Mustanoja ja Kari Puikkonen: Suljettu maa : Vieraat

Juha Mustanojan ja Kari Puikkosen sarjakuva Suljettu Maa sijoittuu 1930-luvulle, jossa Suomeen on muodostunut dystooppinen äärioikeistovaltio. Suomi on sulkeutunut, kauppaa ulkomaiden kanssa ei käydä ja naisilta on viety oikeudet. Kansakunta elää työtä varten ja erinäiset virastot kilpailevat keskenään vallasta. Ainoana valonpilkkuna on kummallinen... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Maanalainen rautatie

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie

Cora on kolmannen polven orja. Hän on elänyt koko elämänsä Georgiassa puuvillaplantaasilla. Julman isännän vaihtuminen vielä julmempaan saa Coran lähtemään karkuun, kohti pohjoista, kohti vapautta. Coran äiti on ainoa orja, joka koskaan on Randallin plantaasilta pakoon päässyt. Vaikka maineikas orjanmetsästäjä Ridgeway vaanii kannoilla, Cora ei aio... Lue koko vinkki »
Liittymiä

Simon Stålenhag: Liittymiä

Ruotsalainen taiteilija Simon Stålenhag on tunnettu vaihtoehtohistoriaan sijoittuvista sci-fi visioistaan ja nykyään tietysti Amazonin sarjasta Tales from the Loop, joka perustuu hänen samannimiseen taidekirjaansa. Mitä pidemmälle Stålenhagin ura on edennyt, sitä enemmän hänen taiteensa rinnalle on tullut myös tarinallista puolta. Liittymiä onkin j... Lue koko vinkki »
The Calculating Stars

Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars

Mary Robinette Kowalin The Calculating Stars on viime vuonna julkaistu scifi-romaani vaihtoehtoisesta historiasta, jossa 1950-luvun puolivälissä meteoriitti tuhoaa puolet USA:sta, aiheuttaen globaalin ketjureaktion, joka uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta. Romaanissa seurataan toisen maailmansodan WASP (Women Airforce Service Pilots) -naislent... Lue koko vinkki »

Simon Stålenhag: Tales from the Loop

Ai että, joskus pääkaupunkiseudun kirjasto todella pääsee yllättämään. Simon Stålenhag on tämän hetken tunnetuimpia digitaalisia taiteilijoita. Mies on erityisen tunnettu 1980-lukua ja sci-fiä yhdistelevistä omintakeisista teoksistaan ja tässä kirjassa upeat kuvat saavat vihdoin narratiivisen kehyksen. Kyseessä on nimittäin eräänlainen muistelma... Lue koko vinkki »

Hannu Rajaniemi: Kesämaa

Hannu Rajaniemi palaa scifin pariin Kesämaalla. Tällä kertaa tarjolla on vaihtoehtoista historiaa. Vuosi on 1938 ja ihminen on onnistunut voittamaan kuoleman tai ainakin tavallaan. Kuollessaan osa ihmisistä päätyy Kesämaahan, joka on kuolleiden metropoli. Kesämaa ei ole kuitenkaan täysin irrallaan maailmasta, vaan siihen voi olla yhteydenpidossa ee... Lue koko vinkki »
Mehiläistie

Heikki Kännö: Mehiläistie

Tässäpä kirja, jossa on paljon kummallisia aineksia. Tarina alkaa vuodesta 1944 ja Gestapon ja SS:n palkkalistoilla olevasta kuulustelijasta Celina Müllerista, jolla on erityisiä taitoja ilmeiden ja eleiden tulkitsijana. Müller on lähetetty jututtamaan Alfred Riemannia, joka työstää salaperäistä projektia, joka tutkailee keskitysleireltä poimittuja... Lue koko vinkki »
Salamanterisota

Karel Čapek: Salamanterisota

Karel Čapekin Salamanterisota on lyhyt scifi-kirja, joka sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan, jossa ensimmäisen maailmansodan sijaan ihmiskunta käy sotaa huippuälykkäitä humanoideja salamantereita vastaan siitä, kuka saa planeetan elintilan itselleen. Kirja on allegoria 1900-luvun alun eurooppalaiselle imperialismille, jossa tiede ja teknologia... Lue koko vinkki »
Nollameridiaani

Jussi Katajala: Nollameridiaani ja muita kosmisia tarinoita

Jussi Katajalan edellinen novellikokoelma Korpin silmät kaiken näkevät keskittyi kauhutunnelmiin. Nyt käsillä oleva kokoelma jakautuu kolmeen osaan: on vaihtoehtohistoriaa, sekalaisia scifitarinoita maan päältä ja lopuksi tiukkaa avaruusscifiä. Vaihtoehtohistoria leikittelee mielenkiintoisilla aiheilla. Herkullisin on Jotta taidat suomen kielen,... Lue koko vinkki »

Theodore Roszak: Flicker

Flicker on kummitellut lukulistoillani, koska se on Tähtivaeltaja-voittaja vuodelta 1997. Vaikka kirja onkin scifi-palkinnon voittanut, sitä ei kuitenkaan luokitella scifiksi kirjastoissa tai kustantajan listoilla. Spekulatiivisen fiktion puolelle kuitenkin mennään, sillä Theodore Roszak on keksinyt kirjassaan elokuvataiteelle melkoisen m... Lue koko vinkki »

Lavie Tidhar: A Man Lies Dreaming

Holokaustista on vuosien varrella kirjoitettu paljon kirjoja, mutta ei tällaisia. Israelilainen Lavie Tidhar kuvittelee vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa natsit eivät nousseetkaan valtaan Saksassa, vaan 1930-luvulla valta on kommunisteilla. Natsit ovat paenneet, pääosin Englantiin, jossa valtaan on nousemassa Sir Oswald Mosley, British Fascist Un... Lue koko vinkki »

Terry Pratchett: Viemärin valtias

Pääasiassa Kiekkomaailmasta tunnettu Terry Pratchett on viime vuosina kirjoittanut myös muita projekteja. Tällaisia ovat muun muassa Stephen Baxterin kanssa kirjoitettu Pitkä Maa -sarja ja tämä Viemärin valtias -nuortenkirja. Viemärin valtias heittää lukijansa viktoriaaniseen Lontooseen ja keskelle aikamoista sattumusten sarjaa. Repolainen, seit... Lue koko vinkki »

Michael Moorcock: Teräksinen tsaari

Teräksinen tsaari on kolmas ja viimeinen osa Michael Moorcockin vaihtoehtohistoriakirjoille, joissa seikkailee Kapteeni Oswald Bastable. Tällä kertaa hän on ajautunut maailmaan, jossa ensimmäistä maailmansotaa ei koskaan käydä ja kommunistit eivät sellaisenaan nouse valtaan Venäjällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maailma olisi rauhallinen. ... Lue koko vinkki »
Kuulen laulun kaukaisen

Petri Laine ja Anne Leinonen: Kuulen laulun kaukaisen

Sekä Petri Laine että Anne Leinonen ovat pitkän linjan ja kovan tason scifikirjailijoita. On siis syytä olettaa, että heidän yhteistyöstään syntyvät novellit peittoavat keskinkertaisuudet mennen tullen. Ja niin ne peittoavatkin. Kuoriaiskirjoilta ilmestyneeseen kokoelmaan Kuulen laulun kaukaisen on kerätty heidän kuudesta novellistaan viisi. Ne ... Lue koko vinkki »

Steve Erickson: Tours of the Black Clock

Tours of the Black Clock kertoo pienen alkupohjustuksen jälkeen Banning Jainlightista. Hän syntyy vuonna 1917 perheeseen, johon ei oikein istu. Punapäinen Banning on jättiläinen mieheksi ja päätyy vauhdikkaiden käänteiden jälkeen New Yorkiin. 1930-luvun New Yorkissa Jainlight elättää itsensä ensin sekatyömiehenä, mutta päätyy sitten lehtikioskin... Lue koko vinkki »

Lavie Tidhar: The Violent Century

Alan Mooren Vartijoita pidetään kai yleisesti hienoimpana tulkintana supersankareista. Minun kirjoissani Lavie Tidharin The Violent Century keulii kuitenkin Mooren mestariteoksen ohi, mitä supersankariaiheen uustulkintoihin tulee. The Violent Centuryn maailma on omamme, mutta yhdellä muutoksella. Saksalainen tiedemies, tohtori Vomacht, sai ennen... Lue koko vinkki »

Michael Moorcock: Leviatan maan päällä

Leviatan maan päällä on toinen kolmesta Michael Moorcockin Oswald Bastablen seikkailuja rinnakkaismaailmoissa kuvaava kirja. Sarja lasketaan yhdeksi ensimmäisiksi steampunk-teoksiksi ja on eräs palkitun Moorcockin omaleimaisimpia sarjoja. Oswald Bastable on jälleen uudessa rinnakkaisessa todellisuudessa ja 1900-luvun alkupuoliskolla, Eurooppaa v... Lue koko vinkki »