Hannu Rajaniemi: Kesämaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Hannu Rajaniemi palaa scifin pariin Kesämaalla. Tällä kertaa tarjolla on vaihtoehtoista historiaa. Vuosi on 1938 ja ihminen on onnistunut voittamaan kuoleman tai ainakin tavallaan. Kuollessaan osa ihmisistä päätyy Kesämaahan, joka on kuolleiden metropoli. Kesämaa ei ole kuitenkaan täysin irrallaan maailmasta, vaan siihen voi olla yhteydenpidossa eetteriteknologian avulla. Tämä uusi näyttämö kiinnostaa luonnollisesti suurvaltoja Iso-Britanniaa ja Neuvostoliittoa, joille kaikki asiat ovat muutenkin kädenvääntöä. Kummallakin suurvallalla on Kesämaassa omat agenttinsa.

Päähenkilönä toimii Britannian salaisen palvelun agentti Rachel White, jonka tehtäväksi nousee kaksoisagentin paljastaminen. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen kaksoisagentti on luonnollisesti Kesämaassa ja vielä tärkeässä asemassa. Ajankauden seksistisessä ympäristössä tehtävä on naisagentille kaikkea muuta kuin helppo ja eri maailmojen agenttiosastotkin kilpailevat keskenään.

Kvanttivaras-trilogia oli täysin eheä kokonaisuus, tiukka juoni, toimivat hahmot ja jännä maailma. Valitettavasti Kesämaa ei kokonaisuutena ihan yllä samalle tasolle. Kesämaassa paras osio on maailmanrakennus, joka loistaa mielenkiinnollaan. Valitettavasti kirjan juoni jää maailman varjoon.

Tämä on kuitenkin pieni valitus. Kirja piti minua otteessaan ja kirjan aihe on varsin omaperäinen. Hieman samoja elementtejä on näkynyt eri medioissa, esimerkiksi televisiosarja Agent Carter tarjosi samankaltaisen naista vähättelevän työympäristön agentille. Teemoja yhdistämällä on kuitenkin syntynyt jotain ainutlaatuista. Kesämaa on vuoden parhaita lukukokemuksia.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kommentti

  1. Kesämaa-kirjassa on ainakin alussa kiusallisia anakronismeja, jotka haittaavat lukemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...