Onnenkauppaa

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Onnenkauppaa

Nigerialainen Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ pääsi vuonna 2017 ilmestyneellä esikoisteoksellaan  Älä mene pois kansainväliseen menestykseen: teos käännettiin monille kielille ja se pääsi useiden palkintojen ehdokkaaksi. Toista romaania on saatu tovi odotella, mutta tänä vuonna Onnenkauppaa ilmestyi ja tuoreeltaan suomeksikin. Onnenkauppaa kuvaa nigerial... Lue koko vinkki »
Sudenluola

Elodie Harper: Sudenluola

"Hässin joukoittain tyttöjä täällä!" "Kesäkuun viidentenätoista Hermeros, Phileterus ja Caphisus kävivät pukilla täällä." Seinäraaputuksia Amaran kammiossa. Elämää orjana Pompejin halvassa bordellissa. Historiaan matka siis, aikaan ennen Jeesusta. On vähän rajumpi meno, kieleltäänkin suorasukaisempaa, kuin Mart Sanderin Litsideissä, herr... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Tapaus

Annie Ernaux: Tapaus

Annie Ernaux voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022, eikä suotta. Tämä käsillä oleva pienoisromaani Tapaus kertoo väkevästi, että hän on mestarillinen kirjailija. Teos on käsittääkseni suoraa autofiktiota, kokemusta kirjailijan omasta elämästä, mutta myös kaunokirjallisuutta mitä suurimmassa määrin.  Kirjan minäkertoja – ehkä minulla o... Lue koko vinkki »
Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Minna Canth: Lehtori Hellmanin vaimo / Työmiehen vaimo

Kirjallisuustutkimuksen kotimaisen kirjallisuuden tuntemuksen lukulistalla on Minna Canthilta Työmiehen vaimo, ja kun löysin kirjasta Kariston niteen, jossa on samoissa kansissa Lehtori Hellmanin vaimo, luin sitten molemmat. Ei tämä huono niputus olekaan, sillä teokset käsittelevät hyvin pitkälti samaa aihetta, eli nuoren naisen kehnoa onnea avioli... Lue koko vinkki »
Ylioppilaskoti

Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti

Olen lukenut tämän kirjan joskus hyvin nuorena, koska se Alba de Céspedesin Kielletyn päiväkirjan lailla asusti lapsuudenkotini melko suppeassa kirjahyllyssä. Lukukokemuksesta ei ole kuitenkaan jäänyt oikeastaan mitään muistoa, se on sulautunut tuohon aikaan ahmimieni kirjojen vuolaaseen virtaan. Aloitin siis Ylioppilaskotiin tutustumisen ihan noll... Lue koko vinkki »
First Born

Bertrand Gatignol ja Hubert: First born

Bertrand Gatignolin ja Hubertin The Ogre Gods -sarja on ollut kerta kaikkisen vaikuttava, ja vihdoin ollaan päästy sarjan neljänteen ja viimeiseen osaan. Tällä kertaa luvassa on aikamoinen yllätys, parissakin mielessä. Ensinäkin neljäs osa ei jatka tarinaa siitä mihin se jäi, vaan sen sijaan palataan ajassa historiaan, niihin päiviin kun jätit otti... Lue koko vinkki »
Sataman kapakan Hilda

Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda

Ihmisestä ei jää juurikaan kirjallisia jälkiä, jos hän ei ole ollut yhteiskunnallisesti merkittävä, tehnyt rikoksia tai joutunut rikoksen uhriksi. Jonkun koko elämästä ainoa jälkipolville säästynyt tieto kirkonkirjojen lisäksi voi olla ruumiinavauspöytäkirjan kuvaus sisäelimien kunnosta, mätänemistilasta ja kuolinsyystä. Kun selasin arkistoja ranta... Lue koko vinkki »
Mestarinna

Lauren Groff: Mestarinna

Marie de France (fl. 1160–1215) oli runoilija, joka syntyi nykyisen Ranskan alueella ja eli Englannissa 1100-luvun loppupuolella. Hänen elämästään ei tiedetä juuri mitään, mutta tutkijat pitävät häntä yhtenä ensimmäisistä ranskankielisistä naisrunoilijoista. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että Marie de France oli Shaftesburyn luostarin abbedissa ... Lue koko vinkki »
Ratkaisuja läskeille

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

Jos kirjassa on vaaleanpunaiset kannet, jotka on vielä koristettu kiiltokuvamaisin glitterikukkasin, voisi sisällönkin äkkiseltään luulla olevan jotain herttaista tai ainakin rauhanomaista ja sovittelevaa. Mutta sellainen tämä kirja ei todellakaan ole. ”Läskivaara vaanii kaikkialla. Olen aina tiennyt, että pahinta, mitä voi olla, on olla lihava... Lue koko vinkki »
Iranian Love Stories

Deloupy ja Jane Deuxard: Iranian Love Stories

Minkälaista on elää ja rakastaa uskonnollisessa diktatuurissa, jossa sukupuo­let on tarkkaan erotettu toisistaan, ja yksilönvapaudet ylipäätään ovat vain kaukainen haave? Iranissa on viime vuosina nähty useita protesteja, onko niillä ollut minkäänlaista vaikutusta? Miten iranilaiset ylipäätään suhtautuvat tulevaisuuteen? Iranilaisten mielipidettä e... Lue koko vinkki »
Laahus

Paula Havaste: Laahus

Paula Havaste on tehnyt jo pitkän uran historiallisten romaanien parissa. Olen itse lukenut Saarenmaa-sarjan, neljän kirjan mittaisen kertomuksen elämästä Neuvosto-Viron Saarenmaalla. Pidin sarjan elämänmyönteisestä tavasta kuvata vaikeuksientäyteistä elämää siinä määrin, että uutuuskirja Laahus pääsi helposti lukulistalle. Laahus sijoittuu 1500... Lue koko vinkki »
Kielletty päiväkirja

Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja

Valeria on nelikymppinen perheenäiti 1950-luvun Roomassa. Eräänä päivänä hän huomaa tupakkakaupassa mustan kiiltäväkantisen vihon, ja hetken mieli­johteesta haluaa ostaa sen. Vaivautunut myyjä selittää sen olevan kiellettyä tavaraa, koska hänen kaupassaan ei saisi myydä muuta kuin tupakkaa, mutta Valeria saa sen lopulta ostetuksi. Niin vihosta t... Lue koko vinkki »
Chainmail Bikini

Hazel Newlevant (toim.): Chainmail Bikini

Chainmail Bikini : An Anthology of Women Gamers kertoo nimessään jo melko paljon olennaista. Kun lisäksi vielä täydennetään, että kyseessä on sarjakuva-antologia, ollaan jo pitkällä. Pelaaminen on pitkään ollut miesten leikkikenttä, joten naisten näkökulmien esittämiselle on tilausta. Tähän noin parisataasivuiseen on koottu 38 pelaamista naisnäköku... Lue koko vinkki »
Hauskan tytön käsikirja

Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja

Instagramissa hauskuuttava koomikko Eve Kulmala on laatinut näppärän pienen feministisen selviytymisoppaan. Kulmala käsittelee teoksessa feministisiä aiheita yleisesti, omaa erikoisalaansa eli komiikan tekemistä ja jonkin verran omakohtaista elämäänsä. Tyyli on kepeä ja hauska, kuten voi odottaa koomikon kirjoittamalta pieneltä kirjaselta – tämän k... Lue koko vinkki »
Varjokuningas

Maaza Mengiste: Varjokuningas

Poikkeuksellinen aihe ja uusi maa kirjalliselle kartalle ovat aina hyviä syitä tarttua kirjaan. Niin oli Varjokuninkaan kohdalla: tämän kirjan luettuani saan rastittaa Etiopian listalta. Etiopialaisen Maaza Mengisten kirjoittama teos sijoittuu 1930-luvulle, toiseen Italian ja Etiopian väliseen sotaan. Tämä vuosina 1935–1937 käyty sota oli yksi tois... Lue koko vinkki »
Omistuskirjoituksia

Deborah Levy: Omistuskirjoituksia

Brittiläisen Deborah Levyn elävä elämäkertatrilogia tulee päätökseensä tässä teoksessa. Aloitusosa Mitä en halua tietää oli vastaus George Orwellin tunnettuun esseeseen ja trilogian toinen osa Elämisen hinta kuvasi myrskyisää elämänvaihetta, jossa äiti kuoli, tyttäret muuttivat pois kotoa ja avioliitto päättyi. Oli ilmeisesti eri asia hankkia ta... Lue koko vinkki »
Naisten kaupunki

Sara Kärpänen: Naisten kaupunki : Työkaluja oman tilan valtaamiseen

Kenelle kaupunkitila kuuluu? Kaupunkikuvaa ja arkkitehtuuria on tehty perin­teisesti varsin rajallisen ihmisjoukon ehdoilla. Tämä on nyt muuttumassa, mikä näkyy esimerkiksi pyöräilijöiden aikaisempaa parempana huomioi­mi­sena. Yhä edelleen kaupunkitilojen kehittämiseen liittyy kuitenkin ongelmia, kuten kaupungissa liikkuvien ihmisten näkeminen yksi... Lue koko vinkki »