Michael Moorcock: Teräksinen tsaari

Osta kirja itsellesi

Teräksinen tsaari on kolmas ja viimeinen osa Michael Moorcockin vaihtoehtohistoriakirjoille, joissa seikkailee Kapteeni Oswald Bastable. Tällä kertaa hän on ajautunut maailmaan, jossa ensimmäistä maailmansotaa ei koskaan käydä ja kommunistit eivät sellaisenaan nouse valtaan Venäjällä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maailma olisi rauhallinen. Japanin keisarikunta valtaa häikäilemättömästi Aasiaa ilmalaivoillaan. Tämä saa muun maailman vastaamaan samoin ja maailmansota on valmis alkamaan. Bastable kulkee rintamalta toiselle törmäten lopulta Teräksiseen tsaariin, Ukrainan kapinallisten julmaan johtajaan, Staliniin.

Teräksinen tsaari näyttää aikaisempien osien tavoin näkemyksen siitä, millainen maailmanjärjestys olisi syntynyt, mikäli tapahtumat olisivat tapahtuneet eri tavalla. Myös kerronnalliset mekaniikat toistuvat: Bastable on ulkopuolinen, joka sattuu tarkkailemaan tapahtumia kaikkialta missä tapahtuu.

Steampunk on aihepiiri, joka useimmiten keskittyy tyyliseikkojen esittelyyn sisällön kustannuksella. Moorcock kulkee eri tietä. Hän ei pelkää taklata yhteiskunnallisia aiheita kuten tässä tapauksessa imperialismia ja anarkismia.

Sarjan kirjat ovat itsenäisiä teoksia ja varmaankin toimisivat aivan hyvin missä tahansa lukujärjestyksessä. Tästä huolimatta suosittelen kuitenkin sarjan alusta aloittamista, sillä kirjat muodostavat myös yhtenäisen juonenkaaren.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.