Juha Mustanoja ja Kari Puikkonen: Suljettu maa : Vieraat

Suljettu Maa : Vieraat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Juha Mustanojan ja Kari Puikkosen sarjakuva Suljettu Maa sijoittuu 1930-luvulle, jossa Suomeen on muodostunut dystooppinen äärioikeistovaltio. Suomi on sulkeutunut, kauppaa ulkomaiden kanssa ei käydä ja naisilta on viety oikeudet. Kansakunta elää työtä varten ja erinäiset virastot kilpailevat keskenään vallasta. Ainoana valonpilkkuna on kummallinen tivoli, joka tarjoaa kävijöilleen viihdykettä.

Joku tärkeä on harjoittanut salakuljetusta. Seuraukset ovat kurjat, jos tekijä vain saadaan kiinni. Syytösten esittäminen on kuitenkin kohtalokasta ja tämän kaltaiset rikokset olisi melkein parempi jättää ratkaisematta. Tämän takia tehtävä annetaan Esterille, arkistonhoitajalle, joka on johdon mielestä täysin uhrattavissa.

Kari Puikkosen taide ja kuvarakenne on molemmat toimivia. Taidetyyli toimii hyvin korostamaan dystopian ankeutta. Ero iloa tuottavan tivolin ja tukahduttavan Ugrit-puolueen edustajien välillä on myös hienosti rakennettu ja varmasti tarkasti mietitty.

Lisäväriä kokoelmalle antaa ripaus maagista realismia, joka itsestä tuntui melkeinpä sulautuvan tivolin symboliikkaan: siellä kun on kasapäin eksoottisia eläimiä, jotka tottelevat ihmistä.

Tarina tuo esiin karmaisevasti asemat, joihin sulkeutuneissa yhteiskunnissa ihmiset saattavat päättyä . Esterillä ei ole oikeita ratkaisuja. Hänellä itsellään ei ole työkaluja vaikuttaa paljon kohtaloonsa.

Vieraat on osa ilostuttavaa ilmiötä suomalaisessa sarjakuvakentässä. Lähivuosina nimittäin on kasvavissa määrin julkaistu aikuisille suunnattuja taiteellisia sarjakuvia kuten Sami Makkosen Hevosjumala ja Hannu Leimun Kadonneet. Tämä on todella hieno ilmiö, jonka toivoisi jatkuvan.

Suljettu Maa : Vieraat on hyvä sarjakuva, jota voi suositella niille, jotka haluavat kurkistaa millaista Suomessa olisi voinut olla. Toivottavasti kirja saa jatkoa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...