Tuomas Niskakangas: Suljettu kansio

Suljettu kansio -kirjan kannessa on valokuva kameraa kohti kääntyneen miehen kasvoista, joista toinen puoli jää varjoon. Miehen vierellä näkyy pienemmällä naisen sivuprofiili. Kuvan päällä on digitaalisia nollia ja ykkösiä luomassa teknologiavaikutelmaa.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Katja Korpi joutuu rakastajansa Joel Saarnin kanssa veneretkellä salakuvauksen kohteeksi. Kuva on otettu kaukaa, mutta se paljastaa kuuman aktin veneen kannella. Seiska tekee parista lehteensä myyvän kannen ja kuuman jutun, ja Saarni joutuu luopumaan työpaikastaan. Korpi saa jatkaa tehtävässään, koska hän on liian tärkeä uhrattavaksi. Korpi on saanut juuri ja juuri nostettua Hesarin taas kannattavaksi pitkän alamäen jälkeen.

Saarnilla on meneillään tutkimukset, joiden hän veikkaa tarjoavan itselleen elämänsä kuumimman skuupin. Hänelle on toimitettu talousrikollisuutta koskevaa materiaalia Suomen vaikuttavimman kansainvälisesti toimivan verkkolaiteyhtiö Noduksen toiminnasta Venäjällä, vaikka pakotteet ovat olleet voimassa. Saarnin irtisanouduttua tehtävästään juttuaineisto jää Hesarin omistukseen. Saarni ”testamenttaa” sen erittäin pätevälle nuorelle harjoittelija Sara Lukkarille, joka on toiminut Saarnin apuna.

Saarni ei voi kuitenkaan täysin luopua tapauksen selvittelystä ja alkaa tutkia, kuka materiaalin on voinut toimittaa, ja tietolähteeksi paljastuu Noduksen juristi Petra Thorry. Selvitellessään Noduksen toimintaa Saarnia ammutaan ja luoti paljastuu venäläisvalmisteiseksi. Saarni pysyttelee omissa oloissaan ja hänen tutkimuksiaan Hesarissa jatkaa Lukkari, joka joutuu myös onnettomuuteen, joka todetaan myöhemmin murhaksi.

Thorry ja Saarni aloittavat yhteistyön selvittääkseen Noduksen tapahtumia. Saarni huomaa kuitenkin, että Thorry ei ole kertonut hänelle kaikkia tietojaan, eikä varsinkaan sitä, miksi on pettämässä työnantajansa luottamuksen. Thorry ja Saarni sotkeutuvat yhä syvemmälle vakoilun verkkoon. Kun mukana tuntuvat olevan niin venäläiset, CIA kuin yksittäisiä oman edun tavoittelijoitakin, Saarni turvautuu Supossa työskentelevän ystävänsä apuun. Noduksen toiminnan taustalla tuntuu olevan Osasto K, josta tietävät vain muutamat ihmiset.

Suljettu kansio aloittaa uuden Osasto K -trillerisarjan. Kirjassa kiemurrellaan vakoilun ja salaliittojen verkossa. Aihe on ajankohtainen, sillä kukaan ei voi olla varma siitä, milloin tietoliikennettä häiritään tai salatuilta linjoilta etsitään haavoittuvuuksia.  Tuomas Niskakankaan teksti on mukaansatempaavaa, ja jännitystä riittää kirjan loppuun saakka. Uusia aiheitakin nousee selvitettäväksi. Seuraavaa kirjaa jää odottamaan saadakseen lisäselvyyttä Thorryn tarinaan sekä tietoa Osasto K:sta.

Soili Vuorenmaa

Olen työskennellyt koko ikäni viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koulutukseltani olen Jyväskylän yliopiston viestintätieteellisestä valmistunut FM. Luen pääasiassa kotimaisia dekkareita 50–100 vuodessa, ja kirjoittelen niistä arvosteluja, aiemmin vain muutamalle sivustolle Facebookiin ja viiteryhmilleni, nyt pyrin kirjoittamaan kirjavinkkini tänne. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 364 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!